KOBİ’ler itici güç 2012 yılında da önceliğimiz olacak

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’ler itici güç 2012 yılında da önceliğimiz olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2011 00:00

Eylül 2010 itibariyle 1 milyondan fazla KOBİ’ye yaklaşık 10 milyar liralık kredi kullandırdıklarını açıklayan Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, 2012 yılında da önceliklerinin KOBİ’ler olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki işletme sayısının yüzde 99’unu, istihdamın ise yüzde 81’ini oluşturan Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) ülke ihracatının yüzde 56’sını da tek başlarına gerçekleştirdiğini belirten Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, ekonominin itici gücünü oluşturan böyle önemli bir segmente bankacılık sektörünün de ilgisinin her geçen yıl daha da arttığına dikkat çekti. “Yapı Kredi olarak, KOBİ Bankacılığı stratejik odak alanlarımızdan biri konumunda” diyen Cemalcılar, KOBİ’lerle ilgili faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:
10 milyar lira kredi kullandırdı
“KOBİ’ler için geliştirdiğimiz yenilikçi ürün ve hizmetlerin yanı sıra sunduğumuz bilgilendirme ve danışmanlık desteği ile hızlı bir büyüme kaydetmiş durumdayız. 1 milyon’un üzerinde KOBİ müşterimize yaklaşık 10 milyar TL kredi kullandırdık. Gelecek yıl bu rakamın yüzde 15-20 oranında artmasını bekliyoruz. KOBİ’lerin finansmana erişimde karşılaştıkları sorunlar giderildikçe kredi kullanan KOBİ sayısında ve KOBİ’lerin kredilerden aldıkları paydalarda da artış olacağını düşünüyoruz.”
Şubede öncelikli işlem ayrıcalığı
“Yapı Kredi olarak, KOBİ’lerin finansman kaynaklarına daha rahat ulaşımını ve sistemden daha verimli faydalanmasını sağlamak üzere birçok özel çalışma gerçekleştirdik. Örneğin son 7 yıldır şubelerimizde KOBİ’lere hizmet vermek üzere özel eğitim almış, onların beklenti ve ihtiyaçlarını çok iyi bilen müşteri temsilcilerimiz çalışıyor. KOBİ müşterilerimiz şubelerde beklemeden işlemlerini hızlı ve konforlu bir biçimde gerçekleştirme ayrıcalığına sahipler.”
Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, “küçük ve orta ölçekli işletmelerin de, nakit akış döngüsü içinde tahsilat ve ödeme işlemlerinde bankanın teknolojik altyapısını kullanma ihtiyaçlarının arttığını görüyoruz. Bu doğrultuda KOBİ müşterilerimize özel hizmet vermek amacıyla Nakit Yönetimi ekibimiz bulunuyor. KOBİ müşterilerimizin tahsilat ve ödemelerini daha efektif yönetebilmesi için ürün gamımızı sürekli geliştiriyoruz” diye konuştu.
Yurtdışı fonlardan kaynak aktırımı
Sadece KOBİ’lerin kullanım için birçok farklı bankacılık paketi tasarladıklarını hatırlatan Cemalcılar, şunları söyledi: “Bu paketler sayesinde farklı ihtiyaçtaki KOBİ’lere maddi avantajlar sunuyoruz. Diğer taraftan yurtdışı finansal kurumlardan sağladığımız uzun vadeli kredileri, Kalkınmada Öncelikli Bölgeler ağırlıklı olmak üzere tüm Türkiye’deki KOBİ’lere kullandırıyoruz. Bu çerçevede Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi yurtdışı finansal kurumların hibe fonlarını da KOBİ’lerimize ulaştırıyoruz.”
Bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti
Cemalcılar, özellikle kalite ve verimlilik arttırma amacı ile makine techizat yenilemeleri, kalite yükseltme, verimlilik arttırmaya yönelik üretim süreci optimizasyonu, modernizasyon, kapasite artırımı yatırımlarını bu şekilde uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklarla finanse etme imkanı imkanı sağladıklarını belirtti. Cemalcılar, şunları kaydetti: “Bankamız, KOBİ’lere bankacılık hizmetlerinin yanında bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti de sunuyor. KOBİ’lerin ihtiyaçlarını çok yakından takip ederek onlara en uygun çözümleri belirliyoruz. KOBİ’lerin KOSGEB, TUBİTAK gibi kurumlar tarafından sağlanan proje bazlı geri ödemesiz ve geri ödemeli destek programları konusunda ücretsiz bir bilgilendirme hizmeti veriyoruz. Arkasından sunduğumuz danışmanlık hizmetinin Türkiye’deki KOBİ’lerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını mutlulukla gözlemliyoruz. “Ağırlıklı işletme sermayesi finansmanı kullandırılmakla beraber dış kaynaklı krediler sağladığımız uzun vadeli, uygun maliyetli fonları müşterilerimize yatırım kredisi olarak da kullandırıyoruz. Kredi takip oranları ortalamada seyrediyor; herhangi bir artış yaşanmadı.”

Haberin Devamı

140 bin yeni müşteri hedefliyor

Haberin Devamı

MEHMET Cemalcılar, 2012’de 140.000 yeni müşteri kazanmayı hedeflediklerini söyledi. Cemalcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ Bankacılığı 2012’de de önem verdiğimiz alanlardan biri olmaya devam edecek. Bu alandaki hedefimizi tartışmasız liderlik olarak belirledik. Yapı Kredi olarak, bu anlamda üzerimize düşeni yapmaya ve KOBİ’lerin dostu olmaya devam edeceğiz. Bu amaçla finansal ve finansal olmayan iş ortaklarıyla sinerji yaratmaya devam ederek daha çok KOBİ’ye hizmet vermeyi planlıyoruz.”

205 sanayi ve esnaf odası ile işbirliği

KOBİ’lerin yeterli bilgi donanımına sahip olduğu zaman gerçekleştirdiği büyük başarılara şahit olduklarını söyleyen Mehmet Cemalcılar, “Şubelerimizden KOBİ’lere danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bunun yanı sıra, bugüne kadar 205 adet sanayi, esnaf ve ticaret odası ile anlaşma yaparak bilgimizi, tecrübemizi paylaştık. Bunlara ek olarak iş ortağımız Proje İş Geliştirme ile birlikte ulusal ve uluslararası kurumlarla, kuruluşların sağladığı destek programlarıyla ilgili olarak KOBİ’lere başvuru süreçlerinde rehberlik hizmeti veriyoruz.”

Haberin Devamı

Mühendislerden oluşan bir ekip kuruldu, 2012’de tarım sektörü öncelikli alan olacak

YAPI Kredi Bankası Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, “2012 tarım bizim için öncelikli sökter olacak. Banka olarak 2011’de gerçekleştirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri tarım bankacılığına özel bir organizasyon kurmak oldu. Genel müdürlüğümüzde ve bölgelerimizde uzmanlık alanı tarım segmenti olan birimler kurduk. Özellikle bölgelerimizdeki tarım personellerimiz hem şubelerimizin bu segmentteki bilgi ve hizmet kalitesini artıracak, hem de müşterilerimize tarımsal finansman konusunda danışmanlık verecek. Tarım bankacılığı personellerimizin tamamının tarım bankacılığı konusunda deneyim sahibi ve yine tamamına yakını ziraat mühendisliği mezunu olduğunu söylemeliyiz. Gerek son yıllarda yaşanan kapasite ve üretim artışı, gerekse Yapı Kredi olarak tarım bankacılığındaki bilgi seviyemizin ve tecrübemizin artması nedeniyle tarım sektörü 2012 yılında öncelikli alanlarımızdan biri olacak.”

Haberin Devamı

140 bin yeni müşteri hedefliyor

MEHMET Cemalcılar, 2012’de 140.000 yeni müşteri kazanmayı hedeflediklerini söyledi. Cemalcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ Bankacılığı 2012’de de önem verdiğimiz alanlardan biri olmaya devam edecek. Bu alandaki hedefimizi tartışmasız liderlik olarak belirledik. Yapı Kredi olarak, bu anlamda üzerimize düşeni yapmaya ve KOBİ’lerin dostu olmaya devam edeceğiz. Bu amaçla finansal ve finansal olmayan iş ortaklarıyla sinerji yaratmaya devam ederek daha çok KOBİ’ye hizmet vermeyi planlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!