2016 yılının dikkat çeken birleşme ve satın almaları

Güncelleme Tarihi:

2016 yılının dikkat çeken birleşme ve satın almaları
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 10:00

Geçtiğimiz yıl dünya çapında pek çok şirketin birleşme ve satın alma haberlerine şahit olduk. İşte milyon dolarların konuşulduğu o şirketler...

Haberin Devamı

2016 yılı pek çok büyük şirketin başka şirketleri satın alması ve birleşmesi ile geçti. Bilişim sektöründe yer alan şirketlerin diğer büyük site ve şirketleri bünyelerine katmaları sektördeki en büyük hacimli işlemlerden bazılarının gerçekleşmesini sağladı.

Microsoft’un satın aldığı LinkedIn internet üzerindeki profesyonel iş ağı kapasitesi ile dünya çapında zaten biliniyor ve milyonlarca kullanıcılık database’i ile değerini kanıtlıyordu. Anlaşma tam olarak 28.1 milyar dolar gibi bir rakam üzerinden yapıldı.

Ülkemizde de tesislere sahip olan Marriot International aylarca süren görüşmelerden sonra Starwood otelciliği satın alarak servis sektöründe bir atılım gerçekleştirdi. Maliyeti ise açıklamalara göre 13.6 milyar dolar.

Yılın ilgi çeken büyük satışı Abbot Laboratuarları’nın St Jude Medikal’i bünyesine katması oldu. Piyasadaki yarış gücünü ve kapasitesini artırma amaçlı olarak yapıldığını gördüğümüz bu işlem tam 30.6 milyar dolara mal oldu.

Haberin Devamı

2016’da gerçekleşen en büyük şirketler arası satın almalardan biri ise ecza sektöründe gerçekleşti. Londra merkezli Shire şirketi Baxalta’yla altı ay kadar görüşme sonucunda 32 milyar dolar karşılığında anlaşmayı gerçekleştirdi. Özellikle ender görülen hastalıkların tedavisinde Shire’ın pazar payını büyütmesi beklenen antlaşma, hisselerinin değerini de mutlak artıracak.

Yılın üçüncü büyük satın alışı British Tobacco’nun Reynolds American’ın yönetimini ele alması oldu. Şirket bunun için karşı tarafa tam 47 milyar dolar ödedi ve 12.6 milyar dolar tutarındaki borçlarını da üstlendi.

Halen yasal onaylama sürecinde de olsa ilaç devi Bayer ve dünyanın tohum, tarımcılık lideri Monsanto ile birleşmesi yılın en ilgi çekici pazar hareketlerinden. Pazar payı konusunda Bayer’i 66 milyar dolarlık harcaması ile dünyada tüm sektörün dörtte birine sahip kılacağı ön görülüyor.

2016’da en büyük satın alma/birleşme ise AT&T ve Time Warner arasında gerçekleşti. Telekom konusunda dev şirketlerin birlikteliği son kullanıcıya ulaşan telefon, kablo tv, eğlence ve bilgi sunumu tecrübeleri ve alt yapıları ile birlikte daha önce görülmemiş boyutta bir yapıya yol açacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

2017 yılının özellikle Brexit yani İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılacak olması ile birleşme ve satın almalar yönünden neler getireceği merak konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!