Kırtasiyede sağlığa zararlı ürün tartışması

Güncelleme Tarihi:

Kırtasiyede sağlığa zararlı ürün tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 12:13

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 22 firmanın sattığı okul çantası, ayakkabı ve kalem gibi ürünlerde, sağlığa zararlı kimyasal madde miktarının limitlerin üzerinde olduğunu belirledi. Ancak Kırtasiyeciler Derneği söz konusu listenin 2011 yılına ait olduğunu ve ceza alan tüm üye firmaların gerekli yükümlülükleri yerine getirdiğini açıkladı. Saraciye Sanayicileri Derneği de aynı gerekçe ile bakanlık açıklamasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, halk sağlığını tehdit eden ürünleri belirlemek amacıyla, akredite laboratuvarlarda testler yaptırdı.

Yapılan testler sonucunda güvensiz bulunan ürünler 'Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ' kapsamında yayınlandı.

Buna göre, 22 firmanın sattığı okul çantası, ayakkabı ve kalem gibi ürünlerde, sağlığa zararlı kimyasal madde miktarının limitlerin üzerinde olduğu belirlendi.

Güvensiz bulunan ürünler ve bunları üreten firmalar şöyle:

Ürün Firma
*Canbo Kids spor ayakkabısı Cauillo çocuk ayakkabısı Akınal Ayakkabıcılık
*Roxy okul çantası Akkuş Saraciye
*Alper keçeli kalem Alper Kırtasiye-Bekir Alper
*Finding Nemo ışıklı tükenmez kalem Adel Kalemcilik
*Mini kalem çantası Caner Saraciye
*Pretty Girl tükenmez kalem Cem Kırtasiye
*Kalem kutusu, beslenme çantası, silgi,kurşun kalem Dönmezler Lisans&Kırtasiye oyuncak
*F90 ve Bakugan baskılı okul çantası Gani Tekstil ve Saraciye
*Okul çantası Gençler çanta
*Filet model ayakkabı Gezer Ayakkabı
*Kalem çantaları ve beslenme çantaları Hakan çanta
*Hilal sırt çantası Hilal çanta promosyon ve tekstil
*Leather Collection erkek kemeri Karagözoğlu Saraciye
*Erkek çocuk ayakkabısı Murat Kundura
*Tesillo spor ayakkabı Set Plastik
*Glubox Sulu boya ve Erich Krause Drive silgi Smart Ofis Kırtasiye
*Mikro soft 2B Renkli Sarı ve 2B 20 Beyaz silgi Şahin Kırtasiye Hırdavat
*Lucky Prince pastel boyanın beyazplastik altlığı Şarkgülü Kırtasiye
*Space Kids ayakkabı Uzay Plastik-Mehmet Asef dedekurt
*Racer Sırtçantası Yasmina Çanta-İsmail Kartal
*Flash&Dash kalem çantası,Winx Club Silver Tattoo kalem çantası,Winx Club Straberry Fruitbeslenme çantası Yaygan Saraciye Kırtasiye ve Oyuncak
*Figürlü TükenmezKalem NT Kitap Kırtasiye Büro Malzemeleri

Haberin Devamı

KIRTASİYECİLER DERNEĞİ'NDEN İTİRAZ

Türkiye Kırtasiyeciler Derneği'nden (TÜKİD) konu ile ilgili yapılan açıklamada, söz konusu haberin 2011 yılına ait olduğu ve bahsi geçen firmaların geçen sene tüm cezalarını ödediği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı

"Tüm işlemler ve yükümlülükler Gümrük ve Ticaret  Bakanlığının kontrolü altında gerçekleşmiştir. Bu yılki denetimlerde ise Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı bir basın açıklaması yapmış ve güvensiz ürün oranının geçen seneye oranla yarı yarıya düştüğünü belirterek yaşanan bu iyileştirmede sektör temsilcileriyle geliştirilen olumlu diyaloğun üzerinde  özellikle durmuştur. Ayrıca bakanlık nezdinde, 4703 sayılı Kanun gereği maddi manevi tüm cezai müeyyideler uygulanmış, bahsi geçen üyelerimiz tarafından tüm yükümlülükler yerine getirilmiştir."

SARACİYE DERNEĞİ: GEÇMİŞ DÖNEME AİT

Saraciye Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacısoyu da açıklanan sonuçların 2010-2011 yıllarını kapsadığını ve güncel olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Fitalat kullanımında yeniden geliştirilen normlar doğrultusunda konuyla ilgili gerekli çalışmalar yapılmıştır.  Gerek sektör mensuplarının, gerekse ilgili bakanlıkların ve genel müdürlük temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen seminerlerde bu yeni norm üreticilere aktarılmıştır. Sektör-kamu işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda bahsi geçen firmalara cezalar tebliğ edilmiş ve ödemeler de gerçekleştirilmiştir. Nitekim yapılan çalışmalar ve iyileştirmeler neticesinde 2012 yılında yapılan denetim, gözetim ve testlerden sektörümüz yüzde 90’lık bir seviyede başarı sağlamıştır.

Haberde bahsi geçen açıklama ise çalışmalar öncesindeki 2010-2011 dönemine ait bir detaydır. Nitekim bu yılki denetimlerde sektörler bazında ortaya çıkan iyileşme Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı tarafından da bizzat kamuoyuna açıklanmıştır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!