Koç, tüm ürünlerini Internet ile satacak

Güncelleme Tarihi:

Koç, tüm ürünlerini Internet ile satacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl yatırım atağıyla dikkati çeken Koç Holding; gıda, beyaz eşya-elektronik, otomotiv, finans, enerji, telekomünikasyon yatırımlarıyla yine gündemde olacak. Yeni Ramstore'lar açılacak, Internet'le alışveriş tüm ürünlere yaygınlaştırılacak, finans şirketleri kurulacak, enerji ve telekomünikasyon ihalelerine girilecek, dünya markaları yaratılacak.

Koç Topluluğu, ‘‘gıda, beyaz eşya-elektronik, otomotiv, finans, enerji, telekomünikasyon’’ alanlarında yoğunlaşacak. Topluluk, Rusya Federasyonu ve Türk Cumhuriyetleri'nde yeni Ramstore'lar açacak, kendi teknolojisiyle üretim yapan Arçelik'i dünya markası yapacak, Fiat 178 modeli Türkiye'den dünyaya pazarlanacak, Doğu Avrupa ülkeleri genişleme alanına dahil edilecek. Topluluk, iç pazara yönelik olarak, geçen yıl Migros'la başlattığı Internet'le alışveriş projesini tüm ürünlere yaygınlaştıracak, yeni finans şirketleri kuracak, enerji ve telekomünikasyon ihalelerine katılacak.

Arıkan, Migros'la başlattıkları Internet'le alışverişin diğer Koç ürünleri satışına uygulanması konusunda Koç-Net sisteminin kurulmakta olduğunu belirtirken, Koç Finans'ın da ekonomik faiz oranlarıyla tüketiciyi kredilendirmeye devam edeceğini söyledi.

Koç Holding Stratejik Planlama Grup Başkanı Necati Arıkan, Kariyer Dünyası Dergisi'nin Şubat ayı sayısında yer alan söyleşisinde, geçen yılı yatırım atağıyla geçiren Koç Holding'in yeni projelerini açıkladı. Koç Topluluğu'ndaki profesyonelleşme ve kalite yatırımlarıyla ilgili olarak da bilgi veren Necati Arıkan, 31 Mart'ta, İnan Kıraç'tan boşalacak olan Koç Holding Yürütme Kurulu Başkanlığı'na kimin atanacağı konusunda, Kıraç'ın yardımcısı Temel Atay'ın şansının diğer grup başkanlarından fazla olmadığı mesajını verirken, ‘‘Mustafa Koç için Yürütme Kurulu Başkanlığı henüz erken’’ diye konuştu.

1997 yılı yatırım planlarının, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne gireceği varsayımıyla 90'lı yılların başında yapıldığını belirten Arıkan, ‘‘Son beş yılda 2 milyar 300 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Bizim Gümrük Birliği'nden dolayı bir kaybımız olmadığı gibi 96'da yüzde 14, 97'de ise yüzde 19 oranında büyüdük. Pazar payımız azalmadı, arttı. İhracatımız patladı’’ dedi.

Necati Arıkan, topluluğun yeni projeleri konusunda Kariyer Dünyası'na şu açıklamaları yaptı:

ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK

‘‘Azerbaycan'da bu yıl dördüncü Ramstore mağazasını açacağız. Moskova'da dört Ramstore daha açılacak. Kazakistan'da da mağaza açma projemiz var. Ayrıca Doğu Avrupa ülkeleri de genişleme alanımız içinde...’’

Arıkan, Bağımsız Devletler Topuluğu pazarına öncelik vermelerinin nedenini, ‘‘Orada Türkiye'nin eski yıllardaki halini gördük. İkincisi, ülkeler arasında kültür birliği var ve Türk mallarını beğeniyorlar. Yabancı firmalar ise risk alıp gitmiyorlar. Ramstore'lar kanalıyla binlerce küçük ve orta ölçekli Türk şirketinin ürünlerini BDT ülkelerine dolaylı olarak ihraç etmiş oluyoruz. Türkiye'den gönderdiğimiz ve o ülkelerden aldığımız elemanları yetiştiriyoruz. Yani çok kültürlülüğe doğru gidiyoruz’’ diye açıkladı.

Arıkan, otomotiv ve beyaz eşya yatırımlarıyla ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Bugün Koç şirketlerinin ürettiği beyaz eşya ve elektronik ürünlerinin Avrupa'dakilerden hiçbir farkı yoktur. Fiat'ın 178 modeli, dünyayla beraber bu yıl devreye girecek. Otomobilde kendi teknolojimizi geliştirmek büyük kaynak gerektiriyor. Onun için Fiat ve Ford'la hisselerimizi eşitleyerek sorumluluğu paylaştık. Beyaz eşyada ise kendi teknolojimizi geliştirme gücümüz olduğunu gördük. Hedefimiz, artık Avrupa'daki fuarlarda göz dolduran Arçelik'i dünya markası yapmak.’’

Necati Arıkan, Türk Demirdöküm'le de inşaat malzemelerindeki yatırımlarının devam edeceğini belirterek, ‘‘Türk Demirdöküm'ün Avrupa'da yüksek bir potansiyeli var’’ dedi.

Telekom'a talibiz

Koçbank'ın çok hızlı büyüdüğünü belirten Necati Arıkan, ‘‘Koç Finans, Koç Leasing dışında finansal hizmetler sektöründe yeni şirketlerimiz olacak. Enerji sektöründe özelleştirmelere teklifler verdik. Yap-işlet modeli enerji santrali ihalelerine katılacağız. Telekomünikasyon sektörünü yeni bir iş alanı olarak belirledik. Şu anda ismini açıklamak istemediğimiz Amerikalı ortağımızla Türk Telekom'un özelleştirilmesine hazırlık yaptık’’ dedi.

Arıkan, ‘‘tekstil sektöründen neden çıktınız?’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: ‘‘Tekstil sektöründe küçük kaldık. Yabancı ortağımız nedeniyle yatırım yapamadık. Yani, bir yerde, belli bir boyutta olmak lazım. Ancak tekstil sektörü de incelememiz altında...’’

Arıkan, diğer projeler konusunda ise, Yeni İşler Koordinatörü olarak yılbaşında yanında göreve başlayan Ali Koç'la beraber etüd yapıp geliştirdikten sonra, Koç Holding İdare Meclisi'nin onayına sunacaklarını kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!