Kıyılarda silüet izni aranacak

Güncelleme Tarihi:

Kıyılarda silüet izni aranacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2012 00:00

Kıyılarda yapılacak inşaatlar ise estetik kuruldan “silüet izni” aldıktan sonra tamamlanacak. İmar Kanunu Taslağı kıyıların gerisinde deniz, nehir veya gölle bağlantılı kanal ve göletler yapılmasının önünü açıyor.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan İmar Kanunu Taslağı kıyıların gerisinde deniz, nehir veya gölle bağlantılı kanal ve göletler yapılmasının önünü açıyor. Kıyılarda yapılacak inşaatlar ise estetik kuruldan “silüet izni” aldıktan sonra tamamlanacak. Bakanlıkça hazırlanan ve önümüzdeki günlerde son şekli verilecek olan İmar Kanunu Taslağı kıyılara, askeri arazilere ve meralara şu önemli düzenlemeleri getiriyor: Etüt ve projelerin incelenmesi üzerine uygulama imar planına aykırılığın veya yapının taşıyıcı sisteminde mevzuata aykırılığın tespit edilmesi halinde verilen ruhsat iptal edilerek, inşaat durdurulacak. Ancak, taşıyıcı sistemi etkilemeyen, kat ve alan artırmayan hata veya eksiklik bulunması halinde ise bunlar giderilinceye kadar ruhsat iptal edilmeden inşaat durdurulacak.

Haberin Devamı

ASKERİ YAPILAR RUHSATSIZ

Hudut güvenliğine yönelik inşa edilecek yapılarla belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki yerlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ivedilik veya gizlilik taşıyan harekat, savunma ve güvenlik ihtiyacına yönelik yapılarla nöbetçi kulübeleri, gözetleme kuleleri, nizamiye ve belediye ve mücavir alan ve köy yerleşik alan sınırları dışındaki alanlarda mühimmat yapıları, sığınak, radar istasyonları ve karakollarda imar planı ve yapı ruhsatı şartı aranmayacak.

KÜÇÜKLERE BELGE ŞARTI YOK

Kamu kurumlarına ait yapılar hariç, kıyıda ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde ruhsatsız yapı inşa edilmeyecek. Kıyıda yapılacak yapıların yakın çevresini kapsayacak silüet ve kentsel tasarım projeleriyle birlikte estetik kurulları tarafından değerlendirilmesi zorunlu olacak. Kamu yapıları hariç toplam yapı inşaat alanı bin metrekareyi ve bir bodrum katı ve çatı arası hariç en fazla 3 katı geçmeyen yapılarda geçici yapı müteahhidi yetki belgesi almak, şantiye şefi bulundurmak, yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilecek. Kırsal veya kentsel dönüşüm yapmak, yeni yaşam çevreleri oluşturmak, toplu konut projeleri yapmak veya kentsel dönüşüm için kamu yararı kararı alınan mera alanları, en geç 15 gün içinde mera vasfı değişikliği yapılarak devredilebilecek.

Haberin Devamı

Yapı için nakit ya da gayrimenkul teminatı verilecek

YAPI müteahhidinden her yapı için, yapı sahibinin yapılan imalattan dolayı doğabilecek olan zararlarını karşılamak üzere, yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 6’sı kadar nakit para, banka teminatı veya hazine bonosu teminat olarak alınacak. Bu yoksa bu teminatı karşılayacak gayrimenkul teminat gösterilecek. Bu teminatın, yüzde 40’ı taşıyıcı sistem tamamlandığında 5 iş günü içinde inşaat mahallinde ruhsata uygun imalat yapılıp yapılmadığının kontrolü yapılarak kalanı ise yapı kullanma izin belgesi alındığında iade edilecek.

Kreşe ve tiyatroya mescit

ALIŞVERİŞ merkezi, büro, işhanı, yönetim binası, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, kongre merkezi, yurt binaları, spor tesisleri, sosyal ve kültürel yapı ve tesisler, oteller ve benzeri turizm tesisleri, hastane, sağlık tesisleri, eğitim yapıları, havaalanı, liman, terminal, tren garı, metro istasyonlarında çalışanların veya müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla mescit, bebek emzirme yeri, çocuk bakım ve oyun alanı; milli park, tabiat parkı, bölge parkı, piknik alanı gibi yerlerde mescit, bebek emzirme yeri ve hela için yeterli kapalı mekan ayrılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!