Koç: Deprem zararı 5 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Koç: Deprem zararı 5 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, ‘‘Türkiye'nin deprem zararı abartıldığı kadar büyük değil. Bizim tahminimize göre 5 milyar dolar’’ dedi. Atay, depremin Koç Holding'in hedeflerini değiştirmediğini söyledi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, yaşanan deprem felaketinin Türkiye ekonomisine verdiği zararın abartıldığı kadar büyük olmadığını söyledi. ‘‘Türkiye bu deprem felaketinden kayıpla, ama küçük bir kayıpla çıkacaktır’’ diyen Atay, Koç Holding'in zarar tahminini 5 milyar dolar olarak açıkladı. Deprem bölgesindeki bina, konut, tesislerdeki hasara ilişkin genel tahminler yapıldığını ve TÜPRAŞ'daki hasarın da en kötümser şekliyle hesaplandığını vurgulayan Atay, ‘‘Örneğin bizim Sakarya'da tam deprem bölgesindeki, Otokar, Otoyol ve Fruehauf fabrikalarımızda üretimi etkileyecek bir hasar meydana gelmedi. Depremden sonraki hafta üretime başladık’’ dedi.

HEDEFLER DEĞİŞMEYECEK

Yaşanan deprem felaketinin Koç Holding'in hedef ve programlarında bir değişikliğe yolaçmayacağına dikkat çeken Atay, deprem nedeniyle Koç Holding'in rakamsal olarak büyük bir kayba uğramadığını da sözlerine ekledi. Atay, ‘‘Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 3000-3300 dolarken, bu bölgede kişi başına düşen milli gelir bu rakamın iki katı. Bu insanlar alım gücünü yitirdikleri için, tüketime yönelik harcamalar düşebilir. Bu önemli bir kayba yolaçacaktır’’ diye konuştu.

125 KİŞİ KURTARILDI

Koç Grubu Şirktlerinde çalışan bin kişilik ekibin her türlü ekipmanla birlikte bölgedeki kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Atay, ‘‘Bu sayede 125 can kurtarıldı’’ dedi.

500 İŞÇİNİN EVİ YIKILDI

Adapazarı'ndaki üç fabrikada çalışan 500 işçinin evlerinin tamamen yıkıldığını belirten Atay, 20 işçinin de depremde yaşamını yitirdiğini söyledi. İşçilerin konut sorununu çözmek için bir proje geliştirdiklerini belirten Atay, Ford Otosan yatırımının devam edeceğini ve fabrikanın yerinin değişmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Ford Otosan fabrikasının inşaa edileceği arazinin fay hattı üzerinde olduğunu başından beri bildiklerini belirten Atay, fabrikanın uzmanlar tarafından buna göre inşaa edildiğini ve arazide iyileştirmeler yapıldığını söyledi. Atay Ford Otosan Fabrikası'nı bu arazi üzerinde kurma nedenlerini de şöyle açıkladı:

‘‘Ford Otosan Fabrikası yılda 100 bin araç ihraç edecek. İskeleden her hafta bir feribot kalkacak. Bu araziyi deniz kenarında olması nedeniyle tercih ettik. Ford Otosan yatırımı devam ediyor. Ford'un sadece Otosan fabrikasında üretilecek ticari aracını 2001 yılında piyasaya sunacağız.’’

Koç deprem bölgesindeki 8 okulu hizmete açıyor

Vehbi Koç Vakfı ve Koç Holding Şirketleri tarafından geçen yıl Kasım ayında Türkiye'nin 12 ilinde temeli atılan 15 İlköğretim Okulu'ndan 12 tanesi tamamlandı. Yaklaşık 26 milyon dolar (11.7 trilyon lira) harcanarak 10 ay gibi bir sürede tamalanan 12 Koç İlköğretim Okulu, 13 Eylül Pazartesi günü öğrencileri ile buluşacak. Geçen yıl çeşitli illerde 15 ilköğretim okulunun temelini attıklarını belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, bu okullardan 8 tanesinin de deprem bölgesinde yer aldığını söyledi. Atay, ‘‘Bu okullarda en ufak bir hasar yok. Okulların eğitime ve öğretime en ihtiyaç duyulacak bölgeye hizmet verecek olması acıları bir nebze olsun hafifletecek’’ dedi. İlk olarak açılışı yapılacak olan Bursa Orhangazi'deki okul ise deprem bölgesine en yakın okul olması nedeniyle tercih edildi.

FAY HATTINDAKİ OKUL İPTAL

Adapazarı'ndaki okulun iptal edildiğini belirten Koç Holding Vakfılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Evren Artam, ‘‘Biz 15 okulda da deprem zemin etüdlerini yaptık. Burada çocuklarımız okuyacak. Bu açıdan daha fazla önem verdik. Her türlü tedbir alındı. En iyi malzemeler kullanıldı. Adapazarı'ndaki okulun deprem fay hattından geçtiğini tespit ettik ve bu okulun inşaa edilmesini başından iptal ettik’’ dedi. Urfa'daki okulda da inşaatı beğenmediklerini belirten Artam, bu okulun yıkılıp yeniden yapılacağını söyledi. ‘‘Yap, Devret, Sahip Çık’’ anlayışı ile gerçekleştirilen okullarda toplam 6 bin öğrenci eğitim görecek.

Deprem bölgesine yakın olması nedeniyle okullarda bir öğretmen sıkıntısı olmadığını belirten Artam, ancak genel olarak Van'da bir öğretmen sıkıntısı olduğunu söyledi.

Özel Koç Lisesi'nde depremzede öğrencilere 53 milyar liralık burs vereceklerini belirten Artam, Ayrıca deprem nedeniyle Koç Grubu'nun yabancı ortaklarından gelen yardımlardan da yaklaşık 200 bin doları depremzede öğrenciler için kullanacaklarını söyledi.

HANGİ OKULU HANGİ ŞİRKET YAPTI?

Ankara Sincan (Arçelik), Bolu Merkez (Ardem/Arçelik), Bursa İnegöl (T.D.D.D), Bursa Nilüfer (Tofaş), Bursa Orhangazi (Döktaş), Bursa Yenişehir (Tat), Elazığ Merkez (Arçelik), İstanbul B. Çekmece (Beko Elektronik), Kocaeli Gebze Gazal, Şırnak Silop (Migros), Van Merkez (Aygaz), Eskişehir İnönü (Ford Otosan).



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!