Kırgızistan karıştı, 300 milyon dolarlık Türk yatırımı ürktü

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistan karıştı, 300 milyon dolarlık Türk yatırımı ürktü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2010 00:00

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmalar Türk yatırımcıları da ürküttü.

Haberin Devamı

 

KIRGIZİSTAN'DAN SON GÖRÜNTÜLER / WEB TV

MUHALİFLER BÖYLE İSYAN ETTİ / WEB TV

THY'NİN KIRGIZİSTAN SEFERİ İPTAL EDİLDİ 

KIRGIZİSTAN'DA DAHA ÖNCEKİ EYLEMLERDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Bölgede 300 milyon dolardan fazla Türk yatırımı bulunduğunu söyleyen DEİK Türk-Kırgız İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Uğur, “Bu olaylar Kırgızistan’da yaşanan ilk olaylar değil. Bölgede yabancı yatırımcılar tedirgin. Kırgızistan’da Beta Stores Alışveriş Merkezi’nde hasar var. Yeni yatırımlarımızı durdurduk. Böyle devam ederse mevcut yatırımları da bırakıp Türkiye’ye döneriz” dedi.
AVM yatırımı 50 milyon dolar
Olayların durması için siyasi yetkililerin görüşmelere devam ettiğini ancak umut verici açıklamalar olmadığını dile getiren Yusuf Uğur, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeni alışveriş merkezimizi nisan ayı başında açtık. 2009’un aralık ayında da bir yatırımımız oldu. 3 alışveriş merkezine toplam 50 milyon dolar yatırım yaptık. Bu yatırımlar Kırgız halkı için çok önemliydi. Bölgede modern alışveriş merkezleri bulunmuyordu. Yatırımlara devam etmeyi planlıyorduk. Ancak bu olaylardan sonra yeni yatırım planlarımızı iptal ettik. Olayların durmaması halinde ise mevcut yatırımlardan da vazgeçebiliriz.”
Ticaret 250 milyon dolar
Türkiye ile Kırgızistan arasında 250 milyon dolara yakın dış ticaret hacmi bulunduğunu anlatan Yusuf Uğur, şu bilgileri verdi: “Bölgede güven ve huzur kalmadı. Bu ortamda yatırımcı olmak gerçekten çok zor. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dış ticaret son dönemlerde hızla artıyordu. Ancak bu gelişmeler dış ticareti de olumsuz etkileyebilir. Sadece Türkiye değil, diğer yabancı yatırımcılar da tedirgin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!