'Kimi JEEP'e bindi, kimi sekreterini hatun yaptı'

Güncelleme Tarihi:

Kimi JEEPe bindi, kimi sekreterini hatun yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2012 12:28

İş dünyasında girişimcilik kadar iş ahlakı etik değerlerin de öne çıkması için çayışma yürüten İGİAD'ın paneli renkli değerlendirmelere sahne oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yusuf Tuna ve Prof. Dr. Kerem Alkin'in konuşmaları salonda gülüşmelere yol açtı.

Haberin Devamı

Kısa adı İGİAD olan İktisadi Girişim ve İş Ahlâkı Derneği’nin düzenlediği panelde konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Tuna, Türkiye ekonomisinin olumsuz pek çok etkene karşın ayakta kalabilmesinin Anadolu sermayesi olarak anılan kesim sayesinde olduğuna işaret ederek dikkat çekici bir yorumda bulundu. Prof. Tuna, “Şalvarlı ve çarıklı o adamların çocukları sayesinde ekonomimiz ayakta. Gerçi onların arasında bozulanlar da oldu ama… Kimisi arabasını değiştirdi JEEP aldı, kimi sekreterini hatun yaptı” şeklinde konuştu.

Aynı panelde konuşan Prof. Dr. Kerem Alkin ise Çin’in dünya ekonomisindeki yerini anlatırken “80’li yıllarda Kenan Evren, Çin’e yaptığı ziyaret sonrası

/images/100/0x0/55ea70eff018fbb8f88022a1
Türkiye’ye dönüşünde beraberinde getire-getire Pekin örneği getirdi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İGİAD’ın “2011 Ekonomi Değerlendirmesi ve 2012 Beklentiler” konulu paneli İTİCU’nün Eminönü yerleşkesinde yapıldı. İGİAD Başkanı Şükrü Alkan’ın açış konuşması ile başlayan panelin dinleyicileri arasında iş insanları ve üniversite öğrencileri yer aldı. İGİAD Başkanı Alkan, girişimciliğin yanı sıra iş ettiğine de büyük önem verdiklerini, iş ahlakının etkinleşmesi için çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti.

Bu cari açık verilmeye devam edilir

İTİCÜ Öğretim Üyesi Prof.  Alkin, son dönemlerin sık tartışma konuları arasında yer alan cari açık ile ilgili “Tüketici eğilimlerindeki artış devam ettikçe ve Türkiye ekonomisi yüzde 4’ün üzerinde büyüme sağladıkça bu açık bir süre daha verilecektir” dedi.

Türkiye ekonomisinin hızlı giden son model bir araca benzeten Alkin “Bu aracın kolay kolay devrileceğini sanmıyorum. Bu aracı deviren şoförün çok mahir iş başarması” gerekir dedi. Tüketici harcamalarının yükseliş eğiliminde olduğuna işaret eden Alkin, bu eğilimin azaltılmasının kolay olmadığını dikkat çekti.

Çin’den Pekin örneği getirdi
90’lı yılların Türkiye ekonomisi açısından kayıp yıllar olduğunu ifade eden Prof. Alkin “90’lı yıllar heba oldu. Yine 80’li yıllar da farklı değildi. Kenan Evren 80’li yıllarda Çin’e bir ziyaret yaptı, Çin seddini filan gezti. Türkiye’ye döndüğünde beraberinde getire-getire Pekin ördeği getirdi” dedi. Alkin’in bu sözleri salonda gülüşmeler yol açtı.

Haberin Devamı

Çin ekonomisinin yalnızca ucuz ürünlerle anılamayacağına dikkat çeken Prof. Alkin, “Çin dünyadaki yüksek teknolojili 27 ürünün 5’ini üretiyor. Evet ucuz ürün de üretiyor, ama muazzam bir ileri teknoloji ürün üretme potansiyeli var” dedi.

'Kimi JEEP'e bindi, kimi sekreterini hatun yaptı'

Prof. Dr. Yusuf Tuna ise dünya ekonomisinin 68 trilyon dolar seviyesine eriştiğine dikkat çekerek “Bu rakamın ne kadarı haklı kazançtan doğdu acaba. Bunu soran yok. Yine adil bölüşümden söz ediliyor. Bu o kadar da kolay değil. Adil bölüşüm için adaletli olmak gerekir” şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisinin 90’lı yıllarda ve 2000’leri başında önemli krizler yaşadığını hatırlatan Prof. Tuna, “Hem içeride hem dışarıdaki pek çok karmaşaya rağmen Türkiye ekonomisi hala ayakta. Bu durum kimin sayesinde derseniz, şalvarlı ve çarık giyenlerin çocukları sayesinde. O Anadolu’dan çıkıp buralara gelen sermaye…Gerçi onlar arasında da bozulan oldu… Arabasını değiştiren JEEP’e bindi, kimi sekreterini hatun yaptı… Buna dikkat etmek lazım” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Tuna konuşmasını “Türkiye ekonomisinin bu yıl normal şartlar altında olumlu bir seyir izleyeceğini düşünüyorum” sözleri ile tamamladı.

Enerjiye 1 milyar dolar yatırım

İGİAD panelinde konuşan Boydak Holding Yönetim üyesi Bekir Boydak, yarım asrı aşan Boydak’ın 15 bin kişiyi istihdam ettiğini ifade ederek “Mobilyada yurtiçi yatırımımızı tamamladık. Son yıllarda yurtdışına da kaydık. Rusya, Ukrayna ve Kuzey Irak’a yatırım yaptık. Son yıllarda enerji sektörünü ağırlık verdik. Bu yıl 1 milyar doların üzerinde enerji yatırımımız olacak” dedi.

Bekir Boydak, holding olarak yeni satın almalar için arayışları olduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!