Karttan nakit borçlanmaya fren

Güncelleme Tarihi:

Karttan nakit borçlanmaya fren
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2024 07:00

Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını yükseltti. Buna göre, kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e çıktı. Bankaların ek hesap olarak da bilinen kredili mevduat hesaplarının (KMH) faizi de yüzde 5’e yükseldi.

Haberin Devamı

BAZI bankaların bu hafta içi kredi kartı nakit avans taksit sayısını, bazı bankaların ise yeni müşterilerine sunduğu 10 bin TL’ye kadar olan faizsiz kredilerdeki vade sayısını düşürmesi sonrası bir sıkılaşma adımı daha geldi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranı yükseldi. Kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı 4.42’den yüzde 5’e çıktı.

İHTİYAÇ KREDİSİNE GÖRE DÜŞÜKTÜ

Bu hafta bazı kamu bankalarında ihtiyaç kredisi faizi yüzde 4.24’ten önce 4.44’e sonra yüzde 4.94’e yükselmişti. Özel bankaların ihtiyaç kredisi faizi ise yüzde 4.50 ila yüzde 5.50 aralığında değişiyor. Dolayısıyla ihtiyaç kredisi faizindeki artış sonrası nakit avans için uygulanan faiz oranı, ihtiyaç kredisi faiz oranına göre düşük kalmıştı. Yapılan değişiklikle bu fark giderilmiş oldu. Yeni oranlar dün itibarıyla geçerli olmaya başladı.

Haberin Devamı

Ayrıca TCMB verilerine göre, ihtiyaç kredisi faizleri geçen hafta ortalamada yüzde 63.36 ile son dokuz haftanın zirvesine yükseldi ve 22 yılın zirvesine yaklaştı. Ortalama ihtiyaç kredisi faizleri 5 Ocak haftasında yüzde 63.42 ile 22 yılın zirvesini görmüştü.

Öte yandan, bankalara ‘tüzel kişi TL payı’ için aylık artış hedefi de getirildi. Bu uygulama da dün itibarıyla geçerli olmaya başladı.

Karttan nakit borçlanmaya fren

KREDİ VE TAKSİT FRENİ GELMİŞTİ

Bu hafta Hürriyet’in ‘Bankalardan kredi ve taksit freni’ başlığıyla yayınladığı haberde konuşan bankacılık kaynakları, bu hafta itibarıyla bazı bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısı 12 aydan 3 aya indiği bilgisini vermişti. Bazı bankaların ise, yeni müşterilerine sunduğu 10 bin TL’ye kadar olan faizsiz kredilerdeki vade sayısının 6 aydan 3 aya düştüğü belirtilmişti. Ayrıca, bu hafta ticari kredi faizlerinde de sert artışlar yaşanmıştı. Bazı özel bankaların ticari kredi yıllık faizi şubatta yüzde 48 iken martta yüzde 77’ye kadar ulaşmıştı. Ancak vatandaşın kartlı alışverişlerindeki taksit sayısının sınırlanmasına ilişkin bir gelişme yaşanmamıştı.

Haberin Devamı

İHTİYAÇ VE TİCARİ KREDİDE FAİZ ORANLARI 22 YILIN ZİRVESİNDE

MERKEZ Bankası (TCMB) verilerine göre, mevduat ve ticari kredi faizleri geçen hafta 22 yılın zirvesine ulaştı.

Buna göre, ortalama ticari kredi faizleri 8 Mart haftasında yüzde 55.76’yı görerek 22 yılın zirvesine ulaştı. 1 Mart haftasında ise bu oran yüzde 54.06 seviyesinde idi. Bu oran en son 9 Şubat haftasında yüzde 54.36’ya çıkarak Mart 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Mevduat faizlerindeki yükseliş de devam etti. 1-3 ay vadeli TL mevduat faizlerinde ortalama oran, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 38 baz puan artarak yüzde 53.63’e çıktı ve Ekim 2002’den sonraki en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

BAKMADAN GEÇME!