Koç, 2.9’da kaldı, SPK ’Yapı Kredi 3.6 milyar dolar’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Koç, 2.9’da kaldı, SPK ’Yapı Kredi 3.6 milyar dolar’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2005 00:00

SPK, Koç-UniCredit’in toplam 2.58 milyar dolar üzerinden aldığı Yapı Kredi Bankası için toplam 3.6 milyar dolarlık değer biçti. SPK, Yapı Kredi Bankası için önerilecek çağrı fiyatı olarak SPK’ya sunulan 5.35 YTL’nin kabul edilmemesine karar verdi. SPK, Yapı Kredi Bankası’nın hisse başına asgari çağrı değeri 6.46 YTL olmasını istedi.

Haberin Devamı

B>SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), Koç-UniCredit’in toplam 2.5 milyar dolar piyasa değeri üzerinden aldığı Yapı Kredi Bankası (YKB) için toplam 3.6 milyar dolarlık değer biçti. SPK, Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 58.22’sini alan Koç Finansal Hizmetler’in Yapı Kredi ve iştiraklerinin diğer ortaklarına yapacağı çağrı işleminde, Koçbank’ın 1 YTL nominal değerli Yapı Kredi hissesi için önerdiği 5.35 YTL’lik fiyatı, kabul etmediğini açıkladı. SPK’dan Hülya Kemahlı imzası ile İMKB’ye yapılan açıklamada, işlem tarihleri itibariyle yapılan hesaplamada, Yapı Kredi’nin asgari çağrı fiyatının yaklaşık 6.46 YTL olduğu ve bu konuda Koçbank’ın bilgilendirilmesine karar verildiği belirtildi.

1 MÄ°LYAR DOLARLIK FARK:

Şimdi Koç’un önerdiği ve SPK’nın minumum çağrı olarak ilan ettiği fiyatlar üzerinden bir hesaplama yapıldığında ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

Haberin Devamı

 Koç-UniCredit, Yapı Kredi Bankası’nı yüzde 58.22’sini 1 milyar 182 milyon Euro (yaklaşık 1.4 milyar dolar) satın aldı. Bu fiyat üzerinden nominal değerli bir hissenin fiyatı 4.42 YTL ediyor ve yine bu fiyat üzerinden Yapı Kredi Bankası’nın toplam değeri de 2.6 milyar dolar oluyor.

 Koç-UniCredit, küçük yatırımcıya çaÄŸrı fiyatını 5.35 YTL üzerinden hesaplayıp SPK’ya bildirdi. ÇaÄŸrı fiyatı üzerinden Yapı Kredi’nin deÄŸeri ise 2.9 milyar doları buluyor. Yani Koç, çaÄŸrı ile YKB’yi satın aldığı 2.6 milyar dolarlık deÄŸerin üzerine 400 milyon dolar daha fazla bir bedel koymuÅŸ bulunuyor.   Â

 SPK’nın en az belirlediÄŸi 6.46 YTL’lik çaÄŸrı fiyatına göre ise YKB’nin toplam deÄŸeri 3.6 milyar dolara ulaşıyor.  Böylece, SPK’nın belirlediÄŸi çaÄŸrı fiyatı, Koç-UniCredit’in Yapı Kredi’yi aldığı günkü toplam deÄŸerin 1 milyar dolar üzerine çıkmış oluyor.Â

 Yapı Kredi Bankası’nın dün birinci seans sonundaki 5.70 YTL iÅŸlem fiyatına göre piyasa deÄŸeri ise 3.2 milyar dolar oldu. Hissenin bu deÄŸeri, SPK’nın belirlediÄŸi minimum çaÄŸrı fiyatının yüzde 13 altında bulunuyor. Â

ÖDENEN TUTARIN ALTINDA:

SPK açıklamasında, Koçbank tarafından önerilen çağrı fiyatının "Koçbank’ın YKB hisselerinin blok alımında doğrudan ve dolaylı yollarla ödediği en yüksek tutarın altında olması nedeniyle" kabul edilmemesine karar verildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

YENİ ÇAĞRI İÇİN DİKKAT:

SPK, Yapı Kredi Bankası ortaklarına önerilecek çağrı fiyatında şunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

 Hisse satış anlaşması uyarınca 1 YTL nominal değerli hisse başına doğrudan ödenen en yüksek tutar olan 3.5374 dolar.

 Çukurova Grubu’nun borçlarından yapılan 323 milyon 955 bin 517 dolar tutarındaki indirimin 1 YTL nominal değerli hisse başına denk  gelen 0.9669 dolar.

 Turkcell opsiyonunun kullanılması nedeniyle Çukurova Grubu’nun borçlarından yapılan 55 milyon Euro tutarındaki indirimin 1 YTL nominal değerli hisse başına denk gelen      0.1641 Euro.

 YKB’ye ait bankacılık dışı varlıklara ilişkin opsiyon anlaşması kapsamında 30 Eylül 2004/28 Eylül 2005 dönemi arasında satışı yapılan bankacılık dışı varlıklar nedeniyle, Çukurova Grubu’nun borçlarından indirilecek olan 3 milyon 367 bin 366 YTL’nin 1 YTL nominal değerli hisse başına denk gelen 0.0100 YTL.

Haberin Devamı

 Yapı Kredi tarafından Superonline’ın borçlarında yapılacak olan 36 milyon 665 bin 340 dolar ve 182 bin 419 YTL tutarındaki indirimin 1 YTL nominal değerli hisse başına denk gelen 0.1094 dolar ve 0.0005 YTL toplamından az olmayacak şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat edilmeli.

 Ayrıca yabancı para birimi cinsinden ifade edilen tutarların işlem tarihleri ile çağrıya başlanmadan önceki son gün saat 15.30’da Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kurundan yüksek olanı ile YTL’ye çevrilmesi gerektiği, işlem tarihleri itibariyle yapılan hesaplamada asgari çağrı fiyatının 6.4581 YTL olduğu dikkate alınmalı.

A-Tel ve Çukurova medyasına reklam geliri de eklensin

Haberin Devamı

SPK’nın  yazısında, AtaÅŸehir alacakları hakkındaki davalarda YKB lehine alacaÄŸa hükmedilmesi ve hükmedilecek alacak miktarının Çukurova Grubu’nun tahakkuk etmiÅŸ borçlarından mahsup edilmek üzere YKB nezdindeki geçici hesaba aktarılması durumunda, aynı tutarın Koçbank tarafından Çukurova’dan alınan YKB hisselerine bölünerek çaÄŸrıya cevap veren ortaklara ödenmesi gerektiÄŸi de vurgulandı. Ve A-Tel’in yüzde 50 oranındaki hisselerinin satış tarihi itibariyle deÄŸerinin 150 milyon dolardan yüksek olması durumunda aradaki farkın  YKB hisse senetlerine bölünerek çaÄŸrıya cevap veren ortaklara ödenmesi gerektiÄŸi kaydedildi. SPK, YKB’nin, Çukurova Grubu medya organlarına taahhüt ettiÄŸi reklamlarla ilgili olası avantajların da, çaÄŸrıda bulunacak ortaklara ödenmesi gerektiÄŸini belirtti.Â

Haberin Devamı

40 milyar ceza ödeyecek davalarla köşeye sıkışacak

SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK) açıklamasının ardından Koç Grubu’ndan konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken, SPK’ya yakın kaynaklar Koç-UniCredit’in SPK’nın aldığı karara uymaması durumunda çağrı tebliğine göre, 40 bin YTL para cezası ile karşılaşacağını ifade etti. Aynı kaynak, para cezasının yanısıra Koç-UniCredit’e asıl YKB’nin küçük hissedarlarının açacağı olası davaların zora düşerebileceğine dikkat çekti. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, küçük yatırımcılar Koç Grubu’ndan dolayı YKB hisselerinde zarara uğradıkları noktasından hareketle dava açabilecek. Bu davaların kazanılması durumunda ise Yapı Kredi Bankası’nın Koç Grubu’na faturası artabilecek. Öte yandan  SPK’nın açıklaması sonrası YKB yönetimi ve Koç Grubu yaşanan gelişmeyi incelemeye aldı. Koç Grubu’nun, SPK’nın belirlediği koşullara uygun davranarak, konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Piyasa bu sorulara yanıt bekliyor

 Koç-UniCredit, kendi çağrı fiyatını reddedip yeni bir fiyat ortaya koyan Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK), cephe alır mı?

 Koç-UniCredit, SPK ile inatlaşma pahasına belirlenen yeni çağrı fiyatını kabul etmez ve çağrı yükümlülüğü tebliğine aykırı hareket etmekten 40 bin YTL (40 milyar TL) para cezası ödeyip kurtulma yoluna gider mi?

Ä°MKB’de pek çok ÅŸirketi iÅŸlem gören Koç Grubu, SPK ile karşı karşıya kalmayı      göze alır mı? Â

 Yapı Kredi’nin yaklaşık yüzde 42’si halka açık. Koç, küçük yatırımcıyı mağdur         eder mi?

 Yapı Kredi’de yeni çağrı fiyatını kabul etmezse, piyasada demoklesin kılıcı            olarak görülen SPK, bunun acısını başka yerden çıkarır mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!