Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Doğan Hayat'ın sermayesi:1.2 trilyon

Doğan Hayat Sigorta, sermayesini 250 milyar liradan 1 trilyon 200 milyar liraya yükseltti. Sektörde ikinci yılını tamamlayan Doğan Hayat Sigorta Genel Müdürü Mehmet Muratoğlu, 1999 yılını başarılı bir üretim ve teknik kárlılıkla kapattıklarını söyledi. Muratoğlu, gerçekleştirilen sermaye artırımının bu başarının sürmesinde katkısı olacağını belirtti.

Yılın işletmecileri ödül aldı

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ile Dünya Gazetesi'nin ‘1999 Yılının İşletmecileri’ öldülleri dün sahiplerine verildi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Migros eski Genel Müdürü Bülend Özaydınlı, Özdilek Grubu Başkanı Hüseyin Özdilek ve Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ödüllerini törenle aldı. Bu arada, İşletme Fakültesi Mezunları ile İşletme İktisadı Mezunları dernekleri de IBM Türk A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, PriceWaterhouse Coopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes, Tansaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tanfer Özkanlı, Milli Savunma Bakanlığı Satınalma Daire Başkanı Tuğgeneral Oktay Alnıak, Taha Şirketler Grubu Koordinatörü Mustafa Küçük, Borusan Otomotiv İcra Komitesi Başkanı Müşerref İlpars'ı başarılı işletmeci olarak seçti.

Avrupa'da faiz değişmedi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa ortak para birimi Euro'nun değer kaybetmesine rağmen, faiz oranlarını yükseltmeden aynı düzeyde tutma kararı aldı. Euro'nun değer kaybı karşısında, faiz oranlarının yükseltilmesi yolundaki baskılara rağmen, Avrupa Merkez Bankası temel faiz oranını yüzde 3.25'de tuttu. Banka, Euro'nun değer kaybının enflasyonu körükleyebileceği kaygısıyla, temel faiz oranını bir ay önce yüzde 3'den yüzde 3.25'e yükseltmişti. Faiz oranının yükseltilmesi üzerine euro 99 sente çıkmıştı. Avrupa Merkez Bankası'nın kredi faizlerini yükseltmeme kararı alması üzerine, Euro 93.90 sente geriledi.

Üç büyüklerden OPEC'e üretimi kısma çağrısı

SUUDİ Arabistan, Venezüella ve Meksika'nın petrol bakanları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) üretim miktarınıartırmayı tavsiye etmek üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Fiyat belirlemede söz sahibi olan üç ülke heyetleri arasında Londra'da yapılan görüşmelerin ardından basına açıklama yapan Suudi Arabistan Bakanı Ali el Naimi, Venezüella bakanı Ali Rodriguez ve Meksika bakanı Luis Tellez, talepteki büyük artışı dikkate alarak arzda da belli bir artışın gerekli olduğuna karar verdiklerini bildirdiler.

Tavsiye edilen artış miktarı ve ne zamandan itibaren uygulamaya konacağı hakkında bilgi vermeyen bakanlar, ayrıntıların 27 Mart'ta yapılacak OPEC petrol bakanları toplantısında açıklanacağını söylediler. Toplantıdan önceki gün sızan haberlerde, artış miktarının, şu anki günlükdünya petrol arzının yüzde 5'ine tekabül eden, günde 1.2 milyon varil olacağı belirtilmiş, ancak bakanlar bu haberi doğrulamaktan kaçınmıştı.

Uzun yıllar başaşağı giden petrol fiyatlarını artırmak için OPEC'in geçen Nisan ayından beri uyguladığı ve Meksika ile Norveç gibiörgüt üyesi olmayan büyük üreticilerin de destek verdiği günlük 4.316 milyon varillik üretim kısıntısı istenen sonucu vermiş ve fiyatlar son 9 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı. Fiyatlardaki tırmanış üzerine başta ABD olmak üzere büyük tüketiciler, bu artışın dizginlenmesi için ihracatçı ülkeler üzerinde baskılarını artırmıştı. Suudi Arabistan, Venezüella ve Meksika'nın üretim artışıyla, bu hafta 30 doları aşan Amerikan light türü petrolün varil fiyatını 25 dolar civarında dengeye getirmeyi amaçladıkları kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!