Koç: Deprem bölgesindeki alacaklar ‘zarar’ yazılsın

Güncelleme Tarihi:

Koç: Deprem bölgesindeki alacaklar ‘zarar’ yazılsın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

DEPREM bölgesindeki alacakları tahsil edemediklerini söyleyen Rahmi Koç, İran-Irak savaşında olduğu gibi, alacakların bir defalık zarar olarak gösterilmesini istedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına katılan Rahmi Koç, deprem bölgesindeki alacakların tahsil edilemediğini, ve hükümetten bu alacakların zarar olarak gösterilmesini talep ettiklerini söyledi.

‘‘Deprem bölgesinde alacaklarımız var. Bu alacaklara karşılık gayrimenkul teminatı, banka teminat mektubu verilmiş’’ diyen Rahmi Koç, ‘‘Gayrimenkul yok, banka da gayrimenkul teminatı almış. O da yok. Hukuki, bürokratik adımlar atılması lazım’’ diye konuştu. Bu adımları şu anda atmanın mümkün olmadığını belirten Koç, ‘‘Ayrıca her taraftan yıkılmış, yara almış bir insanın boğazına mı sarılacaksınız? Burada kanuni ve bürokratik adımlar atılmadan, deprem bölgesindeki alacakların direkt zarara atılması büyük ferahlık sağlayacak’’ dedi.

İRAN-IRAK SAVAŞI

Koç, alınmayan gelirin vergisini ödemek zorunda olduklarını belirterek, ‘‘İleriki tarihte bu alacaklar tahsil edilirse, kár yazılır ve vergisi ödenir’’ dedi. İran-Irak savaşı sırasında alacaklarını tahsil edemeyen dış ticaret şirketlerinin, bir defalık alacaklarını zarar olarak göstermesi yönünde çıkarılan kararı hatırlatan Koç, benzer bir kararın şimdi de çıkarılması gerektiğini savundu. O dönemde münferit müracaatların dikkate alındığını belirten Koç, şimdi böyle bir olanağın olmadığını ve o bölgeden alacakları olanlar için bir formül bulunması ve şemsiye bir karar getirilmesi gerektiğini söyledi.

Koç, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bu durumu aktaracağını belirtirken, ‘‘Daha önce bakanımıza (Maliye Bakanı) da konuyu ilettik. O da anlayışla ve oldukça olumlu karşıladı. Ancak yasaya yetişmedi. Sanırım bütçe çalışmaları sırasında bu düzenlemeler ele alınacak’’ diye konuştu.

MERKEZ İSTANBUL AMA

Koç, Vergi Yasası'nın uygulanması sırasında pratikte, bazı düzenlemelerin ve değişikliklerin yapılması zorunluluğunun kendiliğinden doğacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

‘‘Fabrikası deprem bölgesinde olup da merkezi İstanbul'da olan kuruluşlar var. Bu kuruluşlar için yasada bir açıklık yok. Hükümetin vergi yasasından geri döneceğini zannetmiyorum. Ancak uygulama sırasında, pratikte bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!