Katar doğalgazını Türkiye’den dağıtalım su ve gıdada Katarlı ortaklar bulalım

Güncelleme Tarihi:

Katar doğalgazını Türkiye’den dağıtalım su ve gıdada Katarlı ortaklar bulalım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İTO’nun Katar’da düzenlediği 1’inci Türk İhraç Ürünleri Sergisi’nin açılışında, Türkiye’nin enerji ülkesi olmadığını ancak enerji transfer ülkesi haline geldiğini belirterek “Katar doğalgazını, petrol ve doğalgaz dağıtımında önemli bir üs haline gelen Türkiye’den dünya pazarlarına dağıtmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin enerji ülkesi olmadığını ancak enerji transfer ülkesi haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin uluslararası gelişmelerde aktif rol oynayan bir ülke konumunda olduğunu, Katar’ın da son dönemde uluslararası gelişmelerde söz sahibi olmaya başladığını ifade eden Ergün, “Katar doğal gazını, petrol ve doğal gaz dağıtımında önemli bir üst haline gelen Türkiye’den dünya pazarlarına dağıtmak istiyoruz.  Enerji Bakanı Taner Yıldız da Katar’a ziyarette bulunacak. Bu ziyarette enerji konusunda Katar ile Türkiye arasındaki altyapının oluşturulması için görüşmeler ve ikili anlaşmalar yapılacak. Türkiye ile Katar arasında doğalgaz boru hattı döşenmesi konusu da müzakere edilecek.”

1.3 milyar ticaret hacmi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 1’inci Türk İhraç Ürünleri Sergisi’nin  açılışında konuşan Bakan Ergün, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.3 milyar seviyelerinde olduğunu, ancak bu düzeyin yeterli olmadığını aktardı. Dünyanın yakın geleceğinde enerji, su ve gıda güvenliği konularını önemli gördüklerini belirten Ergün şöyle devam etti: “Bu üç unsur dünyanın geleceğini tehdit eden, iyi yönetilirse dünyaya parlak gelecek sunabilen unsurlar. İşte su ve gıda konusunda da Katarlı iş adamlarıyla Türkiye’de yatırım yapacak iş adamları oluşturmak lazım. Bunları yapabilirsek Katarla ticaretimiz 2-3 milyar dolarlara ulaşır. Ayrıca Katar’la enerji, gıda, su, inşaat, altyapı, makine, elektrik aletleri sağlık ve eğitim alanlarında da yakın ilişkiler içerisinde olabiliriz.”
İTO’dan körfez açılımı

Dünyanın en büyük 3’üncü doğalgaz rezervine sahip olan ve 150 milyar dolarlık yatırım projesinin planlandığı Katar’a çoğunluğu inşaat sektöründen 800 işadamı ve 203 firma ile çıkarma yapan İTO, 127 yıllık tarihinde de yurt dışındaki en büyük Türk İhraç ürünleri sergisini düzenledi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş şu bilgileri verdi: “Bu fuardan sonra 1-1.5 yıl içinde 1.3 milyar dolarlık ticaret hacmini en az ikiye katlayacağız. Bu fuar için İTO 4.5 milyon dolar harcadı. İTO olarak bir Körfez açılımı başlattık. Umman ve Bahreyn’den sonra Katar’a İTO’nun tarihindeki en büyük fuarını açtık.”

Haberin Devamı

Türk yıldızlar Katar’da ihracat-ticaret neferi oldu

Haberin Devamı

İTO’nun organizasyonunda Doha Fuar Merkezi’nde açılan 1. Türk İhraç ürünleri Fuarı’nda, Türkiye’den 3 inşaat firmasının davetlisi olarak katılan Gümüş dizisinin oyuncuları Kıvanç Tatlıtuğ ve Songül Öden ile Ihlamurlar Altında dizisinin oyuncusu Tuba Büyüküstün, izdihama neden oldu. Arap ülkelerinde büyük ilgi gören iki dizinin oyuncularının fotoğraflarını çekmek için saatler öncesinden fuara gelen Araplar birbirleriyle yarıştı. Açılışta Katar Kültür Bakanı ve Uluslararası İlişkiler Bakanı da sanatçılarla yanyana geldi. Arap televizyonları sanatçılardan görüş alabilmek için yarıştı. Oyuncular da gösterilen ilginin şaşkınlığını yaşadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!