Saç keserek büyüdüm

Güncelleme Tarihi:

Saç keserek büyüdüm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 11:57

TARİHİN ünlü krallarından Midas’ın berberiyle olan ilişkisini hemen herkes bilir... Kral’ın eşek kulağı gibi uzun kulakları olduğu sırrını berberi yıllarca saklar. Belki bu yüzden, günümüzde de berberler veya daha yaygın kullanımı ile kuaförler, müşterilerine sadece saç, sakal kesmek ve diğer kişisel bakım hizmetleri vermekle kalmıyor. Adeta müşterilerinin dert ortağı oluyor. Antik zaman terapisti de diyebileceğimiz kuaförlük günümüzde esnaf ve sanatkar kesiminin en yaygın mesleğidir.

Haberin Devamı

Hemen her mahallede mutlaka en az bir kadın ve bir erkek kuaförü bulmak mümkün. Çünkü insanlar ilk saç kesiminden başlayarak ömür boyunca kuaföre gitmek durumundadırlar. Aldığı hizmetten memnunsa insanlar genelde aynı kuaföre uzun yıllar gitmeyi tercih eder. İşte 25 yıldır yanı dükkanda hizmet veren Erkek Berberi Hasan Kolay da bu mesleğin erbablarından biri. Tam 50 yıllık berber olduğunu söyleyen Kolay, son 25 yıldır da İstanbul’un Güngören ilçesinde kendi dükkanını işletiyor.

30 YILLIK MÜŞTERİLER

“50 yıl önce berber salonuna ilk adımımı attığımda bu kadar uzun bir süre bu işi yapacağımı tahmin bile etmiyordum. Kısa süreliğine harçlığımı çıkartmak için çıraklık yapmaya başladım. Aradan uzun zaman geçti. Mesleğime aşık oldum. Bırakamadım. Berberlik yaparak büyüdüm” diyerek meslek hayatını özetleyen Kolay, 50 olmasa da 25-30 yıllık müşterileri olduğunu söylüyor. İlk saçını kestiği müşterilerin damat olduğunu da gördüğünü söyleyen Kolay, “Çocukken müşterim olanların şimdi çocuklarını bana getirmelerinden çok duygulanıyorum. Berberlik biraz dert dinlemek, biraz müşteriyle dost olmak demektir. Biz burada sadece saç, sakal kesmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİYLE GELEN DEĞİŞİM

GEÇMİŞTEN bugüne birçok şeyin değiştiğini ifade eden Hasan Kolay, “Artık teknoloji hayatımızın tam da ortasında yer alıyor. Eskiden el yapımı aletlerle traş yaparken, şimdi otomatik makinelerle çalışıyoruz. Belki bu birçok insan için normal birşeymiş gibi karşılanabilir. Ancak benim gibi sektöre 50 yılını vermiş biri için bu değişimi yaşamak hem sevindiriyor hem de şaşırtıyor” dedi. Hayatın artık daha hızlı adımlarla ilerdiğini söyleyen Kolay, “Günümüzde artık sadece müşteriyi memnun etmek yeterli olmuyor. Son teknolojiyi kullanarak hem yeni nesli hem de mevcut müşterilerinizi mutlu etmeniz gerekiyor. 50 yıldır sektörde olmama rağmen canla başla çalışmaya devam ediyorum. Bir esnaf işini severek yapmalı ki başarılı olsun” diye konuştu.

İLK KUAFÖRDEN KISILIYOR

HASAN Kolay, işini çok sevdiğini ancak ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen bir meslek olduğunu belirterek, “Ekonomik gidişat ile ilgili moraller bozulunca insanlar hemen harcamalarını kısıyor. Biz de bu giderleri kısma durumundan en çok etkilenen bir meslek grubuyuz. Dolasıyla zaman zaman gelir gider dengemizi kurmamız zor olabiliyor. Ödemelerimizi zamanında yapmak için her zaman hesabımızı iyi yapmak durumundayız” dedi.

Haberin Devamı

ÇIRAK BULMAKTA ZORLANIYORUZ

50 yıllık berber olan Hasan Kolay, artık eskisi gibi çalışkan, hevesli çıkar bulmakta zorlandıklarını, gençlerin farklı işlere merak saldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!