‘Kırılganlıklar azaldı’

Güncelleme Tarihi:

‘Kırılganlıklar azaldı’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 07:00

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında işsizlik oranının önceki aya göre yüzde 0.5 puan azalarak yüzde 8.5 olduğunu açıkladı. Bu veriler işsizlikte Kasım 2012’den bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Kasım 2012’de işsizlik oranı yüzde 8.4 olarak hesaplanmıştı.

Haberin Devamı

İstihdam edilenlerin sayısı, ekimde, aylık bazda 246 bin kişi artarak 31 milyon 835 bin kişi olarak gerçekleşti. Ekim verilerine göre bir önceki aya göre işsiz sayısı 163 bin kişi azaldı ve 2 milyon 961 bin kişi oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işsizlik verilerini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Şimşek, “Ekim ayında işsizlik oranı son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.5’e geriledi. Ugulamaya koyduğumuz politikalarımızın sonuçlarını her gün alıyoruz, program hedeflerimiz bir bir gerçekleşmeye devam edecek” dedi.

CARİ DENGE VURGUSU

Şimşek cari açık verileriyle ilgili de yorum yaptı. “Büyümede dengelenmeye yönelik politikalarımızla cari denge ekim ayında da fazla verdi, yıllık açık mayısa göre 9.6 milyar dolar azaldı” diyen Şimşek, şöyle devam etti: “Cari dengedeki düşüş ve ülkemize yönelik artan uluslararası yatırımcı ilgisi sayesinde rezervlerimiz 140 milyar dolar ile tarihi yüksek seviyesine ulaştı. Uyuladığımız politikalarla bir yandan kırılganlıkları azaltırken diğer yandan yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyümeyi tesis ediyoruz.”

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı’nın mesajında bir ‘en büyük dezavantajımız” diye dikkat çektiği bir başlık da vardı. Mehmet Şimşek, “Bu dönemde en büyük dezavantajımız ihracat artışını sınırlayan ticaret ortaklarmızdaki zayıf talep. Sanayi üretimindeki seyir büyük oranda bunu yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

‘Kırılganlıklar azaldı’
Mehmet Şimşek

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 16.3

TÜİK’İN Ekim 2023 verilerine göre işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda yüzde 11.3 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı, ekim ayında bir önceki aya göre 246 bin kişi artarak 31 milyon 835 bin kişiye, istihdam oranı ise 0.3 puan artarak yüzde 48.5’e geldi. Bu oran erkeklerde yüzde 65.8, kadınlarda yüzde 31.6 olarak gerçekleşti. 15- 24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 16.3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 13.8, kadınlarda ise yüzde 21.

Haberin Devamı

SANAYİ ÜRETİMİNDE ARTIŞ

TÜİK ayrıca ekim ayına ilişkin yıllık sanayi üretimi verilerini de yayınladı. Buna göre ekimde sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 1.1 artarken aylık yüzde 0.4 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 3.7, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1.3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 3.5 artış görüldü

BAKMADAN GEÇME!