Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

99 bütçesine ‘kaldığı erden devam’ kararı

Gensoru ile düşürülünce 1999 bütçe yasa tasarısını askıya alan hükümet, tüm partilerin destek sözü üzerine bütçeye yeniden start verme kararı aldı. Bütçe Komisyonu Başkanı Biltekin Özdemir, parti yönetimleriyle bir dizi görüşmeler yaparak, bütçenin sorunsuz ve engelsiz çıkartılması için destek sözü aldı. Bu gelişme Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve Maliye Bakanı Zekeriye Temizel'e iletildi. Yapılan degerlendirmeden sonra bütçeye kalındığı yerden devam edilmesi kararlaştırıldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Biltekin Özdemir, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, ‘‘Yarın komisyonu toplayarak 1999 bütçe yasa tasarını kaldığımız yerden görüşmeye başlayacağız. En son Maliye Bakanlığı gelir ve gider bütçesinde kalmıştık. Biz çalışmalarımızı tamamladıktan sonra bütçe beklitilmeden Genel Kurul'a indirilecek ve bir hafta içerisinde yasalaşacak. Tüm partilerin bu konuda uzlaşması var’’ dedi.

Kordsa'da direnenler tazminatsız atıldız

Ekonomik kriz gerekçesiyle 24 işçinin işten çıkarıldığı Sabancı Holding'e bağlı İzmit Köseköy'deki Kordsa Kordbezi A.Ş.'de, işveren eylemci 145 işçinin iş akitlerini taminatsız feshetti. İş akitleri tazminatları ödenerek feshedilen 24 kişinin yeniden işe alınmasını sağlamak amacıyla geçen cuma gecesi kendilerini fabrikaya hapseden 145 işçi cumartesi gecesi eylemlerine son verirken, işveren de üretimi bir hafta durdurmuştu. Dün Sanayi Odası'nda bir açıklama yapan Kordsa A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Kanbak, ‘‘Kordsa'nın günde 400 milyar liralık cirosu var. Bu yalnız Sabancı'nın değil Türk ekonomisinin zararıdır. Sakıp Bey bu saldırıları haketmiyor. Belki 24 kişi gidecek, ama buraya gelecek yeni yatırımlarla 124 kişiye, belki daha fazla kişiye iş imkanı sağlanacak. Sabancı gibi yatırımcıları küstürürsek buralara kim yatırım yapacak? Şu anda iş akdi tazminatlı olarak feshedilen 24 kişiden sonra, fabrikada direniş yapan 145 kişinin daha fabrikayı zarara uğrattıkları için tazminatsız olarak iş akitlerini noter tasdikli olarak 15 Aralık 1998 tarihi itibarıyla son verildi.’’

DİSK, ‘işçi çıkarmaya karşı blok’ önerdi

DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak ile Genel Sekreter Murat Tokmak, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'ya mektup göndererek, kriz gerekçesiyle işten çıkarmalar karşısında ortak hareket etme çağrısında bulundular. Mektupta, dünya ölçeğindeki kriz nedeniyle Türkiye'de birçok sektörde çalışanları olumsuz etkileyen bir sürecin başladığına işaret edilerek, kötü niyetli işverenlerin krizi gerekçe olarak kullandıkları ve işçileri düşük ücretle çalışmaya zorladıkları savunuldu. Mektupt işverenlerin talepleri doğrultusunda bir dizi önlem alınırken, işçilerin tepki duydukları 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun gündeme getirilmesinin 'düşündürücü' olduğu da dile getirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!