KEY tasfiyesi 9 ay daha sarktı

Güncelleme Tarihi:

KEY tasfiyesi 9 ay daha sarktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2000 00:00

KEY (Konut Edindirme Yardımı) kesintilerine ilişkin bilgilerin Emlak Bankası'na iletilmesi için kuruluşlara verilen 6 aylık süre yetmeyince Bakanlar Kurulu kararıyla 9 aylık ek süre daha verildi. Bu durumda KEY hesaplarının tasfiye sürecinde de 9 aylık erteleme yaşanacak.
Haberin Devamı

Kurumlara, adlarına Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesinti yapılan personel ve kesintilere ilişkin bilgileri Emlak Bankası'na iletmeleri için verilen süre 9 ay uzatıldı.

Bakanlar Kurulu'nun, 588 sayılı KEY hesaplarının tasfiyesine dair KHK'nın uygulanmasına ilişkin kararda değişiklik yapılmasına yönelik kararı, 18 Kasım 2000'den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yıl 18 Mayıs'ta yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile KEY kesintilerine ilişkin bilgilerin Emlak Bankası'na iletilmesi için kuruluşlara 6 ay süre verilmişti. Bu süre, 18 Kasım itibariyle dolmuştu. Ancak, KEY hesaplarına ilişkin bilgilerin ilgili kurumlarca Emlak Bankası'na bu sürede iletilememesi nedeniyle, banka süre uzatımıtalebinde bulunmuştu.

Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili kurumlara, KEY hesaplarına ilişkin bilgilerin bankaya iletmeleri için 18 Mayıs 2000'den itibaren verilen 6 aylık süre, 15 aya çıkarıldı.

Verilen bilgiye göre KEY hesaplarına ilişkin kesintiler, Emlak Bankası'na hangi kurum tarafından yatırılmışsa, kesintilere ilişkin bilgiler de o kurum tarafından bankaya bildirilecek. Buna göre, kamu ve özel sektörde çalışan sigortalıların kesintilerine ilişkin bilgiler, SSK tarafından, diğer çalışanlara ilişkin kesintiler de saymanlıklar tarafından verilecek.

Banka yetkilileri, KEY kesintilerine ilişkin bilgilerin bildirilme formatını belirleyen tebliğin ancak 19 Ekim'de yayımlanabildiğini hatırlatarak, kurumların bu formata uygun bilgileri sağlamakta zorlanmaları nedeniyle, kolaylık sağlamak üzere süre uzatımı istediklerini bildirdiler.

KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin karar uyarınca, Emlak Bankası, KEY hesaplarında biriken paralara mahsuben, toplam 387 trilyon lira değerinde gayrimenkulü, Nisan ayında Emlak Konut'a devretmişti.

Daha önce sermayesine mahsuben devredilen 250 trilyon liralık gayrimenkul ile birlikte sermayesi 640.4 trilyon liraya ulaşan Emlak Konut, arsaların ekspertiz değerlerinin tespitinin tamamlanmasından sonra, GMYO dönüşüm ve halka arz için SPK'ya başvuracak.

GMYO'da en az 3-3.5 milyon kişinin KEY hesabından dolayı hak sahibi olduğu tahmin ediliyor. Ancak, Marmara depremi sırasında kaybolan belgeler ve ölen hak sahipleri nedeniyle bu sayı azalabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!