Kemer sıkma laboratuvarı olduk

Güncelleme Tarihi:

Kemer sıkma laboratuvarı olduk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 01:57

AVRUPA Parlamentosu’nda konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin “kemer sıkma laboratuvarına” döndürüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İlk etapta AP’de konuşma yapma teklifini geri çeviren ancak gelen tepkiler ve AP Başkanı Martin Schulz’un araya girmesiyle ikna olan Çipras, bir yandan “Avrupa’yla çatışmaya girme niyetimiz yok” derken diğer yandan da sert eleştiriler yapmaktan geri kalmadı. Referandumdan çıkan “hayır” yanıtının geçmişin yanlışları yapılmaksızın çözüm bulunması için verilen bir yetki anlamı taşıdığının altını çizen Çipras, “Son beş ayda yapılanların tüm sorumluluğunu alıyorum ancak Yunanistan’ın problemleri son beş yılda gelişti” dedi. Çipras, varmak istedikleri anlaşmayı da şu şekilde tariff etti: “Uzun süredir devam eden krizden çıkma yolunda olduğumuza işaret eden, tünelin ucunda ışık olduğunu gösteren bir anlaşma istiyoruz.”

ALKIŞ VE YUHALAMA

Yunanistan’a yapılacak yardımın Avrupa’daki vergi mükelleflerine ek yük getirmeyeceğini belirten Çipras, “Yunanistan’ın problemleri Avrupa’nın problemidir ve Avrupa’nın buna çözüm bulması gerekir” dedi. AP, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın katıldığı oturumda tarihi günlerinden birini yaşadı. Başbakan olduğundan bu yana izlediği politikayla Yunanistan ile AB’yi karşı karşıya getiren ve uzlaşı ortamından çok kamplaşma oluşmasına katkıda bulunan Çipras, AP’yi de ikiye böldü. Çipras’ı ayakta alkışlarla karşılayan aşırı solcular ile yaptığı açıklamalara destek veren aşırı sağcılar ve ayrılıkçılar bir kampı, ana akım partiler ise diğer kampı oluşturdu. Çipras, OXI (hayır) yazılı pankartların dikkat çektiği genel kurulda aynı anda hem ayakta alkışlanan hem de yuhalanan ender liderlerden biri olarak AP tarihine geçti.

Haberin Devamı

SAHTE PEYGAMBER

Oturumdaki en sert konuşmalardan birini Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt yaptı. Sürekli reformdan bahsedilmesinden ancak reform önerilerini bir türlü görememekten yakınan ve “Grexit’e (Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması) doğru yürünmediğini, bu doğrultuda koşulduğunu” söyleyen Verhofstadt, “Kimse Grexit istemiyor ama sorumluluğu üstlenmezseniz olacağı bu” dedi. Çipras’ı doğrudan uyaran Verhofstadt, “Kızgınım Sayın Çipras. Faturayı ödeyecek olan siz ya de ben değiliz. Drahmiye geçilirse sıradan Yunanlar gelirlerinin yüzde 30’unu kaybedecek. Halkınızın istediği bu değil. Onlar Euro Bölgesi’nde kalmak istiyor” diye konuştu. “Sahte bir peygamber değil gerçek bir lider olduğunuzu gösterin” diyen Verhofstadt, “Sayın Çipras tarihte nasıl hatırlanmak istiyorsunuz? Halkını daha da fakirleştiren bir seçim kazası olarak mı gerçek bir devrimci olarak mı?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSİS ÇİPRAS:

ALMANYA’NIN BORÇLARI SİLİNMİŞTİ

Yunanistan’ın Euro’dan çıkması için herhangi gizli bir planım yok.
Kreditörlerin istediği hedeflere ulaşmak için maddi yük dağılımını nasıl yapacağımız bizim işimizdir. Aksi takdirde seçimlere ne gerek var? Teknokrat hükümetler atansın bitsin.
Avrupa, 2. Dünya Savaşı’ndan çıkan Almanya’nın 1953 yılında borçlarının yüzde 60’ını silmişti.
Avrupa’nın yasalarını kurallarını elbette kabul etiyorum. Ancak Sofokles dediği gibi insanların hakkı en büyük yasanın bile üzerindedir.

AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI JEAN-CLAUDE JUNCKER:

Masayı terk etmesi hataydı

Müzekere masasını terk eden Yunanistan hata yapmıştır.
Biz hiçbir zaman emeklilerin ve çalışanların maaşlarında indirime gidilmesini istemedik. Neler konuştuğumuzun doğru yansıtılması gerek.
Yunan ekonomisinin halkının için 35 milyar Euro’luk programlar önerdiğimiz neden söylenmiyor?

Haberin Devamı

AB KONSEYİ BAŞKANI DONALD TUSK:

Önünüzde son bir fırsat var

Sorun Euro’da değil, Yunan ekonomisinde.
Dayanışma dosttan istenir düşmandan değil. O zaman da dostları aşağılamayın.
Önünüzde son fırsat var.

VUR AMA ÖNCE DİNLE

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunan tarihçi Plutarkhos’un “Bir kişiyi suçlamak kolay ancak sorunu gidermek daha zordur” sözüne atıf yaparak, “Umarım bizim sorunu düzeltmemiz Plutarkhos’un dediğinden daha kolay olur” dedi. Çipras ise Tusk’un eleştirilerine cevaben Yunan-Pers savaşları sırasında devlet adamı ve general olarak görev yapan Themistokles’in, “Vur ama önce bir dinle (Pataxon men akouson de)” sözünü kullandı.

Sydney’den yardım geldi

Haberin Devamı

TİMES gazetesi, bir bankanın önünde ağlarken görüntülenen ve Yunanistan’daki krizin simgelerinden biri haline gelen Yorgos Çatzifotiadis adlı 77 yaşındaki emekliye Avustralya’dan yardım eli uzandığını yazdı. Habere göre, “Yunan asıllı Avustralyalı bir işadamı James Kufas, fotoğraflarını gördüğü, emekli bir madenci olan Çatzifotiadis’in, ölen babasının arkadaşı olduğunu öğrendi. Sydney’de bir finans şirketi olan Kufas Yunan emekliye haftada 250 Euro ödemeyi teklif etti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!