Kavi: Türkiye bu gidişe dur demeli

Güncelleme Tarihi:

Kavi: Türkiye bu gidişe dur demeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2001 00:00


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, fabrikaların kapandığını, insanların işlerini kaybettiğini belirterek, "Türkiye bu gidişe (dur) demeli. Artık çeşitli uyuşturucularla yaşatılan sanal mutluluklar dönemi bitmiştir" dedi.
Haberin Devamı

Kavi, İSO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in 14 Nisan'da programın temel çerçevesini açıkladığını hatırlatarak, ortaya koyulan tablonun kolaycı bir çözümün mümkün olmadığını gösterdiğini vurguladı.

"Artık pek çoğumuz kısa vadeli bir çözüm ve sonra tekrar kriz istemiyoruz" diyen Kavi, mevcut ekonomik yapının sürdürülemez olduğunu kaydetti.

Devletin borcu arttıkça, özel sektörün de borcunun arttığına işaret eden Kavi, Türkiye'nin çok fazla dışa bağımlı hale geldiğini, üretimi giderek terk ettiğini, ithalatçı bir ülke olduğunu söyledi.

Hüsamettin Kavi, şu görüşleri dile getirdi: "Özel sektör giderek duruyor. Fabrikalar kapanıyor. Çalışanlar da yüzde 30'lara kadar düşen kapasite ile çalışıyor. İnsanlar işini kaybediyor. Hayır, bu gidişe Türkiye (dur) demeli.

Artık çeşitli uyuşturucularla yaşatılan sanal mutluluklar dönemi bitmiştir. Gerçeklerimizle karşı karşıyayız. Çözüm var mı? Tabii ki var. Kim bulacak? Tabii ki bizler. Ankara'nın alacağı kararlar sürecini takip edeceğiz, denetleyeceğiz."

DERVİŞ'E 2 ÖNERİ

Hüsamettin Kavi konuşmasında, Devlet Bakanı Derviş'e ilettikleri 2 öneri hakkında da bilgi verdi. Kavi, Bakan'a "Süratle bir danışma kurulu oluşturmasını" ve "1 Mayıs-31 Aralık 2001 dönemini içeren 8 aylık süreçteki aylık yasal uygulama, taraflar, ekonomik hedefler, gelir-gider dengeleri ve hedefleri şeffaflıkla ortaya koymayı ve bunları bakanlığın oluşturacağı bir web sayfasında toplumla paylaşmayı önerdiklerini açıkladı.

Kavi, İŞ-TİM ihale bedeli 2.5 milyar dolar ve özelleştirme gelirlerinin cari harcamalarda kullanılmasına da karşı çıktı.

Hüsamettin Kavi, bir kısım kredi yenilenebilirse, piyasaya bir soluk getireceğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Mali sistem sınırlı da olsa tekrar kredi verebilir hale geldiği oranda ekonomi çarkları çalışacaktır. Bunu sağlamak zorundayız. Mayıs-haziranda çarkları çevirmeye başlar isek, yazı turizmle geçirebiliriz. Esas sorun sonbahara hazırlanmak."

Kavi, Bakan Derviş'in hafta sonunda, "Özel sektör devletten hiçbir şey beklemesin" dediğini aktararak, "Tamamiyle halkı, hiçbir şey istemiyoruz. Tek istediğimiz vergi, SSK yüklerini, enerji fiyatlarını rakiplerimizin seviyesine çekiniz. Onların kredi olanaklarını bize de sağlayınız. Bizi haksız rekabetle karşı karşıya bırakmayın. Tek talebimiz budur" dedi.

"YATIRIMLARIMIZI YURTTA YAPALIM"

Haksız rekabetin kendilerini yurtdışına yatırıma zorladığını vurgulayan Kavi, "Gelin yatırımlarımızı yurtta yapalım. Bizi dışarıya iten yanlışlara, yüklere karşı hep beraber mücadele edelim" dedi.

İSO olarak, yurtiçi ve yurtdışı ortaklık arayışında ne yapabileceklerine ilişkin önerilere açık olduklarını ifade eden Kavi, şunları söyledi:

"Ölçek arayışı, rekabet gücü vazgeçemeyeceğimiz kavramlar. Gelin güçlerinizi birleştirin. Şeffaflığı kendimizi için de isteyelim. Gelin kayıtdışılığa karşı hep beraber tavır alalım. Kayıtdışı faaliyetleri, kayda davet edelim."

Kavi, özel sektör için ne olanaklar bulunduğu konusunda, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile temaslara başadıklarını, Brüksel, Londra, Washington'daki kapıları da çalmaları gerektiğini vurgulayarak, "İş başa düştü, kaçarı yok" diye konuştu. (İstanbul-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!