Karel halka arz ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Karel halka arz ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2006 13:58

Karel Elektronik, 12-13 Ekim 2006 tarihlerinde halka arz ediliyor. Halka arzdan elde edilecek gelirle Karel, yurt içi ve yurt dışında yatırım yapacak.

Halka arza ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tunaoğlu, şirketin 20 yıllık birikimini kullanarak büyümeyi amaçladığını, halka arzdan elde edilecek gelirle yaklaşık tutarı 6 milyon Euro olacak Ar-Ge yatırımları yapacaklarını bildirdi. 3 milyon dolar düzeyinde de üretim tarafında yatırım yapacaklarını anlatan Tunaoğlu, Hindistan'da üretim tesisi kurmayı planladıklarını aktardı.

Çinli firmalarla rekabet ettiklerini, bunda da son derece başarılı olduklarını anlatan Tunaoğlu, “Çin'de üretim planlamıyoruz. Aksine, bu sektörde Türkiye'nin Çin'e rakip olmasını hedefliyoruz” dedi. Tunaoğlu, şirketin şu an ihracat payının yüzde 20'ler düzeyinde bulunduğunu, önümüzdeki dönemde bu oranının yüzde 50'lere çıkabileceğine inandığını ifade etti.

HİNDİSTAN

Beş yıldır Hindistan'da PBX santrallarının satış faaliyetlerini sürdüren Karel'in, ilk aşamada Hindistan'da 1 ila 1,5 milyon dolar civarında yatırım planladığı, bu şekilde önümüzdeki yıl ülkedeki pazar payını yüzde 6'dan yüzde 12'ye çıkarmayı hedeflediği bildirildi. Karel'in, üretim faaliyetleri için ülkedeki yerel distribütörü ile ortaklık kuracağı öğrenildi. 2004 yılının Ekim ayında devlet ihalelerine katılma hakkı kazanan şirket, 2006 yılında özellikle kendi içinde özel iletişim ağı olan demir yolları, hava yolları ve polis departmanları gibi resmi kurumlarla birlikte, Hindistan ordusu tarafından açılan ihalelere yoğunlaşacak.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA YATIRIM

Karel Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu, 20 ülkeye ihracat yapan Karel'in Türkiye'de yüzde 60 pazar payı ile lider durumda olduğunu söyledi. Karel'in geride bıraktığı 20 yıllık süre içinde teknoloji alanında dünya çapında söz sahibi bir kuruluş haline geldiğini ifade eden Tunaoğlu, başta telefon santralları ve buna bağlı çevre birimleri olmak üzere telekomünikasyon ekipmanları, elektronik devre kartı, proje hizmetleri, telekomünikasyon alanında ticari ürün, Ar-Ge hizmetleri ve servis hizmetleri gibi geniş bir faaliyet alanı olduğunu anlattı.

Halka arzdan elde ettikleri geliri Türkiye'de ve yurt dışında yatırım için kullanacaklarını belirten Tunaoğlu, 2000 yılında Uluslararası Gartner Araştırma Kurumunca dünyanın en büyük 25 üreticisinden biri olarak gösterildiklerini, 2012 yılına kadar hedeflerinin dünyanın ilk on üreticisi arasına girmek olduğunu kaydetti. Türkiye'de telefon santralı sektörünün gelişmesine öncülük ettiklerini, üretimden satış cirolarının yüzde 10'unu Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını ifade eden Tunaoğlu, Karel'in başarısında güçlü Ar-Ge'sinin önemli bir etkisi bulunduğunu söyledi.

HALKA ARZ GİRİŞİMİ

Tunaoğlu, Karel'in daha önceki halka arz girişimlerinin sorulması üzerine, ilk girişimlerinde Türkiye'nin büyük bir ekonomik kriz yaşadığını, 2004 yılındaki ikinci girişimde de çeşitli nedenlerle halka arzı ertelediklerini, son olarak 2006 yılı 6 aylık sonuçlarıyla bu halka arzı gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

Konsorsiyum lideri olan Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sarper Özten de halka arzdan bütün yatırımcıların para kazanacağını düşündüğünü söyledi. Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özlem Özyiğit de aracılık yönteminin bakiyeyi yüklenim şeklinde olacağını, 30 gün süreyle fiyat istikrarını sağlayıcı işlem yapılması planlandığını kaydetti.

PAY FİYATI 4,36 YTL

Geçen yıl 49,7 milyon YTL ciro elde eden Karel'in geçen yılın ilk 6 ayında 22,5 milyon YTL olan cirosu bu yılın ilk 6 ayında yüzde 18 artarak 26,6 milyon YTL olarak gerçekleşti.  Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde bir konsorsiyum aracılığıyla gerçekleşecek halka arzda, toplam 4 milyon 900 bin nominal değerli payın, 4 milyon 200 bini sermaye artırımı, 700 bini ise ortak satışı yoluyla gerçekleşecek.

Halka arz sabit fiyatla talep toplanması yöntemiyle yapılacak, halka arz sonrası sermayenin ek satış hariç, yüzde 26,92'si arz edilecek. Halka arz satış fiyatı 1,00 YTL nominal değerli bir pay için 4,36 YTL olarak belirlenirken, 12-13 Ekim 2006 tarihlerinde talep toplanacak. Şirket hisselerinin önümüzdeki hafta Borsada işlem görmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!