Finansal okuryazarlığı Lewis Mocker'den öğrenin!

Güncelleme Tarihi:

Finansal okuryazarlığı Lewis Mockerden öğrenin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 09:31

Kaynakları doğru kullanmak günümüzde en önemli konuların başında geliyor. İşte Lewis Mocker'dan finansal okuryazarlık bilgileri...

Haberin Devamı

Bireylerin ekonomik güçlerini analiz ederek, elinde olan kaynaklardan en yüksek verimi alması yöntemine finansal okuryazarlık denilir. Son zamanların en popüler konularından biri haline gelen bu kavram, ekonomi ve finans uzmanları başta olmak üzere özellikle yeni ve genç girişimciler için de olmazsa olmaz noktalardan biri. Lewis Mocker ise finansal okuryazarlığı başarılı bir şekilde analiz etmiş yeni nesil girişimcilerden biri.

Kendini öğretmen, yatırımcı ve girişimci olarak adlandıran Mocker, dünya genelinde pek çok noktada kişisel gelişim seminerleri vererek genç girişimcilere destek oluyor. Snapchat ve Youtube üzerinde de fenomen haline gelen Mocker, "Empower the soul, empower the senses" yani "Ruhunu güçlendir, hislerini güçlendir" sloganı ile gençlere motivasyon ve ilham veriyor. Genç ve başarılı iş adamının kendi işini ve projelerini gerçekleştirmek isteyen diğer girişimcilere finansal okuryazarlık tavsiyelerinden başlıklar şu şekilde:

Haberin Devamı

Finansal imkanlarınıza eleştirel bakın

Ekonominizi değerlendirmek için olabildiğince objektif olmak gerekiyor. Bunun için de finansınıza dışarıdan, üçüncü bir göz olarak bakmaya çalışın. Başkalarına verdiğiniz tavsiyeleri, kendinize de uygulayın. Eksiklerinizi tespit edin. Hedeflediğiniz noktanın ne olduğuna karar verin. Öz eleştiri yapmayı da ihmal etmeyin.

Motivasyonunuzu yüksek tutun

İstek ve motivasyon, finansal okuryazarlığı yapmanızı sağlayacak güdülenmeyi sağlar. Hazır bulunuşluğunuz artarsa daha çabuk öğrenebilirsiniz. Basitten başlayarak karmaşığa, özelden genele doğru gidin. Karalarınızı gözden geçirmeyi unutmayın.

Bütçe planlaması

Mocker'e göre finansal okuryazarlıkta başarılı bir bütçe planlaması yapmak gerekiyor. Zorunlu olarak yapmanız gereken ödemeleri not alın, giderlerinizi hesaplayın. Sonrasında gelirlerinizi ele alın. Ek harcamalar yapmadan o ayı bitirmeye çalışın.

Ay ya da yıl sonu hedefleri

Hedefiniz mutlaka olmalı. L. Mocker'a göre aylık ya da yıllık olarak hedeflediğiniz tasarruf ve bütçe miktarı belli olmalı. Hedef belirlemek, harekete geçmenize yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Tasarruf tasarruf!

Para biriktirmenin çok önemli olduğunu unutmayın. Giderlerinizi ihtiyaç mı yoksa istek mi diye ayırın. Bir anda çok yüksek miktarda para harcamaktan kaçının. Az, ancak etkili harcamalar yapabilirsiniz. Bütçenizden ne kadar para artırmanız gerektiğini de bir kenara not edin. Unutmayın, gereksiz harcamalar genel piyasaya da etki eder.

BAKMADAN GEÇME!