KİPTAŞ kendinden emin:

Güncelleme Tarihi:

KİPTAŞ kendinden emin:
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başakşehir tehlikede değil

Büyükşehir Belediyesi'nin konut üreten şirketi KİPTAŞ'ın yaptığı toplu konutlar depremi hasarsız atlattığından çok rağbet görüyor. Ancak bir süre önce Danıştay, aldığı bir kararla, bu konutlar hakkında soru işareti yarattı. Şirketin yeni Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise, Danıştay kararının kendilerini bağlamadığını belirtiyor. Yıldırım'la depremi ve konut sorununu konuştuk.

Danıştay'ın 'Belediyeler toplu konut üretemez' kararı KİPTAŞ'ı bağlıyor mu?

- Bu karardan sonra KİPTAŞ'ın telefonları susmak bilmedi. Bugüne kadar 17 bin konut sattık. Hak sahipleri bu karardan sonra doğal olarak bizi arayıp evlerini alamayacakları endişesine kapıldılar. Açıkça ifade ediyorum. Verilen karar belediyelerle ilgili bir karar. KİPTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir kuruluş, ancak tüzel kişiliğe sahip. Karar KİPTAŞ'ı etkilemiyor. KİPTAŞ, bundan sonra da konut üretmeye devam edecek. KİPTAŞ'ın kampanyalarına girmek isteyenler böyle bir endişe içinde olmasınlar. 17 bin konut ürettik, hedefimiz 50 bin.

KİPTAŞ evleri depremde hasar gördü mü?

- En ufak bir hasar meydana gelmedi. Konutlarımız depreme dayanıklı. Depremde KİPTAŞ iyi bir sınav verdi.

KİPTAŞ konutlarının depremi hasarsız atlatması için başlangıçta ne gibi önlemler almıştınız?

- Çalıştığımız müteahhitlerin hepsi konut alanında başarılı firmalar. Bütün konutlarda tünel kalıp sistemi uygulanıyor. Radye temel (dolu temel) sistemi kullanılıyor. Kaliteli malzeme kullanıyoruz ve denetimi sıkı tutuyoruz.

Depremden sonra açtığınız konut satış kampanyasına ilgi nasıl?

- Eylül ayında 620 konut sattık. Bu bir başarıdır. Biz iş yapmaktan kendimizi tanıtmaya fırsat bulamıyoruz. Ucuz ve kaliteli konut üretiyoruz.

Hem ucuz hem de kaliteli. İkisi birarada nasıl oluyor?

- Arsayı ucuza malettiğimiz için fiyatlarımız piyasa fiyatlarının altında. İnşaat maliyetini yükselten en önemli faktör arsa. Toplu konuta uygun ucuz arsalar bulup konut yapıyoruz.

Bugüne kadar kaç konut yaptınız? Ne kadarını teslim ettiniz?

- 17 bin konut yaptık, 7 binini teslim ettik. Geçen yıl eylülde açtığımız kampanyada 5600 konut sattık. Dokuz ayda 5600 konutun kabasını bitirdik. Bu kış ince işleri bitecek ve önümüzdeki yaz hak sahiplerine teslim edeceğiz.

Sosyal konut dediğiniz konutlara İstanbul halkı hangi koşullarda sahip oluyor?

- 24 ayda evleri bitiriyoruz. 48 ayda satıyoruz. Yani KİPTAŞ'tan ev alan bir vatandaş 24 ayda evini teslim alıyor. 48 ayda ödüyor. İki sene kira verir gibi taksit ödüyor. Değişik büyüklüklerde konutlar yapıyoruz. 65 ve 87 metrekarelik konutları sosyal konut olarak satışa sunuyoruz. Daha çok dar gelirli ve hiç evi olmayanlara satıyoruz. 87 metrekare bir ev alan hak sahibi ara taksidiyle birlikte 135 milyon taksit ödüyor.

Dargelirli bir aile ayda 135 milyon lira taksit ödeyebilir mi?

- Bu rakam son kampanya için geçerli. Daha önceki kampanyalardan ev alanlar daha az ödüyor. Rakamları daha aşağı çekmemiz mümkün değil.

Geliri daha düşük olan vatandaşlara yönelik bir projeniz yok mu? Çünkü bugün İstanbul'da bu rakamı bile ödeyemeyecek evsiz binlerce aile var?

- KİPTAŞ bana göre İstanbul'da bir mucize gerçekleştiriyor. Konut üretmek sadece bina yapmak değil. Konut yapımının yanında donatımı da çok önemli. Sosyal tesisleri ve rekreasyon alanlarıyla bir kompleks yapmak zorundasınız. Maliyetlerde gözönünde bulundurulduğunda KİPTAŞ'ın fiyatları çok makul. Bizim yapabileceğimiz bunlar. Ancak devlet bize arsa verir ve altyapı masraflarında sübvansiyon yaparsa daha düşük gelir düzeyindeki vatandaşlar için de konut üretebiliriz. Böyle bir proje Büyükşehir Belediyesi'nin imkanlarını aşar.

KİPTAŞ'ın hedefi nedir?

Hedefimiz 50 bin konut. Biz konut üretirken bir yandan da gecekondulaşmanın önüne geçiyoruz. Ayrıca gecekondu ıslah projelerimiz var. Yakında bunları uygulamaya başlayacağız.

İTO BAŞKANI'NIN AKRABASI

İsmet Yıldırım, KİPTAŞ'ın yeni Genel Müdürü. 1960 Bayburt doğumlu. Uzun yıllar Ümraniye'de oturdu. Liseyi Bakırköy'de bitiren Yıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi'ni bitirdikten sonra ailesine ait inşaat şirketinde çalıştı, 18 yıl serbest mühendislik ve müteahhitlik yaptı. Çeşitli vakıflarda yöneticilik yapan Yıldırım, İTO meclis üyesi. Evli, iki çocuk babası. Yıldırım iki ay önce KİPTAŞ genel müdürlüğüne atandı. Yeni genel müdür, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın da yakın akrabası.

Danıştay kararı tartışılıyor

Bir süre önce Küçükçekmece Belediyesi, İkitelli’de inşa edilen Başakşehir Konutları arsasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne satışının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, işlemin durdurulması istemiyle İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, arsanın satışında hukuka aykırı bir yön bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Küçükçekmece Belediyesi, Danıştay’a başvurdu. Danıştay 10'uncu Dairesi, 20 Eylül'de, 3030 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 6'ncı maddesi uyarınca, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu konut veya ucuz konut yapma görevinin olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu karar gözleri KİPTAŞ'a çevirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, önceki gün şu açıklamayı yaptı: ‘‘Arsaların geri alınması diye bir şey olamaz. Biz bu arsaları bedava değil, para verip aldık. Bizim amacımız Başakşehir’de örnek bir şehir ortaya koymak. İkinci neden ise, İkitelli Sanayi Sitesi. 30 bin işyerinin faaliyete geçeceği büyük bir proje. Yaklaşık 200 bin insan burada çalışacak. Bu insanlar nerede oturacak? Bu merkezin çevresinde yerleşim yerlerinin oluşturulması lazım. Bizim yapmak istediğimiz şehre hizmettir. Yoksa 'keyif olsun' diye orada kimse konut yapmaz.’’

Dört yılda 17 bin konut

Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük iştiraklerinden biri olan KİPTAŞ (İstanbul Konut İmar ve Plan Sanayı Ticaret AŞ), Dalan döneminde toplu konut üretmek amacıyla kuruldu. Şirket Erdoğan döneminde faal hale geldi. Beş bölgede toplu konutlar yaptı: Kağıthane Sadabad Evleri, Sarıyer Zekeriyaköy Konutları, İkitelli Başakşehir, Pendik Hilalşehir ve Altunizade Konakları. Şirket 17 bin konutu satışa sundu. Konutların 7200'ü hak sahiplerine teslim edildi. 5600 konut 2000 Ağustos'unda teslim edilecek. Değişik ödeme seçenekleriyle satışa sunulan KİPTAŞ konutları 65-150 metrekare arasında değişen büyüklüklerde. 24, 36 ve 48 ay vadelerle satılıyor. Peşin fiyata ev almak da mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!