Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İhracatçı döviz alım belgesi vermeyecek

Döviz kredilerinde, taahhüt hesabı kapatılırken ihracatçılardan artık döviz alım belgesi istenmeyecek. Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun geçen hafta yaptığı toplantıda aldığı, döviz alım belgesinin kaldırılmasına ilişkin karar, Dış Ticaret Müsteşarlığı tebliği olarak dünkü Resmi gazetede yayımlandı. Tebliğ uyarınca teşvik belgesiz ihracat kredileri ile mal ihracatına yönelik gümrük muafiyetli mal ithali için düzenlenen dahilde işleme izin belgesi kapsamındaki ithalatın finansmanında kullanılan döviz kredilerinde, taahhüt hesabı kapatılırken gümrük beyannamesinin ibraz edilmesi yeterli sayılacak. Döviz alım belgesi istenmeyecek. Böylece, vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılan kredi ile ilgili ihracat taahhütlerinin kapatılmasında, taahhüt edilen dövizin yurda getirilmiş olması koşulu aranmayacak. İhracatın yapılmış olması yeterli sayılacak. Yapılan bu düzenlemenin ihracatçıların dışardan kredi bulmalarını kolaylaştıracağı savunuluyor. Karar geriye doğru yürümeyecek.

Yan sanayiciler Ford'a destek çıktı

Taşıtı Araçları Yan Sanayii Derneği (TAYSAD) Başkanı Ahmet Bayraktar, Gölcük'te yapılacak Ford-Otosan yatırımını, yok olma aşamasına gelen sektörleri için ‘‘kurtuluş umudu’’ olarak gördüklerini bildirdi. Bayraktar, ‘‘Bugün için en büyük sorunumuz, otomotiv sanayimizdeki yerli parça kullanım oranının giderek azalmasıdır. Bu sorunlar nedeniyle yok olma aşamasına gelen otomotiv yan sanayimiz, Ford-Otosan tarafından Gölcük'te gerçekleştirilecek olan yatırımı bir kurtuluş umudu olarak görmektedir. 550 milyon dolar düzeyindeki Ford-Otosan yatırımı, tesisinde istihdam edeceği 2 bin kişinin dışında, otomotiv yan sanayimizde de en azından 10 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacaktır. 200 Türk mühendisinin görev yapacağı tesiste imal edilecek 110 bin aracın yüzde 80'i ihraç edilecek ve yılda 1 milyar dolar döviz kazanılacaktır’’ dedi.

Crowne Plaza'nın Holiday Inn'ı gitti

Ataköy'deki Holiday Inn Crowne Plaza Oteli adını dün Miss Globe International Beauty Contest Güzellik Yarışması finalistlerinin de katıldığı bir törenle Crowne Plaza İstanbul olarak resmen değiştirdi. İsim değiştirme töreninde bir konuşma yapan Crowne Plaza Genel Müdürü Samim Akgül, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki 50 adet Holiday Inn Crowne Plaza Oteli'nin de bundan sonra Crowne Plaza adını taşıyacağı açıkladı. Otelde isim değişikliğinin yanı sıra bir çok yenilikler yapıldı. İşadamları için her türlü teknolojik donanımı içeren odalar, geliştirilmiş egzersiz imkanları ve müşterilerin gereksinimlerine göre ayarlanmış servis saatleri düzenlendi. Ayrıca özel olarak hazırlanmış Crowne Plaza Kulüp katı ve kendi özel salonu da hizmete sunuldu.

Kalorifer yakıtı fonu bin lira arttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki fiyat istikrarını temin etmek amacıyla kalorifer yakıtına uygulanan Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu'nu (AFİF) bin lira artırdı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile AFİF, kolorifer yakıtının satış fiyatında litre başına bin lira artırılarak 4 bin liraya yükseltilirken, diğer ürünlerde bir değişiklik olmadı. Kalorifer yakıtında uygulanan AFİF miktarı 18 Temmuz'da yapılan ayarlama ile litrede 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Çiller'den iş dünyasına gözdağı

DYP Lideri Tansu Çiller, partisinin dünkü grup toplantısında ‘‘Yılmaz'a ve ailesine bir yakınlığınız varsa, ANAP'la ilişkiniz varsa, özelleştirme ihalelerine girin. Fırsat bu fırsat. Eğer öyle değilse ağzınızla kuş tutsanız, size bir şey vermezler’’ iddiasında bulundu. Bu şekilde ihalelere katılan işadamlarını uyaran Çiller, tehdit savurarak, ‘‘İstiyorsanız gidin alın, ama alanın da verenin de burnundan getireceğimizi ve hesap soracağımızı bilin’’ diye meydan okudu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!