Kayyum raporu Uzel'de hisse savaşını kızıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Kayyum raporu Uzelde hisse savaşını kızıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 09:33

Uzel Holding'in Uzel Makina'daki hisselerini Hollanda'da bulunan iştirakine devretmesi Uzel ailesi arasındaki hisse savaşını alevlendirdi. Kayyım 'hisse devriyle mal kaçırılıyor' dedi. Holding ise hisse devrinin aile arasındaki sorunlarla ilgili olmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Uzel Holding'te son birkaç yıldır süren anne ve çocuklarının hisse savaşı yeniden alevlendi.

Uzel Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Önder Uzel'in holdingin iştiraki Uzel Makina’nın yüzde 83,2’lik bölümünü kendi kurduğu Hollanda merkezli Uzel Agri N.V'ye devretmesi ortalığı karıştırdı. Uzel Holding'e kayyım olarak atanan ve yönetimden sorumlu Hızır Tarakçı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) yaptığı açıklamada, söz konusu hisse devir işlemi ile Uzel Holding'in içinin boşaltıldığını öne sürdü. Yaptığı açıklamada, Uzel Holding hisselerinin, Uzel Agri NV'ye devir işleminin hukuka aykırı olduğunu öne süren Hızır Tarakçı, hisse devir işleminin Uzel Holding'in içinin boşaltılmasına yönelik bir faaliyet olduğunu kaydetti. Açıklamasında söz konusu işlemin hukuka aykırı ve şirketten mal kaçırmaya yönelik olduğunu belirten Tarakçı, Uzel Holding'in ve diğer hissedarların çıkarlarına açıkça aykırılık yapıldığını kaydetti. Tarakçı'nın açıklamaların ardından Uzel Holding tarafından İMKB'ye yapılan açıklamada ise söz konusu hisse devrinin Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak İMKB kanalıyla kamuoyuna duyurulduğu ve bir süredir aile fertleri arasında süregelen yasal ihtilaflar ile bir ilgisi bulunmadığı belirtildi. Ancak önceki gün işlem sırası kapatılan Uzel Makina hisseleri şirketten yapılan açıklamaya rağmen dün de işleme açılmadı.

 

Haberin Devamı

HUKUKA AYKIRI HİSSE DEVRİ

Uzel Holding'in patronu Ahmet Uzel öldükten sonra eşi ve çocukları arasında miras kavgası çıkmıştı. Ahmet Uzel'in eşi Türkan Uzel şirketteki yüzde 25 hissesinin oğulları Önder ve Ahmet Serdar Uzel'in hukuka aykırı bir şekilde üzerlerine geçirdikleri iddiası ile kayyım atanmasını istemişti. Görülen mahkemede, şirkette yüzde 25 ile çoğunluk hisseye sahip Türkan Uzel ve kızı Şafak Kibar, şirketin  Önder Uzel tarafından yönetilemeyeceğini belirtti. Mahkeme ise 26 Şubat 2007'de kayyum atadı.

Bundan yaklaşık 54 yıl önce kurulan Uzel Makina, 1961 yılında Massey Ferguson Manufacturing’den aldığı lisansla traktör üretimine başladı. Şirketin ve bağlı ortaklıklarında çalışan toplam personel sayısı 1.681 düzeyindedir. Geçen yılın ilk dokuz ayı itibariyle 383 milyon YTL'lik yurtiçi, 82 milyon YTL'lik de yurtdışı satışı yapan şirket, 21.4 milyon YTL kar açıkladı. Şirketin uzun ve kısa vadeli borçlarının toplamı ise 263 milyon YTL civarında bulunuyor. 478 milyon YTL düzeyinde aktif toplamı bulunan Uzel Makina, 204 milyon YTL civarında özsermayeye sahip durumda.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!