Koç: İş Güvencesi Tasarısı Türkiye için felaket olur

Güncelleme Tarihi:

Koç: İş Güvencesi Tasarısı Türkiye için felaket olur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Setur Kalamış Marina'daki Edwards Of Kalamış mağazasının 'Yaza Veda Kokteyli'nde, İş Güvencesi Yasa Taslağı'nın Türkiye'ye uygun olmadığını söyleyerek, hazırlandığı şekliyle geçmesi halinde Türkiye için çok tehlikeli olacağını savundu.

Sanayicilerin tepkilerini hükümete yansıtmaya çalışacaklarını ve ilgililerin bu konuda çok dikkatli düşünmeleri gerektiğini belirten Koç, ‘‘Bu kanun geçerse sanayiciler için çok zor olacak, felaket olacak’’ dedi. Koç, hükümete kanunla ilgili tepkierini ‘ciddi bir lisanla’ ileteceklerini anlatarak, ‘‘5 milyon işçi var, biz de 1000 kişiyiz. Herkesin bir oyu olduğuna göre politikacı dostlarımız, çok dikkatli düşünmeleri lazım. Vergi ödeyen biziz, imalatı yapan biziz’’ diye konuştu.

Taslağın hazırlandığı gibi geçmesi halinde Türkiye için çok tehlikeli olacağını ileri süren Rahmi Koç, şunları söyledi:

‘‘Bizim kanun 1936'dan kalma, iki harp arasında olan kanunun üzerine ekleye ekleye bugünlere gelinmiştir. Şimdi onu tamamen unutup, bugünkü yeni dünya görüşü, globalleşme, yeni ekonomi, yeni rekabet gücü ve Türkiye'nin dışa açılmasına göre bu kanundan bize elbise yapılması lazım ama bu elbise katiyyen olmaz. Bu, ağır sosyalist ülkelerde bile yok. Hükümetimiz inşallah bizim buradaki görüşlerimizi ciddi olarak ve bir defa daha düşünecektir. Oturalım konuşalım, bizden gizli saklı yapılıp önümüze konmasın. İşçi liderleri de otursun. Çünkü memleket hepimizin.’’

RÜZGAR SÜRÜYOR

Bir gazetecinin, ‘‘Eskiden bir rüzgar yakaladık diyordunuz, o rüzgar hala devam ediyor mu?’’ sorusuna Koç, ‘‘O rüzgar devam ediyor. Ama hızı azaldı’’ dedi. İşadamı Rahmi Koç, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'de köprü reformlar hala yapılamadı. Türk Telekom'u 10 sene önce özelleştirselerdi, 20 milyar dolar alacaklardı, şimdi zarf bile alamadı. Bankalar hala özelleştirilemedi. Daha rasyonel çalıştırılsa, daha iktisadi, daha para kazanılır şekilde çalıştırılsa, bunlar devlete hep ilave gelir olacak. Devlet hep para pompalıyor, olmaz. Sizden, bizden alıyor. Vergiler çok yüksek, insanların ücretlerine göre.’’

Eskiden ihracattan para kazanılırken şimdi kaybedildiğini söyleyen Rahmi Koç, ithalatın başladığını, ancak ihracatın düştüğünü belirtti.

EN ŞIK KİM?

En şık bulduğu erkeğin kim olduğu sorusuna ise şaşıran Rahmi Koç, samimi arkadaşlarının hepsinin kendilerine göre özellikleri olduğunu ve ayırtetmesinin mümkün olmadığını belirterek ‘‘Sakıp Sabancı'yı ve Ayhan Şahenk'i çok takdir ederim. Şarık Tara, yurtdışında çok dinamik bir insan. Eczacıbaşı da tam Türkiye'yi temsil edecek bir insandır’’ dedi.

Patronlar ne istiyor?

Kıdem tazminatı hakedebilmek için gerekli süre 3 yıla çıksın.

Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek ücret tutarı 15 güne insin.

İhbar tazminatında çıplak ücret esas alınsın.

Tensikattan önce Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne bildirim şartı kalksın.

Yeni işçi için kıdem tazminatı kalksın.

Evlilik gerekçesiyle ayrılan işçiye kıdem tazminatı verilmesin.

Fazla mesai ücreti yüzde 25'e insin.

Yasada ne var?

Her tam yıl için çalışana 30 günlük kıdem tazminatı ödeniyor.

Geçerli bir gerekçe göstermeden iş akdini fesheden işveren iki katı tutarında tazminat ödüyor.

İhbar tazminatında giydirilmiş ücret baz alınıyor.

Sendika üyeliği nedeniyle çalışan işten çıkartılamıyor.

İşveren, tensikat yapmadan önce, Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne bildirim yapmak zorunda.

Fazla mesaide çalışana günlük ücretinin yüzde 50 fazlası ödeniyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!