Kayseri Havaalanı genişletiliyor

Güncelleme Tarihi:

Kayseri Havaalanı genişletiliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 14:20

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “Şarkı söylemekle, marş söylemekle hiç kimse çağdaş olmaz. Çağdaşlaşma, elle tutulur, gözle görülür hizmetleri yapmakla olur” dedi. Gül, Kayseri Havaalanı'nın ek dış hatlar terminali, otopark ve ek tesislerin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de bazılarının sadece konuşarak, dedikodu yaparak vaktini geçirdiğini, insanların karnını doyurmayacak 5 kuruş etmeyen laflarla gündemi meşgul ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

“Sonra bir bakmışsınız bu şekilde yıllar geçmiş, taş üstüne taş konmamış” diyen Gül, şöyle devam etti:
“Biz (Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz) misali iş yapıyoruz. Herkes elini vicdanına koysun, bu değişiklikler, Türkiye'de çok büyük hamleler değil mi? Türkiye'de insanı heyecanlandıracak, herkesi mutlu edecek gelişmeler değil mi? Bunlar millete, halka, tek tek vatandaşlarımıza yapılacak en büyük hizmetler değil mi? Bir tarafta bu hizmetler, diğer tarafta dedikodular, içi boş, dışı boş sözler.”

Gül, 4 milyon kişinin AKP'nin iktidarda olduğu dönemde ilk kez uçağa bindiğini belirterek, “Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin. Biz, boş laflarla mı uğraşıyoruz, yoksa işle mi uğraşıyoruz? Millete hizmet değil mi bunlar? Şarkı söylemekle, marş söylemekle hiç kimse çağdaş olmaz. Çağdaşlaşma, işte bu söylediğim elle tutulur, gözle görülür hizmetleri yapmakla olur. AK Parti'nin yaptığı budur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bugün Kayseri'ye yıllarca hizmet verecek dış hatlar terminalinin temelini atacaklarına işaret eden Gül, kimin sadece konuşarak vakit geçirdiğinin, kimin iş yaptığının ortada olduğunu kaydetti.

“TUZAKLARINA DÜŞMEYECEĞİZ”

Gül, en büyük reformlardan birinin ulaştırma alanında yapıldığına dikkati çekerek, şunları anlattı:
“Petrolün fiyatı 9 dolarken uçak fiyatları 150-200 milyon liraydı. Petrolün fiyatı 70 dolara çıktı, uçak fiyatları 60-80 milyon liraya düştü. Bu nasıl bir iş? İşte, iş budur. Biz de dedikodularla, halkın karnını doyurmayacak laflarla vaktimizi geçirebilirdik ama biz onların tuzaklarına düşmeyeceğiz. Biz iş peşindeyiz, son günümüze kadar millete hizmet etmek için uğraşacağız, son günümüze kadar yaptığımız her işte millet, bize (Sağolun. Allah razı olsun. İşte iş böyle yapılır) diyecek.”

Havaalanının bulunduğu alanın askeri bölge olduğunu anımsatan Gül, Genelkurmay Başkanlığı'na ve Türk Hava Kuvvetleri'ne yeni tesislerin yapılmasına olan desteklerinden dolayı teşekkür etti.

BAKAN YILDIRIM'IN KONUŞMASI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Kayseri'nin son yıllarda sanayi ve üretimde büyük atılımlar yaptığını, bunun doğal sonucu olarak da kente olan ulaşım ihtiyacının arttığını kaydetti.
Son yıllarda, havaalanındaki trafiğin yüzde 40 arttığını, bu nedenle de hizmet vermenin imkansız hale geldiğini vurgulayan Yıldırım, temeli atılacak tesislerle birlikte kentin havaalanı sorununun uzun bir süre çözülmüş olacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Yıldırım, 2003 yılı Ocak ayı itibariyle iç ve dış hatlarda taşınan toplam yolcu sayısının 31 milyon olduğunu anımsatarak, bu sayının 2006 ocak ayında 56 milyona yükseldiğini bildirdi.
Uluslararası taşımacılık teşkilatlarının Türkiye'nin 2015 yılında iç ve dış hatlarda 55 milyon yolcu taşıyacağını öngördüğünü dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin uluslararası kuruluşların tahminlerini 10 yıl öncesinden gerçekleştirdiğini söyledi. Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin bunu sadece havacılıkta değil, ekonomide de yaptığını belirterek, bunun arkasında güçlü bir parlamento desteği bulunan hükümetin başarısı olduğunu ifade etti.

HAVACILIKTAN 180 MİLYON YTL VERGİ

1999'daki Marmara depremi sonrasında çıkarılan Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi'nin havacılık sektöründe kaldırılmasıyla büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Geçen 2.5 yılda sadece iç hatlarda taşınan yolcu sayısı 7.5 milyondan 20 milyona çıktı. Bu nedenle havacılık piyasasındaki ciro artışı 550 trilyon lira, KDV, kurumlar vergisi ve diğer vergilerden devlete gelen para 180 trilyon lira oldu. Yani Maliye Bakanımız havadan 180 trilyon lirayı devletin kasasına koydu. Helali hoş olsun. Vatandaşımızda hayatında ilk defa uçağa binmenin mutluluğunu yaşadı.

Haberin Devamı

Bakın Siirt Havaalanı. Gelen yok, giden yok. Kuş uçmuyor. Geldik oralara da seferler başlattık. Şimdi haftanın bütün günleri boş koltuk yok. Sefer artırmamız için talep geliyor. Aynı gün gidiyor, işini görüp geliyor. Orada yer hizmetlisi kazanıyor, bilet satan kazanıyor, gıda satan kazanıyor. Piyasa canlanıyor. Bu proje ile birlikte dolaylı olarak 20 bin insana iş sağlandı. Bunda pilotu, hostesi, yer hizmetlisi, havacılıkla ilgili iş yapan herkes var.”

HAVAALANINA UYGUN UÇAK

Yıldırım, havacılıkta yapılanların bununla sınırlı olmadığına işaret ederek, vatandaşın 4.5-5 milyar dolar harcanarak yapılmış irili ufaklı 70'in üzerinde havaalanının aktif hale geçmesini istediğini belirtti.
Mevcut havaalanlarının kapasitelerini genişletirken, inşaatı yarım kalan verimli olabilecek havaalanlarını da hizmete açacaklarını anlatan Bakan Yıldırım, uçağa uygun havaalanı değil, havaalanına uygun uçak prensibiyle hareket ettiklerini kaydetti.
Yıldırım, bunun için küçük gövdeli, çapraz ve kısa uçuşlar yapan uçaklara yöneldiklerine dikkati çekerek, firmaları bu yönde teşvik ettiklerini, gelecek aylarda hiç kullanılmayan meydanların teker teker kullanıma açılacağını bildirdi.
Ağrı, Malatya, Hatay havaalanlarında da iyileştirme çalışmaları yapacaklarını anlatan Yıldırım, havacılığın gelişme eğilimine paralel olarak altyapı eksikliklerinin de süratle giderilerek vatandaşa gerekli hizmetin verileceğini anlattı.

“KÜÇÜK OYUNCU DEĞİLİZ”

Türkiye'nin havacılık sektöründe küçük oyuncu olmadığını, başa güreşenler arasına girdiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“(Türkiye'nin önünü nasıl keseriz?) diye hesap yapanlar var. Bu hesabı yapanlar boşuna hayal görmesinler. Türk havacılığı artık Türkiye'nin sınırlarını çoktan aştı. Yakında Latin Amerika'ya, Avustralya'ya, Yeni Zelanda'ya uçağız. Türk Hava Yolları (THY) dünyayı bir uçtan bir uca kuşatacak. Bu proje THY ile beraber bütün şirketlerin sektöre girmesini öngören bir projeydi. Başlangıçta, THY'nin bundan zarar görebileceği yönünde tereddütler oluştu. Hiç de zarar görmedi. THY hem iç hem de dış hatlarda son 20 yılın rekor yolcu ve gelir artışına ulaştı. Demek ki rekabet beraberinde kaliteyi, güzelliği getiriyor. 200 milyon liraya gidilen mesafelere artık 40-50 milyon liraya gidilir hale geldi.”

“HAVACILIĞIN İTİBARI ARTTI”

Yıldırım, Türk havacılığının itibarının da arttığını belirterek, ”Avrupa'dan Türkiye'ye olan turistik yolcu taşımalarının yüzde 65'ini yapıyoruz. Zaman zaman güçlüklerle karşılaşıyoruz. Bir şirketimizin uçuşlarını ani bir kararla durdurdular ama Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü hükümeti, güçlü Dışişleri Bakanlığı Teşkilatı hemen devreye girdi ve 4 ülkenin koyduğu süresiz olan bu yasağın 12 günde kaldırılmasını sağladı. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüdür, onurudur” dedi.
ISITICILAR KALDIRTILDI

Temel atma töreninde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın konuşma yaptığı sırada protokolün bulunduğu bölüme elektrikli ısıtıcı konuldu. Bakan Gül ve Unakıtan, yetkilileri uyararak, ısıtıcının kaldırılmasını istedi. Isıtıcılar daha sonra görevliler tarafından kaldırıldı.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tesislerin temelini attı.
Törenin ardından bakanların yanına gelen Adem Karaboğa adlı vatandaş, “dil büyümesi” hastalığı olan kızı Özlem'in (7) tedavisi için yardım istedi. Gül, Vali Osman Güneş'ten Özlem Karaboğa'nın tedavisi için yardımda bulunmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!