Koç, Tüpraş, Tansaş ve YKB ile 10 yıl kazandı

Güncelleme Tarihi:

Koç, Tüpraş, Tansaş ve YKB ile 10 yıl kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2006 00:00

Koç Topluluğu 2010 yılı için öngörülen 18.7 milyar dolarlık konsolide ciro hedefini 2005 yılında yakalarken, bu yılki planlarını 36 milyar dolar üzerine kurdu. Tüpraş, Tansaş ve Yapı Kredi satın almalarının yansımalarının bu yıl olacağını belirten Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı, 2006 konsolide faaliyet kárı hedefini ise yüzde 100 artışla 3 milyar dolar olarak açıkladı.

STRATEJİSİNİ "Yılda ortalama yüzde 14 büyüyerek dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmek" olarak belirleyen Koç Topluluğu, ciro ve kárlılık hedeflerine erken ulaştı. Koç 2010 yılı için hedeflediği konsolide ciro rakamını 2005 yılında yakalarken, hedeflerini de ikiye katladı

İLK 200’E AZ KALDI:

Koç için 2005’in "ciddi bir yatırım yılı" olduğunu söyleyen CEO Bülend Özaydınlı, "Oyun alanım dünya" kavramı ile özetlediği kamuoyunu bilgilendirme toplantısında, faaliyet sonuçlarını ve hedefleri açıkladı. Ekonomik krizin ardından 28 Mart 2002’de yapılan toplantıda Koç’un stratejisini "Dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmek, yılda ortalama yüzde 14 büyüme hızı ile bunu tahminen 2016 yılında gerçekleştirmek" olarak açıkladıklarını hatırlatan Özaydınlı, gelişmeleri ise şöyle açıkladı: "2010 yılı için hedeflediğimiz ciro 18.7 milyar dolardı. Uygulamada 2005 tahmini konsolide ciromuz 2010 yılı için öngördüğümüz hedef seviyesinde gerçekleşti. 2006 konsolide ciro beklentimiz ise yaklaşık 36 milyar dolar ile 2015 için hedeflediğimiz düzeyin üzerinde. Bu sonuçla, dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girme hedefimizi, planlanandan tam 10 sene önce gerçekleştirmiş olacağız."

KÁR HEDEFİ 3 MİLYAR:

Cirodaki büyümeyi kárı ve yaratılan katma değeri artırmak için kullandıklarını vurgulayan Özaydınlı, "Geçtiğimiz dönemde kárlılıkta gerçekleştirdiğimiz büyüme, ciro büyümemizin de üzerinde oldu. Amortisman öncesi konsolide faaliyet kárımız 2005 yılında 1.5 milyar dolara ulaştı. 2006’da yüzde 100 artışla 3 milyar dolara çıkması hedefleniyor" dedi. Özaydınlı, 2000’de 600 milyon dolar olan yatırım harcamalarının geçen yıl 956 milyon dolara ulaştığına, 2006’da ise 1 milyar 724 milyon dolar olarak hedeflendiğini belirtti. Özaydınlı yatırım tutarının satın almalarla 2005’te 2.8 milyar dolar olduğunu, bu yıl ise 5.9 milyar doları bulacağını kaydetti.

FIRSATLARI DEĞERLENDİRDİK:

Tahminlerdeki bu olumlu sapmaları, "Türk ekonomisinin umulandan daha hızlı iyileşmesinden ve öngörülen fırsatların tahminlerimizden daha erken, birbiri arkasından gerçekleşmiş olması ve bizim de bu fırsatları değerlendirmemizden kaynaklandı" diye açıklayan Özaydınlı, satın almaların 2005 cirosuna bir etkisi olmamakla birlikte 2006 yılına olacağını açıkladı. Tansaş ve Yapı Kredi Bankası’nın satın alma işlemlerinin 2005 sonunda tamamlandığını, birleştirme işlemlerinin bu yıl gerçekleşeceğini, Tüpraş’ın ise bu yılın başında devreye girdiğini hatırlatan Özaydınlı, "Her üç satın almanın etkisini de bu yıl göreceğiz" dedi.

İhracatının yüzde 12.2’sini yapacak

KOÇ
Topluluğu’nun 2000 yılında 1 milyar 454 milyon dolar olan kombine yurtdışı cirosunun 8 milyar 518 milyon dolara ulaştığını belirten Bülend Özaydınlı, bu yılki hedefi ise yüzde 45’lik artışla 12 milyar 320 milyon dolar olarak açıkladı. Koç’un kombine ihracat cirosunun ise 2000 yılındaki 914 milyon dolardan 2005 yılında 6 milyan 183 milyon dolara çıktığını belirten Özaydınlı, ihracatın bu yıl yüzde 9’luk artışla 9 milyar 512 milyon dolar olmasını öngördüklerini belirtti. Geçen yılki rakamın Türkiye’nin toplam ihracatındaki içindeki payının yüzde 8.5 olduğunu belirten Özaydınlı, "Koç Topluluğu bu yıl hedeflenen toplam ihracatın yüzde 12.2’sini yapmayı bekliyor" dedi.

11 bin 272 kişi daha Koç personeli olacak

KOÇ
Topluluğu’nun hedefleri arasında bu yıl 11 bin 272 kişinin daha işe alınması da var. 2003 yılında yüzde 7 eksilerek 43 bin 314’e bine gerileyen ancak o günden bu yana sürekli personel alımı yapan Koç’ta 2005 yılı itibariyle 80 bin 826 kişi çalışıyor. Bu yıl ise bu rakamın yüzde 14’lük artışla 92 bin 98 kişi olması öngörülüyor.

Başvuru gelmedi demek doğru yoldayız

ÖZAYDINLI
Yapı Kredi’de yapılan çağrı fiyatına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu: "Azınlık ortaklar, kararlarını vererek bu çağrıya ya uyacaklar ya da uymayacaklar. Şu ana kadar, bizim gibi bankanın geleceğine olan güven ile bankanın ciddi büyüme sürecine gireceğini tüm ortaklar düşündüğü için, çağrıya ciddi bir karşılık verilmemiştir. Bu, bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor." Özaydınlı, birleşme oranlarının ise önümüzdeki dönemde işlem sona erdiğinde saptanacağını söyledi.

Tüpraş’ta, kimseyle polemiğe girmeyiz

TÜPRAŞ
konusuna değinirken, Koç’un "Türkiye’nin geleceğine güveniyor ve bu gelecek için çalışıyoruz" mesajını bir kez daha vurgulayan Özaydınlı, bu konuya ilişkin hemen her soruda ihale sürecini anlattı. Koç Holding-Aygaz-Opet-Shell ortaklığının 4.14 milyar dolarla Tüpraş’ı ihale tarihindeki İMKB fiyatının üzerinde bir bedelle satın aldığını, gerekli her türlü yasal izinlerin alınması, hukuki süreçlerin ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve bütün işlemlerin tamamlanması üzerine hisse devrinin gerçekleştirildiğini dile getiren Özaydınlı, Danıştay’a açılan davalarda ise Koç’un direkt muhatap olmadığını kaydetti. Davanın 25 Nisan’da esastan görüşüleceğini hatırlatan Özaydınlı, "Yasal süreçlerin devam ettiği bir ortamda taraf olmadığımız halde içine çekilmek istediğimiz polemiklere bugüne kadar katılmadık, bundan sonra da katılmayacağız. Ancak, bu olayda tüm tarafların aynı hassasiyeti ve yasal sürece aynı saygıyı göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

Yeni rafinerinin yerini bile seçtik

ÖZAYDINLI
Tüpraş ihalesinde eksik görülen konulara ilişkin ise "Şirketin yarısına 4 milyar dolarlık yatırım yapan bir kuruluş doğal olarak yatırımlarını verimli ve kapasiteyi artırmak için kullanacaktır" dedi. Yeni yönetimin 400 milyon dolarlık yatırıma devam edilmesi, yaklaşık 25 milyon dolarlık çevre yatırımı yapılması yönünde karar aldığını belirten Özaydınlı, sözlerine şöyle devam etti: "Daha da ileri giderek yeni bir rafinerinin kurulması için hazırlıklara da başlandı. Tüpraş Türkiye ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor, yüzde 30’u ise ithal ediliyor. Bu ciddi bir oran, mevcut kapasiteyi artırırken yeni bir rafineri ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Yeni rafinerinin yeri halihazırda belli, fizibilite çalışmaları yapılıyor. Ayrıca yasa gereği 1988’den bu yana yeni personel alınamamış. Önümüzdeki dönemde eleman alımı da yapacağız." Özaydınlı, bu arada farklı yorumlara yol açtığını söylediği devir işleminin geç saatlarde gerçekleşmesinin ise "Para transferinin Amerika ile Türkiye arasındaki saat farkından" kaynaklandığını açıkladı.

TL’nin değerlenmesini benim kuşağım bilmiyor

"Türk Lirası’nın değer kazanması benim kuşağımın bilmediği bir olgu" diyen Özaydınlı, "Geçmişte TL’nin sürekli düşüş içinde olduğu ortamlara alışmış olduğumuzdan şimdi TL’nin değerleniyor olmasını anlamakta zorluk çekiyoruz" dedi. Özaydınlı, bunun Türkiye’nin geleceğine olan güvenin artmasından kaynaklandığını da söyledi.

Ata-Sancak süt üretimi, Koç tek başına besicilik yapacak

KOÇ
, Ata Grubu ile birlikte Şanlıurfa’da kurduğu, daha sonra Sancak Grubu’nun da ortak olduğu çiftliğin yönetimine tamamen üstlenmeye hazırlanıyor. Özaydınlı, diğer ortakların süt üretimi yapmak üzerine ortaya çıkan görüş ayrılığı üzerine böyle bir karar alındığını belirtirken, "Koç, Maret ve Sek markalarıyla bu sektörde önemli bir yere sahip. Ortaklarımız Acıpayam’da ayrı bir çiftlikte üretimini sürdürecek, önümüzdeki dönemde Şanlıurfa çiftliğini de tamamen biz yöneteceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!