Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Toys'R'us Maslak Migros'a da girdi

Beyazıt Şirketler Grubu, beşinci Toys'R'us oyuncak mağazasını da Maslak Migros'ta açıldı. Mağazanın açılışını Koç Holding Madencilik Grubu Başkanı Mustafa Koç yaptı. Mustafa Koç, daha sonra mağazaların sahibi Murat Beyazıt ile birlikte yeni mağazayı gezdi. Koç, kızına yeni mağazadan bir oyuncak piyano satın aldı.

Koç, insanlara alternatif sunan mağazacılık anlayışının Türkiye'de çok hızlı geliştiğini belirterek ‘‘ Bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye'ye yabancı bir kavram olan oyuncak süpermarketi, bugün hızla gelişiyor. Yeni mağazalar açıyor. Bu da Türkiye'nin ne kadar hızlı değiştiğini gösteriyor’’ dedi.

Beyazıt Şirketler Grubu'nun franchising ile Türkiye'de faaliyet gösteren Toys'R'us mağazalarının ortalama maliyeti 3 milyon doları buluyor. Önümüzdeki yıl sonuna kadar Türkiye'deki mağaza sayısını 10'a çıkarmak istediklerini belirten Murat Beyazıt, Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetler ve Romanya'da da açmayı düşündükleri mağazalarla hedeflenen sayının 20 olduğunu söyledi.

Meclis yolsuzluğuna trilyonluk dava

TBMM Genel Kurul inşaatında fahiş fiyat uygulayarak Hazine'yi zarara uğrattığı gerekçesiyle Emlak Konut ve taşeron firmalar Mesa Nurol ve Siemens'e karşı 2.7 trilyonluk tazminat davası açıldı.

TBMM Başkanlığı'nın başvurusu üzerine 4 aydır delil toplayan Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği, ihale ve inşaatla ilgili belge ve bilgileri inceledikten sonra firmaların Meclis'e 2.7 trilyonluk fazladan fatura çıkardığını belirledi. Bakanlık bunun üzerine Ankara 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne eda (tazminat) davası açtı.

Soruşturma Komisyonu çalışmaları sırasında proje müellifi Ural Mimarlık tarafından yeniden yapılan keşif özetinde firmaların inşaatı 12 milyon dolarlık bir fahiş fiyatla yaptığı belirlenmiş, koltuk gibi birçok kalemde gerçek fiyatların üzerinde fiyat bildirildiği, özellikle ilk etapta yapılan eski salonun söküm işinin fahiş fiyatla yapıldığı, Emlak Konut'un keşif özeti olmadan ihale yapmasıyla firmaların fiyat belirlemede serbest bırakılarak Meclis'in zarara uğratılmasına gözyumulduğu, böylece firmaların haksız kazanç sağladığı ortaya çıkmıştı.

Sağlık serbest bölgeleri geliyor

Sağlık Reformu'nun kapsamı yeni bir projeyle genişletiliyor. Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, Haftalık Ekonomist Dergisi'ne yaptığı açıklamada İstanbul, Ankara ve İzmir'de sağlık serbest bölgeleri kuracaklarını bildirdi. İlgili yasal düzenlemenin ekim ayında Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor.

Ankara, İstanbul ve İzmir'de kurulacak sağlık serbest bölgelerinin havalanlarına yakın olması tercih ediliyor. Ayrıca buralarda kurulacak özel hastane ve tamamlayıcı tesisler için teşvik, vergi avantajı getiriliyor. Projeyi Devlet Bakanı Güneş Taner ile düşündüklerini belirten Bakan Özsoy şu bilgiyi verdi:

Potansiyel olarak Türkiye'de yetişmiş eleman, teknoloji var. Fakat kanuni bir sıkıntımız dikkat çekiyor. Türk vatandaşı olmayan hekimler Türkiye'de çalışamıyor. Oysa bugün hastalar isme yönelmekte. Türkiye'de ticarette olduğu gibi bir sağlık serbest bölgesi düşündük. Böylece kendi sahasında otorite olmuş yurtdışında çalışan yabancı veya Türk doktorların ülkemize getirilmesini, Balkanlar, Ortadoğu ve BTD ülkelernideki hastaların tedavilerini Türkiye'de yapmalarını öngörüyoruz.

Ankara'da tüp bebek, İzmir'de hem iklim açısından hem de Balkanlar'a yakınlığı düşünerek kalp-damar merkezinin kurulmasını sağlayacağız. Bu uyguluma dünyada yeni birşey. Dünya Sağlık Örgütü'nün de dikkatini çekti. Herkes bilgi istiyor. Eylüle kadar fizibilite raporlarını beklemelerini istiyoruz.

Son yıllarda sağlık sektörü çığ gibi büyümeye başladı. Ben göreve geldiğimde 93 özel hastane vardı. Bugün 123 tane oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!