Kırmızı taban zaferi

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı taban zaferi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 00:00

Fransız moda devi Yves Saint Lorent’e, ayakkabılarında patenti kendisine ait olan kırmızı tabanı kullandığı için dava açan İngiliz modacı Christian Louboutin, mahkemeden zaferle ayrıldı. ‘Kırmızı tabanın bir marka imzası olduğu kararı çıktı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ modacı Christian Louboutin, patenti kendisine ait olan kırmızı tabanlı ayakkabılarını taklit ettiği gerekçesiyle Fransız moda devi Yves Saint Lorent’e (YSL) açtığı temyiz davasını kazandı. 2011 yılında YSL’i kendi tasarladığı kırmızı tabanlı ayakkabıları satarak haksız kazanç elde ettiğini savunan Louboutin, kaybettiği davanın ardından gittiği 1 milyon dolarlık temyiz mahkemesinde kazanan taraf olmayı başardı. 2011 yılında ABD’nin New York kentinde görülen mahmekede, yargıcın, “Renkler tek bir modacının tekelinde olamaz” hükmünün ardından yenilgiyi kabul etmeyen Louboutin, bütün ürünlerinde kullandığı kırmızı renkli tabanın diğer ayakkabılardan ayrılmasını sağlayan bir ‘marka imzası’ olduğunu kabul ettirmiş oldu.

300 milyon dolar

Topuklu ayakkabılarda kırmızı taban kullanma fikrinin kendisine ait olduğunu ve ilk kez 1992’de kullandığı bu tasarımın patentini 2008’de aldığını savunan Louboutin, mahkeme kararıyla YSL’nin kırmızı tabanlı ayakkabılarının satışına yasak getirdi. Modacı ayrıca bu firmadan kendi satışlarını düşürdüğü gerekçesiyle 1 milyon dolarlık tazminat da kazandı. Her yıl 500 bin çift ayakkabı satan ve 300 milyon dolara yaklaşan cirosu ile lüks tüketim markaları arasında yıldızı parlayan Louboutin, geçtiğimiz yıl sadece ABD pazarında 135 milyon dolar ciroya ulaştı. Diğer taraftan şirket taklit ürünlere karşı büyük bir savaş başlattı. Bu yılın ilk yarısında Çin’den gelen 20 bin çift kırmızı tabanlı ‘çakma Louboutin’, markaya 6 ayda 18 milyon dolarlık zarar olarak yansıdı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb14b4f018fbb8f8a9c788

Bu kararla birlikte Chirstian Louboutin’in, ayakkabılarında kırmızı taban kullanan pek çok marka ile süren çatışmasından, emsal karar sayesinde zaferle ayrılacağı ifade edildi. YSL tarafı ise, halen kırmızı taban buluşunun Louboutin’e ait olamayacağını savunuyor. Şirket temsilcileri, 1600’lerde Fransa Kralı 14’üncü Louis ve “Oz Büyücüsü” filmindeki “Dorothy” karakterinin giydiği kırmızı tabanlı ayakkabıları örnek gösteriyor.

Haberin Devamı

Nursace de üretiyor

2009 yılında düzenlenen Marka Konferansı için Türkiye’ye gelen Christian Louboutin, kendisi gibi kırmızı tabanlı ayakkabı üreten Nursace’yi takibe almıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’un de kırmızı tabanlı Nursace ayakkabı giymesinin ardından Louboutin, “Nursace’yi bilmiyorum, araştıracağım” açıklamasını yapmıştı.

Kırmızı ojeyle başlayan serüven

DÜNYA sosyetesi ve Hollywood yıldızlarının vazgeçemediği Louboutin’in mucidi İngiliz modacı Christian Louboutin, ayakkabının hikayesini ise şöyle özetliyor:
“22 yıl önce bir dergide ‘kırmızının kadınlar için vazgeçilmez’ olduğunu okudum. Siyah bir ayakkabının tabanını parlak kırmızı oje ile boyadıktan sonra bu rengi diğer modellerde de uygulamaya karar verdim. Bu tasarımın patentini ise 2008’de aldım. Böylece 20 yılda 600 bin
ayakkabı sattım.”

Haberin Devamı

Manikürü moda oldu

LOUBOUTIN modası kadınlar arasında öylesine yayıldı ki, ‘Louboutin manikürü’ adı verilen bir manikür türü de ortaya çıktı. Kadınlar tırlaklarının üst kısmını siyaha boyarken, aynı ayakkabılarda olduğu gibi, alt kısmına ise kırmızı oje sürmeye başladı. Çifti 1000 ila 10 bin lira arasında satılan Louboutin ayakkabılar, Sex and the City dizisiyle ünlü oldu. Dizinin başrolünü canlandıran Sarah Jessica Parker’ın yanı sıra, ayakkabıyı Fransa’nın eski First Lady’si Carla Bruni, Ürdün Kraliçesi Rania, Madonna ve gibi ünlü isimler de tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!