KKTC’ye giden de 15 YTL ödeyecek harç geliri 124 milyon YTL’ye çıkacak

Güncelleme Tarihi:

KKTC’ye giden de 15 YTL ödeyecek harç geliri 124 milyon YTL’ye çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2006 00:00

Hükümet yurtdışı çıkış harcını 70 YTL’den 15 YTL’ye indirirken istisnaların tamamına yakınını kaldırıyor. Bugüne kadar yurtdışına çıkanların yüzde 89’u istisna kapsamında çıkış yaptı ve elde edilen gelir, 79 milyon YTL oldu. İstisnaların kalkması ile harç miktarının 15 YTL’ye indirilmesine rağmen elde edilecek gelirin 123 milyon 750 bin YTL’ye yükseleceği hesaplanıyor.

YURT dışına çıkış harcı 70 YTL’den 15 YTL’ye düşürülüyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yurt dışına çıkış harçlarını yeniden düzenleyen Kanun Taslağı, Başbakanlığa gönderildi. Taslağın Bakanlar Kurulunca aynen benimsenmesi ve Mecliste de bu şekilde yasalaşması halinde, yurt dışına çıkışlarda artık 70 YTL yerine 15 YTL harç ödenecek. Taslak, yurt dışına çıkış harcıyla ilgili istisnaları da büyük ölçüde sınırlıyor. Yeni düzenlemeyle 7 yaşından küçük çocuklar ile uçakların uçuş personeli haricindeki herkes, yurt dışına çıkışlarda harç kapsamına alınıyor.

YÜZDE 11 HARÇ ÖDEMİŞ: Bu arada Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2005 yılında 8 milyon 250 bin kişi Türkiye’den yurt dışına çıkış yaptı. Bunların yüzde 89’u istisna kapsamında olduğu için harç ödemesinde bulunmadı. Yurt dışına çıkış yapanların sadece yüzde 11’lik bölümü harç yatırdı. Bunların ödediği çıkış harçlarıyla da devletin kasasına 79 milyon YTL girdi. Maliye Bakanlığı yetkilileri, çıkış harcına yönelik yeni düzenleme ile bir yandan 70 YTL’lik harç tutarını daha makul bir düzeye çektiklerini, bir yandan da harç ödemelerindeki eşitsizliğe son verdiklerini söylediler. Yurt dışı çıkış harçlarına ilişkin Kanun Taslağı ile çıkış harcının 15 YTL’ye düşürülmesine karşılık istisnalara son verilmesi, devletin buradan sağladığı kaynağı arttıracak. 2005 yılında 8 milyon 250 bin kişinin yurt dışına çıkış yapmasına ve çıkış harcının 70 YTL olmasına karşılık, dışı çıkış harcından 79 milyon YTL gelir elde edildi. İstisnaların kaldırılmasıyla birlikte 8 milyon 250 bin kişiden 15 YTL çıkış harcı alınması halinde, Hazineye girecek para 123 milyon 750 bin YTL’ye yükselecek.

BİTEN İSTİSNALAR: Yeni düzenleme ile yurt dışı çıkış harcı muafiyeti kalkacak olanlar şöyle:

Tarih, kültür ve güzel sanatlar şenlikleri ve festivalleri, kongreler, konferanslar ve panayırlar nedeniyle çıkacak topluluklar, folklor grupları ile afetlerde görev alacak arama, kurtarma ve insani yardım hizmeti veren sivil toplum kuruluşları mensupları.

Uluslararası etkinliklere katılmak için çıkış yapan meslek odaları ve bunların birlik temsilcileri.

Ticari fuar ve iş gezilerine çıkan heyetler ile fuar organizasyonlarında görev alanlar.

Basın kartına sahip gazeteciler.

Turizm Yatırım veya İşletme Belgesi sahibi konaklama işletmesi temsilcisi.

İhracatçı Birliklerine üye firma temsilcileri.

Karayolu veya ticari amaçlı deniz taşıtları ile günübirlik sınır komşusu ülkelere seyahat edenler.

Karayolu ile yurt dışına çıkış yapan Sınır Ticaret Belgesi sahibi firma temsilcileri.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine seyahat edenler.

Yurt dışında öğrenim gören öğrenciler ile 7 yaşından küçük olanlar.

Yurt dışında tedavi görecek olanlar ve refakatçileri.

Yurt dışında sürekli görevli kamu personeli ile bunların 18 yaşından küçük çocukları.

Türk vatandaşlığına kabul edilen göçmen ve mülteciler.

Yurt dışında bir işverene bağlı olarak çalışan Türk vatandaşları ile eş ve 18 yaşından küçük çocukları.

Yurt dışında iş sahibi olarak oturan ve geçimini yurt dışında temin eden Türk vatandaşları.

Sınır boyunda yaşayıp idari mektupla yurt dışına çıkanlar.

Uluslararası spor müsabakalarına iştirak etmek üzere yurt dışına çıkan sporcu ve antrenörler.

A ve B grubu seyahat acentası işletme belgesi sahibi firma temsilcisi.

Unakıtan: Bakanlar Kurulu’na sunduk

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, yurt dışına çıkışta alınan 70 YTL’lik harcın, 15 bin YTL düşürülmesi konusunda bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine, bu konuda gerekli çalışmayı yaptıklarını ve Bakanlar Kuruluna sunduklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!