KOBİ'lere 1 milyarlık destek

Güncelleme Tarihi:

KOBİlere 1 milyarlık destek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2009 11:20

Türkiye Kalkınma Bankası, KOBİ'lere 2009'da 1 milyarlık kaynak kullandıracak.

Haberin Devamı

Küresel krizden en fazla etkilenenlerin başında yeralan küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankasının da desteğiyle yıl sonuna kadar 1 milyar liralık destek paketi açılıyor.

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çelik, yaptığı açıklamada, küçük ve orta boy işletmelere yıl sonuna kadar 1 milyar liralık kredi desteği sağlayacaklarını bildirdi.

İslam Kalkınma Bankası toplantıları için Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Çelik, İslam Kalkınma Bankasından KOBİ'ler için 40 milyon dolarlık bir kaynak sağlandığını ifade etti. KOBİ finansmanında kullanılacak kaynakla ilgili anlaşmanın 3 Haziran Cuma günü Aşkabat'ta imzalanacağını belirten Çelik, şunları söyledi:

“Biz, İslam Kalkınma Bankası kaynaklarını en fazla ülkemize getiren kuruluşuz. İKB ile KOBİ'lerin finansmanı için 40 milyon dolarlık yeni bir anlaşma yapıyoruz. Bu kaynak tümüyle küçük ve orta boy işletmelerin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. İnşaat ve turizm sektörleri dışında faaliyet gösteren KOBİ'ler, bu kaynağı hem yatırım hem de işletme sermayesini finanse etmek için kullanabilecek. İslam Kalkınma Bankası, söz konusu kaynağın inşaat ve turizm dışında, alkol ve tütünle ilgili alanlarda da kullanılmamasını şart koşuyor. Bu alanlar haricinde faaliyet gösteren KOBİ'lerden zaten talep toplamaya başladık. Kredi anlaşmasının imzalanmasından sonra da, Yönetim Kurulu kararıyla hemen 40 milyon dolarlık kredinin dağıtımına geçilecek.”

3 YILI GERİ ÖDEMESİZ, 10 YILLIK KREDİ

TKB Genel Müdürü Çelik, İslam Kalkınma Bankasının KOBİ kredisinin sabit kar payına dayanacağını, kredide KOBİ'lere 3 yıla kadar geri ödemesiz dönem tanınacağını bildirdi. Kredinin vadesinin de 10 yıla kadar çıkacağını kaydeden Çelik, “Burada projelere göre de ayrı ayrı değerlendirme yapılacak. 3 yıla kadar geri ödemesiz dönem, küresel krizden en fazla etkilenen kesimin başında gelen KOBİ'leri oldukça rahatlatacak. Maliyetin düşük olması da, İKB kredisinin cazibesini artıracak” dedi.

AVRUPA YATIRIM BANKASINDAN DA 100 MİLYON AVRO GELİYOR

Genel Müdür Abdullah Çelik, İslam Kalkınma Bankasının yanı sıra, Avrupa Yatırım Bankasından da KOBİ'ler için 100 milyon avro geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu krediye ilişkin anlaşmanın imza aşamasına geldiğini belirten Çelik, tarafların kredi anlaşmasına 8 Haziran'da imza koymalarının planlandığını ifade etti. TKB Genel Müdürü, Avrupa Yatırım Bankasından gelecek 100 milyon avronun, imalat sanayi ve turizm dahil bütün sektörlere kullandırılacağını, bu kredinin de uzun vadeli ve değişken faizli olacağını kaydetti. Çelik, TKB'nin yeni dönemde enerji yatırımlarına da özel bir önem verdiğini vurgulayarak, “Bu amaçla, yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılmak üzere 150 milyon doları Dünya Bankasından, 30 milyon doları da Temiz Teknoloji Fonu olarak nitelenen CTF'den olmak üzere 180 milyon dolarlık bir kaynak sağlandı. Bu kaynak da yatırımcılara uzun vadeli, ucuz kredi şeklinde verilecek” dedi.

Haberin Devamı

Başta İslam Kalkınma ve Avrupa Yatırım Bankası olmak üzere TKB'nin sağladığı kaynakların küçük ve orta boy işletmelere nefes aldıracak koşullar taşıdığını anlatan Genel Müdür Çelik, şöyle devam etti:

“Biz, dışarıdan kaynak temin etmenin oldukça zorlaştığı böyle bir dönemde, KOBİ'ler için çok uygun ve ucuz kredi sağlıyoruz. Bu kaynakları da hemen yatırıma dönüştürmeyi düşünüyoruz. Asla TKB olarak çok kar edelim anlayışında değiliz. Küçük ve orta boy işletmelerimiz, bu imkanlardan hemen yararlansınlar. Böyle ortamlarda yatırım yapmak zor, zahmetli bir iş. Bir işletmeyi faaliyete geçirmek de zor bir iş. Çünkü finansman olarak zorlanıyorsun. Ancak bizim getireceğimiz kaynaklar, bu tür sıkıntıların aşılmasına büyük katkı sağlayacak. 3 yıla kadar ödemesiz dönem, bu zor süreçte işletmelere ilaç olacak. Biz, böyle zor bir dönemde herkese hitap etmeye, KOBİ'lere destek olmaya çalışıyoruz. Sağlanacak bu kaynaklarla yıl sonuna kadar küçük ve orta boy işletmelere sağlayacağımız kaynakta 1 milyar lirayı yakalarız.”

İSLAM KALKINMA BANKASI YILLIK TOPLANTILARI

İslam Kalkınma Bankasının Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılan yıllık toplantıları devam ediyor. Toplantıların 3. gününde banka üyesi ülkelerin kalkınma ve finans kurumlarından oluşan İslami Ticari Finans Kurumu (ITCF) temsilcileri bir araya geldi. Ayrıca İKB'nin özel sektörün finansmanı için oluşturduğu ICD toplantısı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Afrika Kalkınma toplantısında da Afrika ülkelerinin kalkındırılmasına dönük tedbirler tartışıldı. İslam Kalkınma Bankası Yıllık toplantılarının resmi açılışı yarın gerçekleştirilecek. Üye ülke guvarnörlerinin de katılacağı bu toplantıda Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı da bir konuşma yapacak. İslam Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu da gündemdeki konuları görüşecek. Toplantılar, Çarşamba günü mutabakat sağlanan konulardaki imza törenleriyle sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!