Kavgalı dörtlü ABD ile ticaret için birleşti

Güncelleme Tarihi:

Kavgalı dörtlü ABD ile ticaret için birleşti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2001 00:00


Levent GÖKMEN
Haberin Devamı

Aralarında sürekli çekişen, bir türlü yıldızları barışmayan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TUTSİS), Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri (İTHİB), İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), ABD ile serbest ticaret için birleşti. Kriz sonrası çekişmeyi bir kenara bırakan dernek, sendika ve birliklerden oluşan dörtlü, kurdukları çalışma grubuyla, dış ilişkilerle dış ticaret arasında koordinasyon sağlayarak ABD ile bir ticaret anlaşması imzalanması konusunda lobi faaliyetleri düzenleme kararı aldılar.

ABD ile tekstil ve Hazır Giyim İhracatının arttırılmasıyla birlikte, dünyada gümrüklerin ve kotaların kaldırılacağı 2005 yılına Türkiye'nin daha rekabetçi girebilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan Çalışma Grubu'nun misyonu, Türkiye'nin ABD ile yapacağı diğer çalışmalarda da koordinasyonu sağlamak olarak belirlendi.

Çalışma Grubu, uluslararası piyasalarda daha önce başarılı olmuş lobi firmaları ile çalışacak. Çalışma Grubu'nun bütçesi de özel sektör tarafından finanse edilecek. Ayda iki kez toplanacak olan Grup, internet üzerinden oluşturulacak bir ağla kendi arasında iletişim sağlayacak.

TGSD, TUTSİS, İHKİB ve İTHİB başkanlarının yer almayacağı Çalışma Grubu'nda, bu kurumların yönetim kurulundan ve üyelerinden ikişer temsilci bulunacak. Ayrıca, Arat Tekstil'in ortaklarından Hasan Arat ve GAP Tekstil'den Gülsan Çetin de Çalışma Grubu'na dışarıdan destek verecek.

ABD ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için kurulan Çalışma Grubu, ilk etapta ABD ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanması için lobi faaliyetleri düzenleyecek. STA'nın imzalanamaması durumunda ise tercihli ticaret anlaşması için çaba sarf edilecek. Bütün bu öngörülenlerin gerçekleşmemesi halinde ise, Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne (AB) tanınan statünün tanınıp, kotaların kaldırılmasının istenmesi gibi çeşitli hedefler çerçevesinde faaliyet gösterecek.

TGSD'den, Umut Oran ve Ataman Onar; İHKİB'den, Faruk Ariti ve Tufan Uz; İTHİB'den Ahmet Öksüz ve Ertuğ Yaşar ve TUTSİS'ten Bülent Başer ve Binhan Oğuz'un görev alacağı Çalışma Grumbu'nun Genel Sekreterliğini İTKİB'den Esin Usta, Bürüksel Temsilciliği'ni de İTKİB'den Haluk Özelçi yürütecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!