Kasım enflasyonu yüzde 3.28

Güncelleme Tarihi:

Kasım enflasyonu yüzde 3.28
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2023 07:00

Tüketicinin kasım ayı enflasyonu yüzde 3.28 oldu. Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 61.98’e geldi.

Haberin Devamı

Kasım ayında en yüksek artış yüzde 13.63 ile tereyağında olurken, konserve edilmiş veya işlenmiş sebze ve meyve içerikli ürünler yüzde 11.94, taze süt yüzde 10.30 artış gösterdi. Üretici enflasyonu ise aylık bazda yüzde 2.81 arttı, yıllık bazda yüzde 42.25 oldu.

EN YÜKSEK ARTIŞ KONUTTA

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ana harcama grupları itibarıyla kasım ayında bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 11.17 ile konutta oldu. Konut grubu; doğalgaz, su, elektrik faturalarını içeriyor. Merkez Bankası kasım ayında doğalgaz tüketiminin artacağını ve 25 metreküplük tüketim sınırının aşılacağını tahmin ediyordu. Alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış yüzde 9.16 olurken, haberleşmedeki artış yüzde 3.43, gıda grubundaki artış ise yüzde 2.78 oldu. Yıllık bazda ise lokanta ve oteller grubundaki artış yüzde 92.86 oldu.

Haberin Devamı

DÜŞÜŞ CESARET VERİCİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüşün cesaret verici olduğunu belirtti. Sosyal medya hesabından konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Şimşek şöyle dedi:

“C endeksindeki aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı: Eylül yüzde 5.28, ekim yüzde 3.72, kasım yüzde 1.96. Bu, enflasyonda ciddi momentum kaybına işaret ediyor. Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon hedeflerimizle uyumlu. Enflasyonla mücadele süreç işi; programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız.”

YILMAZ: 2026’DA TEK HANEYİ HEDEFLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, “Enflasyonda gelecek yıl ortasından itibaren yıllık bazda belirgin düşüş, 2026 yılında ise tek haneyi hedefliyoruz. Enflasyonun düştüğü ortamda ise istikrar içinde, büyüme ve kalıcı sosyal refah konusunda güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İŞYERİ KİRA ZAMMI YÜZDE 53.40

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla işyeri kira zam oranı da belli oldu. Bu ay sözleşmesi yenilenen işyeri kiracılarına en çok yüzde 53.40 oranında zam yapılacak. Bu oran son 16 ayın en düşüş seviyesi olmasıyla dikkat çekti. Konutlarda ise kiracıları korumak adına getirilen zam sınırlaması devam ediyor. 2 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarına en çok yüzde 25 zam yapılacak. İşyerinde olduğu gibi konutta da zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde gerçekleşecek.

 

BAKMADAN GEÇME!