Batı Avrupa’nın REZERVUARCISI

Güncelleme Tarihi:

Batı Avrupa’nın REZERVUARCISI
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 09:44

TEMA Yapı Malzemeleri, yılda 1 milyon 750 bin rezervuar iç takımı üretiyor ve Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine yılda ortalama 300 bin adet rezervuar ihracatı gerçekleştiriyor. Firmanın kurucusu Vahit Uyanık, Selanik’te aldığı 20 dönüm arsada bütün Avrupa için lojistik üs kuruyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin rezervuar alanında ilk TSE belgesine sahip firması olan Tema Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Ltd (Tema), 30 ülkeye ihracat yapabilen güçlü bir sanayici konumunda. Geçen yılı 180 milyon lira ciroyla tamamlayan firma, yüzde 70’i Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere 18 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdi. Firmanın kurucusu Vahit Uyanık, yılda 1 milyon 750 bin adet rezervuar iç takımı ürettiklerini, Almanya ağırlıklı olmak üzere Avrupa’ya 1 yılda yaklaşık 300 bin adet rezervuar ihracatı yaptıklarını söylüyor. Uyanık, Selanik’te krizi fırsat bilerek 20 dönüm arsa aldıklarını ve burasını Avrupa için lojistik üs haline getireceklerini, Çin’de de Çin pazarı için üretim planladıklarını anlattı. Vahit Uyanık şöyle anlatıyor öyküsünü:

Haberin Devamı

MALATYALI YATILI ÖĞRENCİ
“Malatyalıyız, ilkokulu Malatya’da okudum. Babam ayakkabı esnafıydı. 1970’lerin başında İstanbul’a geldik ve 6 yıl yatılı okudum. Bitirince de Marmara İşletmeye girdim. Üniversite öğrencisiyken de 1 Temmuz 1976’da Akkurt Plastik’e eleman olarak girdim. 4. Levenet’te küçük bir sifon imalathanesiydi. Personel olarak çalışırken 2 yıl sonra firmanın satışı gündeme geldi. Satın alacak şahıs bana yüzde 20 hisse verdi ve ‘sen bu işin başında kal ve yönet’ dedi. 1985’e kadar küçük ortak olarak çalıştım.

ÇALIŞTIĞI FABRİKAYA PATRON OLDU
Ancak ben kazandığımı kârı biriktirdim ve şirkete sermaye olarak ekledim. Çünkü yeni patron gayrimenkul zenginiydi ve firmadan elde ettiği kârı çekiyordu. Bir süre sonra (1985) benim ortaklık yüzde 50’ye ulaştı. 1985’te ortağımın babası vefat etti ve kendisine çok büyük gayrimenkuller kaldı. İyi bir insandı ama hazır para kalınca fabrika işi onun için önemsiz ve biraz da zahmetli hale geldi. Ben de askerliğimi yapmış gelmiştim. Ortağım ‘satalım artık’ dedi. Satılığa çıkardık, teklifler alındı. Genellikle vadeli teklifler oldu. Rakamlar belli olunca da bana teklif etti ve ‘bu şartlarla sen alır mısın’ dedi. Bu arada benim de kardeşimle ayrıca kauçuk işimiz vardı. Teklifi değerlendirdik ve kardeşim Sami ile kauçuk firmamızı sattık. 1986’da yarı yarıya ortak olup tamamını aldık.

Haberin Devamı

REZERVUARLA BÜYÜDÜK
Şirketi alınca üretimi devam ettirdik ama ben bu arada Almanya’ya gittim ve ‘farklı ne üretelim’ diye inceleme yaptım. Rezervuar konusunda Türkiye’de olmayan yeni ürünleri araştırdım. Çünkü o dönemde Türkiye’deki teknoloji geriydi. 1989’da yeni bir ürünle piyasaya çıktık ki, o ürünle Türkiye’de rezervuardaki ilk TSE belgesini de biz aldık. 1995’e kadar satışlarımızda bu ürünle çok büyük ivme gördük. Ana ürünümüz rezervuar olarak ilerledik. Yerimiz Demirkapı’daydı ve artık yerimize sığmıyorduk. 1995’te Beylikdüzü’nde (Mermerciler) 2.400 metrekare arsa aldık ve 6 ay sonra da burada üretime başladık. Şu anda toplam kapalı alanımız 30 bin metrekareye kadar çıkmış durumda. Ardından Fransızlarla da ortak şirket kurduk. Amacımız küresel çapta atak yapmaktı ama açıkçası umduğumuzu bulamadık. Onlarla iç takımları üretmeye başladık. Ben onlarla ‘dünyaya açılayım’ derken onlar benim sırtıma binmiş oldular. Ayrılmadık ama umduğumuz gibi de olmadı. Vitra ile çalışmaya başladık. Onlara ilk gömme rezervuarları ürettik.

Haberin Devamı

ALMANLAR KADAR İYİYİZ
İhracatımız geçen yıl 18 milyon dolar oldu. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplam ciromuz 180 milyon lira civarında ve bordromuzda da 280 kişi var. Aksesuar, gömme rezervuar, iç takım hepsini ihraç edebiliyoruz. Ama ihracatımızın yüzde 70’i Avrupa’ya. Ayrıca Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda yani Batı Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Yine büyük bölümü Almanya’ya olmak üzere Batı Avrupa’ya yılda ortalama 300 bin adet civarında rezervuar satıyoruz. Çünkü Almanlar kadar iyiyiz. Doğu ülkelerini de ihmal etmiyoruz. Hindistan’a da satıyoruz.

Selanik’ten 20 dönüm arsa alıp şirket kurduk
TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Uyanık, Avrupa’daki krizi yatırım için fırsata dönüştürdüğünü de anlatıyor ve şöyle konuşuyor: “Yunanistan’ı 2008 krizinden itibaren mercek altına aldık. Çünkü orada da müşterimiz vardı ve firma da kurmuştuk. Krizde oradaki fırsatı gördük ve ekspertiz değerinin beşte biri fiyata Selanik’te 20 dönüm yer aldık. Orayı çevresindeki hinterland için lojistik üs olarak yapacağız. Türkiye içinde çok yaygın ve güçlüyüz ama Avrupa’nın tamamına da yayılmak istiyoruz. Son olarak Çin’de de şirket kurduk. Orada da o pazar için üretim planlıyoruz. Zaten Hong Kong üzerinden bu pazara ihracata da başladık.”

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!