Konteynerkente ‘hayat’i dokunuş

Güncelleme Tarihi:

Konteynerkente ‘hayat’i dokunuş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 07:00

Malatya caddeleri, depremi tokat gibi yüzünüze çarpıyor. Samanköy’de kurulu Türkiye’nin en büyük konteyner yerleşkesine girdiğinizde ise bu büyük felaketi yaşayan binlerce ailenin yaşamının hiç de kolay olmadığını, travmanın izlerinin tazeliğini anlamakta zorlanmıyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu nedenle bölgede uzun vadeli iyileştirme çalışmaları çok kıymetli. Hayat Holding, bu meseleye ilk andan itibaren kafa yoranlardan. Geçtiğimiz nisan ayında ‘nasıl iyileştirebiliz’ sorusuyla başlayan çalışmalarda yanlarına Hacettepe Üniversitesi gibi köklü bir bilim kurumunu da almışlar. Malatya Valiliği’nin desteği ve AFAD’ın koordinasyonunda yaklaşık 20 bin depremzedenin yaşadığı konteynerkente Hayat İyi Yaşam Merkezi’ni kurmuşlar.

30 Ekim’de faaliyete geçen merkezin resmi açılışına Hayat Holding’in davetiyle katıldım. 

ÜNİVERSİTE DUVARLARI YIKIYOR

Açılış öncesinde 26 fakültesiyle merkezdeki çalışmalara katılan Hacettepe Üniversitesi ve Hayat Holding’in üst yönetimi ile bir araya geldik. Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı, Hayat Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu, Prof. Dr. Serhat Ünal, Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver merkez hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Üniversitelerin toplumun içine bu denli nüfus eden çalışmalarına alışkın değiliz. “Bu nasıl oldu” diye sorduk. Prof. Dr. Serhat Ünal, “Artık üniversiteler duvarları yıkıyor. Topluma dokunan üniversite kavramı öne çıktı. Bu yaşam merkezi fikrine inandık, bütün fakültelerimizle içinde yer almak istedik” diye yanıtladı.

Konteynerkente ‘hayat’i dokunuş

Merkez tam bir akademi sahası gibi. Hacettepe’den 30’ar kişilik ekipler 15’er günlük programlarla merkezde çalışıyor. Öğrenciler gönüllü ama çalışmaları staj yerine de geçecek hatta sonrasında bilimsel makaleler de çıkarılması planlanıyor. Bir odaya girdim bir kadın elinde oyun hamuruyla uzman eşliğinde el kaslarını güçlendirme egzersizi yapıyordu, bir başka odada öğrenciler bilgisayardan EBA’ya bağlanmış ders dinliyordu. 

15 MİLYON TL’YE KURULDU

Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı, depremlerin ardından bölgeye 130 milyon liralık destek aktardıklarını belirtti. “İkinci fazda ise bölgedeki vatandaşların orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandık. En önemli izlenim travmanın etkisini azaltacak psikolojik ve sosyal desteğe olan ihtiyaçtı” dedi. 

Haberin Devamı

15 milyon liraya kurulan merkezde; kütüphane, bilgisayar odası, anne ve bebek desteki, 65 yaş üstü destek, ergoterapi, oyunla ve sanatla gelişim üniteleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!