Kızılderililerle Türklerin ticaretini desteklemek için ABD’de teşvik yasası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kızılderililerle Türklerin ticaretini desteklemek için ABD’de teşvik yasası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 00:00

Ermeni diasporasının engellemelerine rağmen, Washington merkezli Türk Amerika Koalisyonu’nun uzun süredir üzerinde çalıştığı Türkiye ve Amerikan yerlileri arasındaki ticaret ve yatırımı teşvik için hazırlanan 2362 sayılı yasa tasarısı, önceki akşam ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi Doğal Kaynaklar Komitesi’nde kabul edildi.

Haberin Devamı

Ermenilerin tasarının geçmemesi için başlattığı kampanya ve komite toplantısında tasarı aleyhine konuşan Rum kökenli üyeye rağmen oylama 25-17 lehte sonuçlandı. Şimdi son aşama olarak Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanacak tasarı, altı Amerikan yerli kabilesinin federal hükümetin onayı olmadan kendilerine ayrılan bölgelerde Türk şirketler ile ortaklık kurabilme hakkı tanıyor.

ABD’li yerliler için bir ilk

Yerlilere ilk kez yabancı bir ülkenin şirketiyle anlaşma yapma hakkı tanıyan düzenleme ise bu açıdan pilot uygulama özelliği taşıyor. Başarılı olması durumunda yerlilere başka ülkeleri de kapsayacak anlaşmalar yapma hakkı tanınması düşünülüyor. Tasarının komitede kabul edilmesiyle ilgili konuşan TCA Başkanı Lincoln McCurdy ise konu hakkında şunları söyledi. “Son iki yıldır, Türkiye Amerikan yerli kabileleri, hem Türkiye’de hem de yerli bölgesinde istihdam, ekonomik gelişme vaat eden benzersiz bir uluslararası işbirliği geliştirdi. Doğal Kaynaklar Komitesi, bugün sağlam bir politikayı desteklemek ve yerli kabilelerin ekonomik menfaatlerine saygı göstermek için oy kullandı. Bu ileriye dönük tarihi bir adımdır.”

Haberin Devamı

Kızılderililer rezidansta

Kızılderililerin Türk şirketleriyle doğrudan ticaret yapmasına yönelik tasarısının ABD Kongresi’nde yasalaşması sürecinde ilk önemli adımın atıldığı gün, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de kültür alanında yeni bir adım atarak yerlilerin dans ve müziğini rezidansa taşıdı. Rezidansta, Amerikan Yerlileri ve Alaska Yerli Mirası Ayı çerçevesinde, Kızılderili kültürünü anmak için etkinlik düzenlendi. Turkish Coaliton of America (TCA) tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de desteğiyle düzenlenen organizasyonda, yerli Amerikan halkının dans gösterileri ve doyumsuz müziği izleyicileri büyüledi. Bir yerli sanatçının tek kişilik Kızılderili dansı da konukları yerli halkın topraklarına ve çağlar öncesine götürürken, gecede Türk kültürünün sergilenmesi de ihmal edilmedi. Kardelen Türk Dans Topluluğu, Anadolu’nun değişik yörelerinden ezgileri Washington’a taşıdı.

Haberin Devamı

İlgiden memnunuz

ABD Kongresi üyeleri Don Young ile Tom Cole da Büyükelçilikteki etkinliğe katıldı. Amerikan yerli kabilelerine Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin ilgisinden çok memnun olduklarını belirten Cole, “Türkiye ile yerli Amerikalılar arasındaki işbirliğinde tasarı kadar bu gece de önemli bir adım” dedi. Young da “Bu gece Türk hükümetiyle Kızılderili kabileler arasında çok güzel bir enerji yaratıldı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!