’KKTC’yi dünya tanısın’ dediler, 5 milyon dolar rekor F1 cezası yediler

Güncelleme Tarihi:

’KKTC’yi dünya tanısın’ dediler, 5 milyon dolar rekor F1 cezası yediler
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2006 00:00

FIA Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın kupa vermesiyle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda Türkiye’ye 5 milyon dolar para cezası verdi. Böylece Türkiye, FIA tarihindeki en yüksek para cezasını alan ülke oldu.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Otomobil Sporları Federasyonu (FIA), Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sinde Ferrari pilotu Felipe Massa’ya birincilik kupasını KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesinin ardından yaşanan krizle ilgili son kararını açıkladı. Dün Fransa’nın başkenti Paris’te olağanüstü toplanan FIA, Türk yetkililerin savunmaları sonrasında Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve Motor Sporları ve Organizasyonu A.Ş.’ye (MSO) 5 milyon dolar para cezası verdi. Türkiye böylelikle Formula 1 takviminde kalmayı başararak, sadece para cezası ile kurtulmuş oldu.

EN YÃœKSEK PARA CEZASI:

Türkiye’ye verilen ceza, FIA tarihinde bugüne kadar verilen en yüksek para cezası özelliğini de taşıyor. Paris’te yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan FIA Başkanı Max Mosley, sporla siyasetin birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Bu kararla taraflara bu konudaki hassasiyetimizi gösterdik" diye konuştu. FIA Başkanı, sporun kesinlikle siyasetin dışında tutulması görüşünü savunduklarını vurgulayarak, "Sonuçta, 5 milyon dolar para cezası verilmesi görüşü benimsendi" dedi.

JESTÄ°N NEDENÄ°:

Haberin Devamı

Toplantıya, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, MSO Genel Müdürü Baran Asena katıldı. FIA, daha önce yaptığı yazılı açıklamada Türk yetkilerinin, Paris’te yapılacak olağanüstü toplantıya, "Neden bu tür siyasi bir jest yapıldığı" konusuna açıklık getirmek üzere çağrıldıklarını bildirmişti. Bu arada FIA gelecek yıl yarış sayısını 17’den 18’e çıkarılması konusunda da görüş birliğine vardı.

DAHA AÄžIR OLABÄ°LÄ°RDÄ°:

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, FIA’nın, podyum seramonisinin kendi kurallarına uygun olmadığını söylediğini belirterek, "Siyaseti hiç bir zaman spora alet etmedik, ilk kez böyle bir talihsizlik yaşandığını söyledik. Karar ortada, yorumlanmasını kamuoyuna bırakıyoruz. Daha ağır bir ceza, yarıştan men gibi durumlar olabilirdi" dedi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da Türkiye’ye verilen cezanın FIA’nın bugüne kadar verdiği en ağır para cezası olduğuna dikkat çekerek, "Daha önce daha ağır kararlar çıkmış. Yarıştan men edilmeler olmuştu" dedi.

Haberin Devamı

Parseker: Saygıyla karşılıyoruz

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Motor Sporları Organizasyon A.Ş. Murahhas Azası İlhan Parseker, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu’nun (FIA) Türkiye’ye 5 milyon dolar para cezası vermesiyle ilgili olarak, "Bizim için önemli olan İstanbul Park’taki yarışların kesintisiz devam etmesiydi. Verilen para cezasını saygıyla karşılıyoruz" dedi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ile birlikte FIA’nın Paris’teki merkezinde dün yapılan olağanüstü toplantıya katılan Parseker, yaklaşık 1 saat süren toplantının ılımlı bir havada geçtiğini söyledi. İlhan Parseker, Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sindeki podyum törenine ilişkin düzenlenen toplantıda en çok, seremoninin tasarlanarak yapılıp yapılmadığının sorulduğunu bildirdi. Parseker, savunmalarını yaptıktan sonra toplantıdan çıktıklarını dile getirerek, "Karar aşamasında toplantıda değildik. Bizim için önemli olan İstanbul Park’taki yarışların kesintisiz devam etmesiydi. Verilen para cezasını saygıyla karşılıyoruz. Bu konuda fazla da söylenecek bir şey yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tahkime gitme hakkımız var, cezayı göze almıştık

 İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "FIA’nın verdiği cezayı tahkime götürme hakkımız var. Ama bu kararı yarın (bugün) toplanıp vereceğiz. Böyle bir şeyi elbette tahmin ediyorduk. Bunu göze aldık. KKTC’ye uygulanan ambargo bir şekilde gündeme getirilmesi gerekiyordu. KKTC’ye ambargo uygulanıyor. Ama spordada ambargo uygulanır mı? Aslında bizim gündeme getirmek istediğimiz konu limanlar" dedi.

KKTC için 106 milyon dolar değerinde tanıtım gerçekleşti

HER yıl 3 gün boyunca 203 TV kanalı ile 2.5 milyar kişiye ulaşan Formula 1’in Türkiye’nin ve İstanbul’un uluslararası reklam tarifelerine göre tanıtım değeri 10 milyar doları buluyor. Bu da yıllık tanıtım bütçesi 100 milyon dolar olan Türkiye için 100 yıllık tanıtıma bedel bir rakamı ifade ediyor. Formula 1’in İstanbul’daki ödül töreni yaklaşık 12 dakika sürdü. Turizm ve reklam dünyası uzmanlarından elde ettiğimiz verilere göre, Avrupa TV kanallarında 1 saniyelik reklamın ortalama değeri 3 bin 500 dolar düzeyinde bulunuyor. Bu rakamdan yola çıkıldığında 12 dakikalık ödül törenin 203 televizyon kanalında yayınlanmasının reklamsal değeri 512 milyon dolar civarında. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın birincilik ödülünü vermesi ise yaklaşık 2.5 dakika sürdü. Bu sürenin reklam değeri ise tam 106 milyon doları aşıyor.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu: Önemli olan F1’in Türkiye’de yapılması

FORMULA 1 Türkiye Grand Prix’inde birincilik ödülünün KKTC CumhurbaÅŸkanı Mehmet Ali Talat’a verdirilmesine öncülük eden Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, 5 milyon dolarlık cezanın önemli olmadığını söyledi. Åžanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın daveti ile yapılacak Oda-Borsa Müşterek toplantısına katılmak üzere Åžanlıurfa’ya gelen Rıfat HisarcıklıoÄŸlu, konuyu daha sonra deÄŸerlendireceklerini belirtti ve "Önemli olan Formula’nın Türkiye’de yapılmasıdır" dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!