Kiler, ’pişmiş aşa su katma’ dedi ’Likör’e 85 milyon TL fazla verdim

Güncelleme Tarihi:

Kiler, ’pişmiş aşa su katma’ dedi ’Likör’e 85 milyon TL fazla verdim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 00:00

Beşiktaş Kulübü’ne ait Fulya arazisi üzerindeki 200 milyon dolarlık Selenium projesini hizmete açmaya hazırlanan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "Milli Takım’ın maçını seyretmeye giderken Vahit Kiler, ’pişmiş aşa su katma’ deyince hırslandım, Likor arazisine 85 milyon TL fazla teklif verip aldım" dedi.

İSTANBUL Fulya’daki Beşiktaş’a ait arsada yükselttiği "Selenium" ikizlerini hizmete açmaya hazırlanan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Mecidiyeköy’deki Likör Fabrikası arazisi ihalesinde Kiler Grubu’yla aralarındaki yarışın ilginç ayrıntılarını anlattı. Aşçıoğlu, "Türk Milli Takımı’nın Avrupa Kupası için karşılaştığı Almanya’yla maçını izlemek üzere İsviçre’ye gidiyordum. Uçakta Vahit Kiler’le (AKP Milletvekili) karşılaştım. Kendisine, Likör Fabrikası arazisi ihalesine girme niyetimi anlattım, ’Pişmiş aşa su katma Aşçıoğlu’ dedi. Bunun üzerine hırslandım. Uçaktan iner inmez ekibime talimat verdim. Planladığımızdan 85 milyon TL fazla teklif edip, Likör Fabrikası arazisi ihalesini kazandık" dedi.

1-1.5 ay içinde ilk kazma

Yaşar Aşçıoğlu, şirketin Yönetim Kurulu Üyesi, oğlu İrfan Aşçıoğlu’yla birlikte düzenlediği sohbet toplantısında, soruları yanıtlarken, Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak ortak girişimi olarak kazandıkları Likör Fabrikası arazisiyle ilgili planlarını şöyle paylaştı: "Orada ilk kazmayı 1-1.5 ay içinde vuracağız. Kriz nedeniyle planlarımızda değişiklik yaptık. Büyük olasılıkla tümünü stüdyo daire (1 artı 1) yapacağız. Bir bölümünü, ’ev-ofis’ gibi de pazarlayacağız. Likör Fabrikası’nda TOKİ’ye 415 milyon liralık gelir garantisi vermiştik. Şu anda öngörümüz, bu rakamın 500-600 milyon lira dolayında olabileceği yönünde. İhalede yarışırken de, Vahit Kiler’in sözleri beni hırslandırdığı için planlarımızın 85 milyon lira üzerinde teklif verdiğimizi söyleyebilirim."

Yaşar Aşçıoğlu, Likör Fabrikası arazisinde gerçekleştirecekleri projede Ali Sami Yen’de planlanan proje arasında uyum öngördüklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Eren Talu’yla görüşüyoruz. Amacımız, yan yana olacak iki projenin bir biriyle uyumlu olması. Çarşılardan birbirine geçiş olsun diye düşünüyoruz. Eren Talu, bizim bu önerimize sıcak bakıyor. Likör Fabrikası arazisindeki gerekli kat izinleri çıktıktan sonra, ’uyum’ konusunda yeniden oturup konuşacağız."

Sert kayaya denk geldik

Likör Fabrikası arazisinde hafriyatın biraz sıkıntılı olacağını kaydeden Aşçıoğlu, şunları dile getirdi: "20’nci metrede çok sert kaya çıktı. Orada dinamit kullanamayacağımız için hafriyat zahmetli olacak. Fulya’daki Selenium projesinde de aynı güçlükle karşılaşmıştık."

Selenium’da 15 ’hatırlı satış’yaptım, kendime kaynak yarattım

AŞÇIOĞLU İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Fulya’daki Selenium ikizleri projesinin yüzde 65’ini sattığını, kriz nedeniyle yüzde 35’inin hálá ellerinde bulunduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Bu projede tam kár noktasına gelmiştik, kriz çıktı. Normalde metrekare fiyatımızı 10 bin doların pek altına indirme niyetinde değildik. Ortalama metrekare fiyatımız, 8-9 bin dolar dolayındaydı. Kriz nedeniyle, en azından ’hatırlı müşteri’ planını devreye sokmak istedim. 15 müşteriyi bizzat arayarak, metrekaresi 5 bin 300 dolardan satışa geçtik. Çoğuyla da anlaştık. Bu yöntemle kendimize kaynak yaratmış olduk. Selenium’a yavaş yavaş taşınmalar da başladı."

Selenium’da 15 milyon dolar KDV alacağım var mahsubu 2 yıl sürer

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği Başkanı da olan Yaşar Aşçıoğlu, hükümetin 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV’yi yüzde 18’den 8’e indirmesini şöyle değerlendirdi: "Hükümetimize teşekkür ediyoruz ama bu indirim bizim işimize yaramadı. Çünkü, KDV alacaklarımızı ancak Maliye’yle mahsuplaşma yöntemiyle tahsil edebiliyoruz. İnşaat sektörünün rahatlaması, KDV iadelerine çözüm bulmaktan geçiyor. Düşünün, benim Selenium’da 15 milyon dolarlık KDV iadesi alacağım var. Bu alacağımı, bir başka projemi bitirme aşamasına gelebildiğim zaman mahsuplaşarak tahsil etme fırsatı bulacağım. Bu da en az 1-2 yıl sürüyor. "

Beşiktaş’a 3 yıl için 12 milyon dolar ödedim

YAŞAR Aşçıoğlu, Selenium’daki ofis katları ve yiyecek-içecek bölümünü kendisinin 25 yıllığına kiraladığını belirterek, şöyle konuştu: "Beşiktaş Spor Kulübü’ne 3 yıllık peşin kira olarak 12 milyon dolar ödedim. Buradan Beşiktaş Spor Kulübü önemli kira geliri elde edecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!