Koç ile Enka, Moskova'da Ramstore'ları dörtledi

Güncelleme Tarihi:

Koç ile Enka, Moskovada Ramstoreları dörtledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

KOÇ Grubu bünyesindeki Migros, Enka ile Moskova'da iki yeni Ramstore daha açtı. Yeni açılan iki süpermarketle Rusya'daki Ramstore sayısı dörte çıkarken, Koç Holding'in sahip olduğu diğer ülkelerdeki Ramstore'larla birlikte bu sayı 12'ye ulaştı.

Batılı iş çevrelerinin günümüzde arkasına bakmadan kaçmayı tercih ettiği Rusya'da Türk işadamları ve özellikle Koç ile Enka Grupları yatırımlarına devam ederek, dün Moskova'nın Sokolniki ve Çertanovo semtlerinde iki Ramstore süpermarketi daha açtı.

Açılışla ilgili yayımlanan basın bildirisinde, Rusya'nın hala ekonomik kriz içinde bulunmasına karşın, bu alışveriş merkezlerinin Moskova'nın değişik bölgelerinde açılmaya devam edileceği belirtildi ve ‘‘Bize bu yolda cesaret veren, Moskovalı müşterilerin alışveriş merkezlerimize yoğun ilgisidir’’ denildi.

Toplam 1000 metrekare alan üzerinde kurulu iki süpermarket Moskova'da, daha büyük alışveriş merkezi sayılan Ramstore-1 ve Ramstore-2 hipermarketlerinden farklı olarak sadece gıda ürünleri üzerine hizmet verecek. 5 bin çeşit gıdanın satılacağı bu yeni süpermarketlerde 150'nin üzerinde Rus vatandaşına da iş imkanı sağlanmış oldu.

PAZARDAN UCUZ

Moskova halkı, iki süpermarketin dünkü açılış töreninine büyük ilgi gösterirken, insanlar açılışa iki saat kala eksi 15 derecede yeni Ramstore'ların önünde kuyruğa girdiler. Yaşanan bu ilginin süpermarketlerde fiyatların pazara göre yüzde 20 daha düşük olması gösterilirken, halk sepetine ilk önce neyi koyacağını şaşırmış bir şekilde bir raftan diğerine koşarak ucuza alışveriş yapmak istiyordu.

Dağ gibi muzların önünde duran iki kadına fiyatların uygun olup olmadğını sorduğumuzda, ‘‘Siz delimisiniz 12 rubleye muz Moskova'nın hiç bir yerinde yok. Pazarda muzun fiyatı 20 ruble civarında. Bunlar bedava sayılır’’ yanıtını veriyor.

KİRALARI ARTTIRDI

Ramstore hipermarket ve süpermanketlerin çalışmaya başladığı Moskova'nın her semtinde başta konut fiyatlarında olmak üzere ilginç değişimler de gözlenmeye başladı. Ramstore yakınında bulunan konut fiyatları artarken, gazete emlak ilanlarında bile daireler için yüksek fiyat çeken emlakçılar ilanın altına ‘‘Ramstore 100 metre yakınınızda olacak’’ notu ekliyor.

Koç, 4 yılda 12 Ramstore açtı

YURTDIŞINDAKİ ilk mağazasını 1996 yılında Azerbaycan Bakü'de açan Koç Grubu, bir yıl sonra 1997'de Bakü'de dört Ramstore'u daha hizmete soktu. Böylece Migros, Azerbaycan Bakü'de toplam beş mağazaya ulaştı. Migros ile Enka'nın ortaklaşa inşaa ettiği ve 40 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşen Rusya'nın en büyük alışveriş merkezi Ramstore 29 Kasım 1997 yılında açıldı. Koç ve Enka, Rusya'nın başkenti Moskova'da ikinci Ramstore Mağazasını ise 26 Kasım 1998 yılında yaklaşık 45 milyon dolarlık bir yatırımla açtı. Koç ve Enka böylece 1997-98 yılında Rusya'da sadece Ramstore'lar için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapmış oldu. 14 Mayıs 1999 yılında Kazakistan'ın Almati şehrinde alışveriş merkezi formatındaki Ramstore'u hizmete açan Migros, bu yıl yine Bakü'de iki Ramstore'u daha hizmete açtı. Migros'un dün Moskova'da hizmete soktuğu iki adet Ramstore'la yurtdışındaki mağaza sayısı 12'ye ulaştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!