Koç Holding, İstanbul Bienali’ne olan desteğini 10 yıl daha uzattı

Güncelleme Tarihi:

Koç Holding, İstanbul Bienali’ne olan desteğini 10 yıl daha uzattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 17:27

2007 yılından bu yana ‘Uluslararası İstanbul Bienali’nin sponsoru olan Koç Holding, desteğini 2026 yılına kadar uzattı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Yalnızca ekonomik kalkınmaya değil kültürel ve sanatsal kalkınmaya da önem veriyoruz ve destek oluyoruz. Bienal, toplumsal sorunları sorgulamaya ve düşünmeye itiyor” dedi.

Haberin Devamı

2007’den bu yana İstanbul Bienali’nin ana sponsoru olan Koç Holding bu sponsorluğunu 2026 yılına kadar uzatma kararı aldı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda 2 yıl arayla düzenlenen sanat

Koç Holding, İstanbul Bienali’ne olan desteğini 10 yıl daha uzattı
etkinliği Bienal, İstanbul’un sanatsal tanıtımı için yapılan en önemli organizasyonlardan biri. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, her geçen yıl İstanbul Bienali’nin daha fazla ilgi gördüğünün altını çizerek Bienal sponsorluğuna devam etme kararı aldıklarını, 2026 yılının Koç Holding’in 100’üncü yıl dönümüne de denk geldiğini hatırlattı. Yaklaşık 10 milyon liralık yatırımla gerçekleşen İstanbul Bienali’nin toplam bedelinin 3’te 1’ini Koç Holding’in karşıladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘EYVAH DEMİŞTİM’
Koç Holding’in İstanbul Bienali’ne sponsor olduğu 2007 yılında 50 bin ziyaretçinin ağırlandığı Bienal 2013 yılında 350 bin ziyaretçi tarafından gezildi. Bu yıl ise beklenti 500 bin ziyaretçi. Mustafa Koç da bunun altını çizdiği konuşmasında, holding olarak yalnızca ekonomik kalkınmaya değil kültürel ve sanatsal kalkınmaya da önem verdiklerini ve destek olduklarını söyledi. Mustafa Koç, ‘Bienal her defasında daha çok merak uyandırıyor. Bizim için de heyecanlı’ derken, 2007 yılında ilk ‘füze şeklindeki cami minaresi’ eserini gördüğünde içinden ‘eyvah’ dediğini de aktardı. Koç, bienalin özü itibarıyla farklılıkların ve farklı düşüncelerin sergilendiği bir sanat etkinliği olduğunu anlatırken de, ‘Bienal, sadece sanatsal üretimi görebildiğiniz bir pencere açmıyor. O pencereden önyargısız bakmaya cesaret eden toplumlara demokrasiyi içselleştirme ve farklı düşünce biçimlerine açık olma fırsatı da sunuyor. Bienal çok farklı toplumsal sorunları sanatın diliyle kitleler ile buluştururken, farklı fikirleri sorgulamaya ve düşünmeye de itiyor’ dedi.

BU YIL DA ÜCRETSİZ
Koç, Türkiye’nin gündeminin farklı bir şekilde dünya basınında yer aldığı şu günlerde, İstanbul’un sanatla da anılmasının önemine de dikkat çekti. 2013 yılında aldıkları ‘ücretsiz’ Bienal fikrinin arkasında olduklarını, bu yıl da Bienal’in ‘ücretsiz’, herkese açık olduğunu hatırlatan Koç, şöyle konuştu: ‘Bienal izleyici sayısının bu yıl 500 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca devam edecek sponsorluğumuz ile de rakamın çok daha ileriye taşınması en büyük arzumuz. Bienal sponsorluğu farklı bir anlayışı, farklı bir bakış açısını gerekli kılıyor. Bu da belirli bir olgunluk ve vizyon gerektiriyor inancındayım. Bienal doğası gereği tartışmaya açık pek çok eser içeren bir platform. Farklı zamanlarda iş dünyasını eleştiren, toplumsal hassasiyetlere dokunan eserler ile de Bienal’de karşılaştık. Ancak biz, başından itibaren Bienalin içeriğine, sanatçı söylemlerine, eser seçimlerine tabii ki dahil değildik. Normali de budur zaten. 10 yıl önce bu durumu anlatmakta zorlanırken, olması gerekenin bu olduğunun bugün anlaşılmış olmasından ötürü çok mutluyum. Diğer yandan, İstanbul Bienali’nin bizim de destekçisi olduğumuz 10 yılda aldığı yolun, bu denli ilgi görmesinin, Türkiye’de yeniliklere ve değişime olan ilginin ve farklı olana saygı duyma eğiliminin de bir göstergesi olduğu inancındayım’

Haberin Devamı

36 farklı adreste
BU yıl bienal 36 farklı adreste yapılıyor, bugüne kadar yapılmış en yaygın bienal. Eserlerin bir kısmı Büyükada ve Sivriada’da sergileniyor. Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori temalı 14.’üncü İstanbul Bienali’ni 400’ün üzerinde yabancı basın mensubu da izliyor.

1004 eseri birlikte gezdik!
MUSTAFA Koç ile sohbet ettikten sonra Beyoğlu’ndaki Arter’i birlikte gezdik. Arter’de Bienal’de sergilenen 1500 eserden 1004 tanesi var. Evet sayıyı yanlış yazmadım. Eserlerden 1001 adeti Amerikalı sanatçı Christine Taylor Patten imzalı. 1000 mikro çizim ve bir duvarı kaplayan eser Arter’de sergileniyor. Arter’de sergilenen diğer 3 eser de Giovanni Anselmo, Fredrik Carl Mülererz Stormer ve Brancha L. Ettinger’e ait. Bu Bienal’de en çok ilgi çeken eserlerden biri de Brancha L. Ettinger’in eseri. Feminist teorisyen Ettinger Tel-Aviv- Paris hattında yaşayan 1948 doğumlu bir sanatçı.

Haberin Devamı

Stratejik ortak oldu
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Koç Holding’in 10 yıl daha Bienal’e destek olmasının kendileri için sevindirici olduğunu söylerken, ‘Artık sponsorluktan çok stratejik işbirliğimiz oldu. Avrupa ülkelerinde kamu ve yerel yönetimler sanata daha çok destek veriyor. Bizim Türkiye’de özel şirketlerin desteğine ihtiyacımız var’ dedi.

Vehbi Bey ‘çok para harcıyorsunuz’ derdi
Arter’i gezerken Vehbi Koç Vakfı Kültür ve Sanat danışmanı, Arter’in Kurucu Direktörü Melih Fereli de bilgi verdi. Koç Holding’in sanata verdiği desteği anlatırken de, açık sözlülüğüyle herkesi güldürdü. ‘Vehbi Bey sağlığında bu işleri desteklerdi ama çok para harcıyorsunuz da derdi’ diyen Fereli bir keresinde Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da kendisine, ‘Sen hiç para kazanmayı bilmiyorsun’ diye takıldığını, kendisinin de Rahmi Koç’a, ‘Sizin kazandıklarınızı doğru harcamanızı sağlıyoruz’ dediğini anlattı.

Haberin Devamı

Otokaç binası müze oluyor
2017 yılında Dolapdere’de Arter Müzesi açılacak. Eski Otokoç Servis binası olan alan Çağdaş Sanat Müzesi olacak. Mustafa Koç bu sohbet sırasında müze ile ilgili bilgi de verdi. 20 bin metrekarelik alanda yapılan müzenin büyük ilgi göreceğini söylerken, ‘Büyükdere’deki Sadberk Hanım Müzesi’ni de Taksim tarafına taşımak istiyoruz. Ancak yer bulamadık’ dedi.


Koç Holding, İstanbul Bienali’ne olan desteğini 10 yıl daha uzattı

Toplantıya Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Koordinatörü Oya Ünlü ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner katıldı.
eergu@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!