Kaş aldırma ücreti enflasyon sepetinde

Güncelleme Tarihi:

Kaş aldırma ücreti enflasyon sepetinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 11:05

Yeni yılla birlikte TÜFE bazında enflasyon sepetindeki malların ağırlıkları yeniden belirlenirken, sepet içinde gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı arttı. Yeni sepete giren madde çeşitleri arasında ıslak mendil, el kremi, kaş aldırma ücreti dikkat çekiyor.

2003 baz yıllı olan ve 2005 yılında kullanılmaya başlanan TÜFE endeksi, başlangıçta öngörüldüğü gibi bu yıl da revize edildi. TÜİK tarafından son 3 yıllık Hane Halkı Bütçe Anketleri dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda, endeks içindeki ağırlığı binde 1'in altına düşen mallar sepetten çıkarılırken, tüketim içinde ağırlığı binde 1'in üzerine çıkan mallar ise listeye dahil ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu, yeni sepeti kullanarak hesapladığı ilk enflasyonu Şubat başında açıklayacak. ÜFE için ağırlık hesaplamaları da sürerken, bu da Şubat ayı enflasyonuna yetiştirilecek.
Endeks bundan sonraki yıllarda da, mal gruplarının ağırlıklarına göre her yılbaşında revize edilmeye devam edecek.

GIDA VE EVE İLİŞKİN HARCAMALARIN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Yeni enflasyon sepetinde, gıda ve alkolsüz içecekler, ev eşyası, konut ve ulaştırmanın ağırlığı arttı. Bu kapsamda, gıdanın enflasyon sepeti içinde yüzde 27,68 olan ağırlığı yüzde 28,47'ye çıktı. Ev eşyasının ağırlığı yüzde 6,89'dan 7,22'ye yükselirken, konutun payı yüzde 16,29'dan 16,62'ye, ulaştırmanın payı da yüzde 10,48'den 11,6'ya çıktı.
Buna karşılık sepet içinde giyim ve ayakkabı, haberleşme, eğitim ve kültür, eğlence ile otel ve lokantacılık sektörlerinin ağırlıkları azaldı.

SEPET GİREN- ÇIKAN MADDELER

Bu arada yeni enflasyon sepetinden 2 madde çıktı, 4 madde ise yeni sepete dahil oldu. Sepetten, tütün ve elbise dikiş ücreti çıkarken, erkek kot mont, uyku seti, vcd film kiralama ve özel dersane OKS hazırlık ücreti listeye dahil oldu.

68 MADDE ÇEŞİDİ GİRDİ

Yeni sepete giren madde çeşidi ise 68 oldu. Yeni dönemde 26 madde çeşidi ise liste dışında kaldı. Bu gelişmeler sonucunda daha önce 442 olan madde sayısı 444'e, 736 olan madde çeşidi sayısı ise 778'e yükseldi.
Yeni dönemde geçen yıl 22 bin iş yerinden derlenen fiyatlar da, 24 bin 600 iş yerinden alınmaya başlanacak.

EL KREMİ VE KAŞ ALDIRMA “IN”, ESKİ KAŞAR VE HELVA “OUT”

Yeni sepete giren madde çeşitleri arasında ıslak mendil, el kremi, kaş aldırma ücreti, OGS ücreti, alkalin ince kalem pil, damacana su, mercan balığı, dizel otomobil, LCD TV, dizüstü bilgisayar bulunuyor. Bunun yanında uçak ücretlerinde bazı hatlar da hesaplamaya dahil edilirken, otoban geçiş ücretlerinde de farklı illerden fiyat alınacak. Buna karşılık kakaolu tahin helva, eski kaşar, kaput bezi, oto cam suyu, tek kapılı buzdolabı, erkek yünlü kumaş ve patiska gibi sepet içindeki ağırlığı azalan madde çeşitleri ise çıkarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!