Kemer sıkma paketini Varufakis bile onayladı

Güncelleme Tarihi:

Kemer sıkma paketini Varufakis bile onayladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2015 22:53

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, 12 Temmuz’daki Euro Zirvesi’nde 86 milyar Euro’luk “3. Kurtarma Anlaşması” için kreditörler tarafından önşart olarak koşulan reform (kemer sıkma-tasarruf) tedbirleri ile ilgili ikinci torba yasayı da Parlamento’dan geçirerek rahat bir nefes aldı.

Haberin Devamı

300 üyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oturumda, 2. torba yasası ile ilgili tasarı muhalefet partileri Yeni Demokrasi, Nehir ve Pasok’un desteği sayesinde 63’e karşı 230 oyla kabul edildi.
Parlamento’da 149 milletvekili bulunan iktidardaki SYRİZA partisinin 31 milletvekili “hayır”, 5’i de “çekimser” oy kullandı. SYRİZA 36 fire verdi. Çipras, SYRİZA’daki firenin 42’den fazla olması halinde istifa etmek zorunda kalacaktı. Oylamada en büyük sürpriz, geçen hafta “hayır” diyen eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in bu defa “evet” oyu kullanması oldu. Çipras, Parlamento’daki konuşmasında, kreditörlere karşı yenilgisini kabul etti. Kreditörlerin “görünüşte galip geldiklerini”, ancak verdiği mücadeleden de iftahar ettiğini söyleyen Çipras “Bu anlaşma, Yunanistan’ın ürünü değildir. İnanmadığımız bir anlaşmayı uygulayacağız” dedi. SYRİZA’daki isyancı milletvekillerine de “Mücadelenin kalesini kendi isteğimle terketmemi kimse beklemesin” mesajı verdi. Dünkü oylamadan sonra Çipras en az 2 aylık bir süre kazandı. Bu süre içinde hem “3. Kurtarma Anlaşması”nı imzalayacak, hem de isyankar milletvekilleri ile hesaplaşacak. Erken emeklilik, çiftçilere tanınan imtiyazların kaldırılması gibi reform paketleri sonbahara kaldı. Yunan hükümeti ile kereditörler arasındaki ‘3. Kurtarma Anlaşması’nın 20 Ağustos’dan önce imzalanması amacıyla müzekereler bugün Atina’da başlayacak. IMF ve Avrupa Merkez Bankası Temsilcisi Delia Velculescu ile Rasmus Ruffer daha Atina’ya gelmeden eleştiri konusu oldular. Romanya’nın Karpatlar bölgesi doğumlu Velculescu, 3 yıl önce Kıbrıs müzakerelerindeki katı tutumu nedeniyle Drakula’ya benzetilerek kendisine “Drakulesku” adı takılmıştı. Rasmus Ruffer ise Portekiz ile müzekelerde yeralmış, kendisine ”Zombi” adı takılmıştı .

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!