Organik tarım desteğine nasıl başvurabilirsiniz?

Güncelleme Tarihi:

Organik tarım desteğine nasıl başvurabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 15:22

Ülkemizde organik tarım yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Peki, organik tarım desteğine nasıl başvurulabilir? Destek miktarı ne kadar?

Haberin Devamı

Organik tarım son yılların gözde sektörlerinin başında geliyor. Endüstriyel üretim yöntemlerinden uzak, tarımsal ilaç, suni gübre ve antibiyotik gibi yöntemler yerine doğal yöntemlerin kullanıldığı sağlıklı üretime organik tarım üretimi deniliyor. Üretim süreçleri adım adım takip edilen ve organik tarım alanlarında üretilen ürünlere organik ürün sertifikası verilir.

Organik tarım yapmak isteyenler organik tarım desteği alarak iş hacimlerini büyütebilirler. Alan bazlı desteklemelerde Tarım Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilerin hesabına geçiriliyor. Fındık, çay, meyve, sebze, gübre ve iyi tarım uygulamalarının yanı sıra tarla parası gibi destek ödemeler de alan bazlı destek ödemeleri adı altında çiftçilere sunuluyor.

Haberin Devamı

Organik tarım desteğine nasıl başvurabilirsiniz

Organik tarım yapabilmek için organik kayıt sistemi olan OTBİS'e kaydolmak ve organik tarım sertifikası almak gerekiyor. Tarım alanında üretilen ürünlerin organik sertifikası adı altında satılması için sertifikalı olması gerekiyor. Organik tarım tebliğinde belirtilmiş olan esasları karşılayan tarzda üretim yapan çiftçilere destek ödemesi yapılabiliyor.

ORGANİK TARIM DESTEĞİ ALMAK İSTEYEN YÖNETİCİLER;

  • Gerekli başvuru dilekçesini doldurarak belirli bir süre içerisinde tarım il veya ilçe müdürlüklerine dilekçe teslim etmeli.
  • Çiftçilerin dilekçeyi teslim ettikten sonra organik kayıt sistemi olan OTBİS'e kayıt yaptırmalı.
  • Organik üretim yapılacak olan alanın başvuru sahibi adına kayıtlı olması gerekli ve hasat yapılan yıl organik ürün statüsüne uygun üretim yapmak gerekli.
  • Uygun alanlarda üretilen ürünlerin organik sertifikasının düzenlenmiş olması ve ürünlerin OTBİS'e kayıtlı olması gerekiyor.
  • OTBİS sistemine kaydedilen ve güncellemesi yapılan tüm ürünlerin sorumluluğu başvuru sahibi olan çiftçiye ait.

Organik tarım desteği 2016 yılı için Haziran ayında çiftçilere geri ödendi. 2015 yılında hasat edilen ürünlerin Ocak ve Mart ayları arasında yapılan başvuru dilekçe teslim tarihinden sonra Haziran ayında ödemesi yapılarak çitfçilerin organik üretim yapılması teşvik edildi.

2015 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toplam 89 milyon lira organik üretim yapan çiftçilere ödendi. 1985 yılında sadece 8 çeşit olan organik üretim, 2014 yılında devlet teşviki ile 208 ürün çeşidine ulaştı. 2015 yılı üretimi için meyve sebze üretimi yanında aromatik bitki ve süs bitkisi üretimi de destek kapsamına alındı ve dekar başına 100 tl destek verilmeye başlandı.  

BAKMADAN GEÇME!