Kış lastiği satışı ‘kar’la patladı 62 liradan ürken ‘zincir’e sarıldı

Güncelleme Tarihi:

Kış lastiği satışı ‘kar’la patladı 62 liradan ürken ‘zincir’e sarıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 00:00

Meteoroloji 1 haftadır İstanbul için yoğun kar yağışı uyarısı yaparken; kar zinciri ve kış lastiği satışları, daha çok şirket araçları ile filoların yoğun talebiyle son birkaç günde arttı. Lastik ve zincir toptancıları ile bu konudaki konsept marketlerin yetkilileri, şirketlere kayıtlı araçlar için zincir ve kış lastiği alanların kendi araçları için ise sadece fiyat aldığını söylüyor.

Haberin Devamı

KIŞ lastiği, kar zinciri ve kar paleti satışı yapılan bayilerin yetkilileri, İstanbullu sürücülerin bu yıl yine son güne kadar beklediğini vurgularken satışların çoğunun şirket araçları ve tedarik zincirlerinin filoları için yapıldığını bildirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 2 gündür yer yer zincir, halat ve takoz kontrolü yapıyor; bulundurmayan sürücülere 62 TL ceza kesiyor. 2918 Sayılı Trafik Kanunu’na göre ayrıca 10 ceza puanı uygulanıyor. Speedy Servis Müdürü Hakan Mengüç, normal giden satışların son 1 haftada katlamalı olarak arttığını belirterek, “Satışların çoğu şirket araçlarına. Vatandaşlar yolu karlı-buzlu gördüğünde kendi aracıyla trafiğe çıkmıyor, ‘İstanbul’da zaten 1-2 hafta kar olur’ diye de özel aracı için kış lastiği almıyor” dedi.
‘Kabak’ lastikler değişti
1 haftadır yapılan uyarılar sonrası kış lastiği alanların kar zinciri de aldığını belirten Hakan Mengüç, “Kış lastiği almak yerine mevsim lastiği alanların sayısı da az değil. Yani kabak lastikler de vesileyle değişiyor. İstanbul’un kışı birkaç haftayı geçmediği için sürücüler lastik yenilerken de kış lastiği yerine mevsim lastiği alıyor. 20-30 günlük kış için kış lastiğine para vermeyi lüks görüyorlar” diye konuştu.
Bilinçli olan kasımda aldı
Toptan ve perakende lastik-jant-oto aksesuarı satışı yapan Halaoğulları Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Tiryaki, kış lastiği kullanma bilincindeki artışa rağmen satışların daha çok şirket ve filo araçlarına yönelik olduğunu yineledi. Tiryaki, “2 yılın stoklarını bu ay erittik. Artı 10 derece ile eksi 40 derece arasında kullanılan kış lastiğini, bilinçli tüketici zaten ekim-kasımda almıştı. Kış lastiği satışına rağmen zincir ve kar paleti satışı yok gibiydi, bir haftadır onlar da satılıyor” dedi. Şenol Tiryaki, şöyle devam etti:
Toptan satışta artış var
“Kar zinciri ve paletini son ana bırakanlar aldı. Zincir bulundurmanın mecburi olduğu tekrarlanınca satış hareketlendi. Elimizde 2-3 bin adetlik zincir-palet stoku vardı, stoklar bitmek üzere. Biz filolara yoğun satış yapıyoruz. Sezonda 10-15 bin adet lastik satıyoruz. Ocak ayı içinde yapılan satış 1 haftada arttı, bu ay da birkaç bin adet lastik sattık. Binek araçlar için kar zincirleri 40 TL’den başlıyor. 4x4’lere uygun olanlar 90-140 TL, kamyon ve otobüslere uygun olanlar 180-300 TL arasında. Kış lastiğinde ise takımlar 350 lirayla 2 bin lira aralığında.”

Haberin Devamı

Kış lastiği fiyatları 70-80 TL’den başlıyor

Haberin Devamı

OTOMOBİL aksesuarları da satılan Speedy’nin Servis Müdürü Hakan Mengüç’ün verdiği bilgilere göre; kış lastiğinde adet fiyatları 70-80 TL’den başlıyor. 13 inç jantlılarda kış lastiği 70-120 lira arasında; 14 inçte 80-140 TL arasında, 15 inçlerde 100-180 lira arasında, 16 inçlerde ise 170-300 TL arasında değişiyor. 4x4 arazi araçlarına uygun kış lastiklerinin fiyatı ise 350-450 TL civarından başlıyor. Kar zinciri fiyatları ise 35-40 TL’den başlıyor. Hakan Mengüç, kar paletine ise çoğunlukla aracıyla kış tatil merkezlerine gidenlerin talepte bulunduğunu söylüyor.

Zincir ve kar lastiği alımı yine son dakikaya kaldı

OTOPRATİK konsept marketin Dolapdere şubesinden Ali Albayrak ise lastik ve zincir satışlarının 1 hafta önce çok durgun olduğunu belirterek, “1-2 gündür hem zincir hem kış lastiği satışında artış var. Senelerdir böyle, son günde alınıyor. Geçen ay yaptığımız kış lastiği satışı 40 takımı geçmezdi. Bu ay 2 katı civarında olacak. Geçen hafta günde 1-2 takım lastik satıyorduk; son 2 gündür günlük 10 takıma kadar çıktık” dedi. OtoPratik’te en ucuz kış lastiği, takımı 380 TL, 4x4 araçlara uygun en pahalı takım ise 3 bin 250 lira. Ali Albayrak, “Kış lastiği yeterli görülüyor. Yetkililer uyarı yaptığı için, ceza yememek adına kar zinciri alanlar tek-tük oldu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!