Koç, Telekom ve THY özelleştirmeleriyle ilgileniyor

Güncelleme Tarihi:

Koç, Telekom ve THY özelleştirmeleriyle ilgileniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2001 00:00


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su Temel Atay, Koç Topluluğu'nun 2000 yılında, yüzde 17'lik bir büyüme kaydettiğini söyledi. Atay, Türk Telekom ve THY'nin özelleştirilmeleri konusunda değerlendirme ve hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.
Haberin Devamı

Atay, topluluk şirketlerinin kombine satışlarının 11 milyar 714 milyon dolar (yaklaşık 7 katrilyon 953.8 trilyon lira) olarak gerçekleştiğini açıkladı. Koç Holding'de düzenlenen basını ve kamuoyunu bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Atay, 2001 yılında yüzde 11.7 büyüme, 13.1 milyar dolarlık satış hacmine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi

Ekonomi toparlanıyor

Ekonominin ilk çeyreğin ardından tekrar hızlı bir toparlanma sürecine girmesini beklediklerini belirten Atay, "Enflasyonun, düşüş trendini devam ettirerek, yılı TÜFE'de yüzde 15-18, TEFE'de yüzde 12-15 seviyelerinde kapatacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Temel Atay, Koç Topluluğu'nun 2000 yılı faaliyet ve mali sonuçları ile 2001 yılı hedef ve stratejilerini, Koç Holding'in şeffaflık politikası doğrultusunda düzenlenen basını ve kamuoyunu bilgilendirme toplantısında açıkladı.

Ekonomide yüksek bir büyüme hızı yakalanırken, aynı zamanda enflasyonda da küçümsenmeyecek bir başarı sağlandığına dikkat çeken Atay, "Her ne kadar yıl başında açıklanan enflasyon hedefleri tutturulamamış olsa da, son derece olumsuz dış konjonktüre rağmen son 14 yılın en düşük seviyesine ulaşıldı. 2001 yılında da enflasyonun düşüş trendini devam ettireceğini ve hükümetin hedeflerine büyük ölçüde yaklaşılacağını ümit ediyoruz" dedi.

Koç Topluluğu yüzde 17 büyüdü

Türkiye ekonomisinin 2000 yılında gösterdiği bu yüksek performansın Koç Topluluğu neticelerine de yansıdığını belirten Temel Atay, şöyle konuştu: "Topluluğumuz 2000 yılı büyümesi geçen sene hedeflenen yüzde 12'nin üzerine çıkarak, yüzde 17 olarak gerçekleşmiştir. Bu büyüme, bize 2001 hedeflerimizi iddialı tutmak için de cesaret vermiştir.

Topluluk şirketlerinin Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) bazında hazırlanan 2000 yılı kombine satışları, 11 milyar 714 milyon dolar olmuştur."

1 milyar dolarlık yatırım

Atay, programlanmış yatırımlara devam ettiklerini, 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini, bu rakamın 1999 yılı yatırımlarının yüzde 8.5 üzerinde olduğunu söyledi.

Atay, Topluluğun bu yıl mevcut işleri için planladığı yatırım tutarının ise 1 milyar dolar olduğunu söyledi.

TL'nin değer kazanmasına ve Euro/dolar paritesindeki düşüşe rağmen, önceki yıla oranla yüzde 14 artış ile 962 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını anlatan Atay, ihracatta, 1.1 milyar dolarlık hedefe ulaşamadıklarını, ancak çok yaklaştıklarını vurguladı.

Temel Atay, geçen yıl çalışan sayısında yüzde 10 artışla 46.136'ya ulaştıklarını ve ülkeye istihdam sağlamaya devam ettiklerini bildirdi.

Hedef: En büyük 200 şirket arasında yer almak

2000 yılının ekonomik uygulamaları ve bu yıl da uygulamaların devam etme beklentilerinin Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Atay, şöyle konuştu: "Dolayısıyla yeni iş yapış sistemlerini geliştirmemiz, verimlilik artışı, maliyetlerin azaltılması, etkin pazarlama yöntemleri gibi konularda çok daha aktif olmamız gerekecek. İşte bu değişen ortama uyum sağlamak gayesiyle Koç Topluluğu olarak stratejilerimizi gözden geçiriyoruz."

Atay, devam eden çalışmanın ilk aşamasında benimsedikleri yeni uzun vadeli hedefleri de şöyle sıraladı: "Kuvvetli olduğumuz işlerde odaklanmak. Dış piyasalarda rekabet edebilecek teknoloji ve marka gücümüz olan işlerde global faaliyetlerimizi genişleterek devam ettirmek.

Türkiye'de lider konumumuzu ve onun sağladığı avantajları kullanarak yaptığımız her işte iç piyasada liderlik veya yakın bir ikincilik yakalamak. Piyasa değerimizi artırmak. Bunların sonucunda hızlı büyüyerek dünyanın en büyük 200 şirketi arasında yer almak."

TEFE tahmini yüzde 12-15

2001 yılına Kasım ayında yaşanan likidite krizinin etkileri altında girildiğini, öncelikle finans sektöründe başlayan krizin, faizlerdeki ani artışla reek sektöre de yansıdığını hatırlatan Atay, "Tahminimiz yılın ilk çeyreğinde bu etkilerin devam etmesidir" dedi.

Atay, yapısal reformların süratle yerine getirilmesiyle Türkiye'ye olan güvenin yeniden sağlanması, dış yatırımcıların fonlarında artış ve buna bağlı olarak da faizlerde kademeli olarak kriz öncesi seviyeye iniş beklediklerini bildirdi.

Ekonominin, ilk çeyreğin ardından tekrar hızlı bir toparlanma sürecine gireceğini beklediklerini anlatan Temel Atay, şöyle devam etti: "Bunların sonucu olarak, büyümenin yıl sonunda yüzde 3-4.5, arasında olmasını, enflasyonun düşüş trendini devam ettirerek yılı TÜFE'de yüzde 15-18, TEFE'de yüzde 12-15 seviyelerinde kapamasını tahmin ediyoruz. Bu çerçevede döviz sepet artışını da yüzde 13 olarak kabul ettik."

Koç Topluluğu olarak büyüme hedeflerini ülke büyümesinden daha yüksek bir oran olan yüzde 11.7 olarak belirlediklerini açıklayan Atay, bu yıl bu büyüme hızı ve uluslararası muhasebe standartları baz alınarak 13.1 milyar dolarlık satış hacmine ulaşılacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Koç, ihracatta iddialı

Temel Atay, programlarının özellikle ihracat konusunda hayli iddialı olduğunu da vurgulayarak, bunun globalleşme ve dünya pazarlarında genişleme konusundaki kararlılıklarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

İhracatlarına en büyük katkının Tofaş'dan geleceğini anlatan Atay, şöyle konuştu: "Örneğin Tofaş'da 2000 yılında 231 milyon dolar olan gerçekleşen ihracatın 2001'de 690 milyon dolar olması öngörülmektedir.

Bu ihracatın büyük bölümü, Avrupa ülkelerine sunulmak üzere sadece Tofaş Fabrikası'nda üretilen ve uluslararası standartlarda bir araç olan Doblo'dan gelecektir. Ayrıca ihracatın üretimdeki payının yüzde 54 olması hedeflenmiştir.

Diğer taraftan Gölcük'te inşaatı süren Ford Otosan fabrikamız bu yılın ilk çeyreğinde faaliyete geçecektir."

Atay, mevcut işleri için planlanan 1 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 325 milyon dolarlık kısmının bu sene devralınacak olan Kangal ve Seyitömer enerji santrallerinin devir bedeli olduğunu, bu santrallere önümüzdeki 4-5 yıl süresince de toplam 760 milyon dolar ek yatırım yapılacağını bildirdi.

Atay, enerji grubunda yılın ilk çeyreğinde Kangal ve Seyitömer santrallerinin işletme hakkı devriyle ilgili bürokratik işlemlerin tamamlanmasını ve işletmeye geçilmesini ümit ettiklerini bildirdi.

4801 kişi işe alınacak

Atay, programları çerçevesinde istihdam hacimlerinin de yüzde 10.7 artışla 2001 sonunda 50 bin 937'ye çıkmasını beklediklerini, ancak yılın ilk çeyreği sonundan itibaren bekledikleri ekonomik canlanma gerçekleşmediği takdirde, bu hedefleri gözden geçirerek revize etme ihtiyacı doğabileceğini bildirdi.

Tofaş ve Ford Otosan'ın ürünlerini pazarlayan satış şirketlerinin de birer şirket çatısı altında toplanması kararı alındığını belirten Atay, kurulacak iki şirketin, halen 17 ayrı şirket tarafından yürütülen satış ve servis hizmetini üstleneceğini söyledi.

Atay, Migros'un gerek yurtiçi gerek yurtdışında büyümesini bu yıl da sürdüreceğini, 2001 yılında yurtiçinde bir alışveriş merkezi ve 65 mağaza, yurtdışında ise 2 alışveriş merkezi ve 3 mağaza açılmasının planlanlandığını kaydetti.

İş birimleri dışında Koç Holding yönetiminde de yeni projelerin başlatıldığını açıklayan Atay, müşteri veri tabanını geliştirmek üzere bir CRM projesini hayata geçirmeyi programa aldıklarını anlattı.

Atay, sözlerini, "Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz ve Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyoruz" diyerek tamamladı.

Toplantıda daha sonra, basın mensuplarının soruları yanıtlandı ve Koç Topluluğu'nun 75. kuruluş yılı kutlamalarına ilişkin bilgi verildi.

Özelleştirme çalışmaları

Temel Atay, Türk Telekom ve THY'nin özelleştirilmeleri konusunda değerlendirme ve hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Koç Holding Endüstri ve Halkla İlişkiler Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de, Koç Topluluğu'nun 75. kuruluş yılı kutlaması nedeniyle tüm çalışanların şirketlerine ortak edileceğini, 50 bini bulabilecek çalışanların hepsine hisse senedi dağıtılacağını açıkladı.

Koç Topluluğu 5. Basın ve Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantısı'nda basın mensuplarını sorularını yanıtlayan Temel Atay, 2001 yılında 13.1 milyar dolarlık satış hacmine ulaşacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.

Satış hacminin 20 milyar dolara ulaşması durumunda dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmiş olacaklarını belirten Atay, "5 yıllık bir perspektifte dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmeyi planlıyoruz" dedi.

Atay, "Koç Holding'in turizm alanında yapacağı yatırımlar nelerdir?" sorusu üzerine, turizme öncelik vermediklerini söyledi.

Güneydoğu Anadolu'ya yatırım konusunda da Atay, bölgede Ata Grubu ile ortak Koç-Ata Projesi'ni işletmeye açtıklarını hatırlatarak, bölgeyle ilgili başka projelerin de fizibilite çalışmalarını yaptıklarını belirtti. Atay, bölgeye popülist yaklaşımlarla yatırım yapılmasına karşı olduklarını da kaydetti.

Atay, "Koç çalışanlarının ücretlerine yapılan zam nedir?" şeklinde bir soru üzerine de, Koç'a bağlı sendikalı bir işyerinde Eylül ayında bağlanan toplu sözleşmeyle ilk 6 ay için yüzde 22 zam yapıldığını, diğer 6 aylık dönemler için de ücret artış oranlarının enflasyona endekslendiğini söyledi.

Sendikasız işyerlerindeki çalışanlara ise hükümet yüzde 15 önerirken, kendilerinin yüzde 16 zam verdiğini belirten Atay, ayrıca 3 puanlık da liyakat ve takdir hakkı tanıdıklarını vurguladı.

Çalışanlara hisse senedi dağıtacak

Toplantıda Koç Topluluğu'nun 75. yıl kutlama programı ile ilgili bilgi veren Koç Holding A.Ş Endüstri ve Halkla İlişkiler Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de, 75. yıl nedeniyle, güvenlik görevlisinden müdürüne kadar tüm çalışanların Koç'a ortak edileceğini açıkladı.

Kudatgobilik, 75. yılın üç özel tarihte kutlanacağına dikkat çekerek, birinci kutlamanın Koç Topluluğu kurucusu ve şeref Başkanı Vehbi Koç'un 5. ölüm yıldönümü olan 25 Şubat Pazar günü Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirileceğini bildirdi. Kutadgobilik, buradaki etkinlikte, anma töreni, Vehbi Koç Vakfı "Vehbi Koç Ödülleri" duyurusu ve Koç Üniversitesi Vehbi Koç Kürsüsü açılışının yapılacağını bildirdi.

İkinci kutlamanın Koç Topluluğu'nun kuruluş tarihi sayılan 31 Mayıs Perşembe günü Ankara Bilkent Balo Salonu'nda "Ankara Gala Gecesi Resepsiyonu" ile yapılacağını anlatan Kutadgobilik, bu kutlama sırasında halen sayıları 47 bin olan ve kutlama tarihine kadar 50 bini bulabilecek çalışanların hepsine hisse senedi dağıtılacağını söyledi.

Kutadgobilik, bütün çalışanlara daha sonra belirlenecek oranda hisse dağıtılacağını, çalışanların kendilerine verilecek hisse senetleri ile çalıştıkları yerin ortağı olacaklarını bildirdi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!