‘Kolay iş’ için Namibya’dan kötü İtalya’dan iyiyiz

Güncelleme Tarihi:

‘Kolay iş’ için Namibya’dan kötü İtalya’dan iyiyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 00:00

DÜNYA Bankası; “bir işe başlama, inşaat izinlerini çözme, işçi istihdamı, gayrimenkullerin tescil ettirilmesi, kredi temini, yatırımcıların korunması, vergi ödemeleri, sınır ötesi ticaret, sözleşmelerin uygulanması, bir işin sona erdirilmesi” gibi 10 konudaki performansa bakarak ‘Kolay İş Yapılan Ülkeler’ raporu yayınladı. Dünya Bankası’nın geçen yıl belirlediği 2009 raporunda 183 ülke arasında 63’üncü sırada bulunan Türkiye, gelecek yıl için hazırlanan “Doing Business 2010-İş Yapma Kolaylığı” raporda 73’üncü sıraya düşürüldü. Türkiye’den kolay iş yapılan ülkeler arasında Moğolistan, Romanya, Karadağ, Kazakistan, Botswana, Namibya da bulunuyor.
Bürokratik engeller
Liste hazırlanırken, ülkelerin “bir işe başlama, inşaat izinlerini çözme, işçi istihdamı, gayrimenkullerin tescil ettirilmesi, kredi temini, yatırımcıların korunması, vergi ödemeleri, sınır ötesi ticaret, sözleşmelerin uygulanması, bir işin sona erdirilmesi” gibi 10 konudaki performansı gözetildi. Sıralamalar Haziran ayındaki verilere göre gerçekleştirildi. Mevzuat, bürokrasi ve kasıt engeline takılmadan en rahat iş yapılan ülkeler içinde ilk 10’da şu ülkeler yer aldı: Singapur, Yeni Zelanda, Hong Kong, ABD, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Kanada, Avustralya, Norveç.
Türk Cumhuriyetleri bizden iyi
İş yapma rahatlığında en iyi ilk 10’u Gürcistan, Tayland ve Suudi Arabistan gibi ülkeler izledi. Listeye göre dünyada iş yapmanın en ‘zor’ olduğu ilk 5 ülke ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gine Bissau, Sao Thome, Kongo Cumhuriyeti ve Çad. OECD gelişmişlik raporlarında en geride olan Türkiye’nin ‘yoldaş’ı ülkelerden Meksika ve Şili, kolay iş yapılan ülkeler arasında Türkiye’den onlarca basamak ileride yer aldı. Yine Türk Cumhuriyetlerinin bir çoğu Türkiye’nin çok üstünde yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!