Karayalçın'dan Gümrük Birliği savunması

Güncelleme Tarihi:

Karayalçından Gümrük Birliği savunması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dönemin Dışişleri Bakanı olarak Gümrük Birliği protokolünü imzalayan Murat Karayalçın, Ecevit'i eleştirerek, ‘‘Pazarlık gücümüzü yeterince kullandık’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in, Gümrük Birliği'nin Türkiye'nin aleyhine işlediğini belirterek yeniden müzakereye açma önerisi, CHP'de şaşkınlıkla karşılandı. CHP Samsun Milletvekili ve Türkiye'nin GB'ye girişini sağlayan 6 Mart 1995 protokolünü imzalayan dönemin Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, Ecevit'i eleştirdi.

Karayalçın, GB müzakerelerinin iyi yapıldığını ve o günkü koşullar içinde elde edilebilecek en iyi kazanımların sağlandığını savundu. Karayalçın, ‘‘Ecevit'in ‘Türkiye pazarlık gücünü yeterince kullanmadı' eleştirisini doğru bulmuyorum. Pazarlık gücü yeterince kullanıldı. Ama 1978'de AB ile ilişkilerin dondurulmasına ilişkin olarak alınan karar Türkiye'nin pazarlık gücünü çok büyük ölçüde azaltmıştı’’ dedi..

Karayalçın, Ecevit’in GB'yi yeniden müzakereye açma niyetini, ‘‘Daha iyiyi elde etmenin sonu yok. Hükümet 6 Mart kararını gözden geçirmek istiyorsa Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak koşuluyla bu girişimi olumlu karşılarım’’ dedi. Karayalçın, GB uygulamasında Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki dış ticaret açığının artması konusundaki eleştirilerin yanlış olduğunu savunarak, şöyle dedi: ‘‘Bu ithalatın büyük ölçüde makina ve teçhizat olduğu unutulmamalıdır. GB gibi çok büyük iktisadi örgütlenmelerin etkisini ancak uzun dönemde görebiliriz.’’

DYP'DEN DE TEPKİ

DYP de, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in Gümrük Birliği'ni tartışmaya açmasına tepki gösterdi. DYP Grup Başkanvekili Turan Güven, Ecevit'in bu girişimini Anasol-D hükümetinin kuruluşuna katkı sağlayan ve Gümrük Birliği'ne girilmesini istemeyen bir kesime ‘diyet’ ödenmesi ve ‘Gafletin bilinçli tekrarı’ olarak nitelendirdi. Güven, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bir süredir ülkede Refahyol'u mutlaka iktidardan uzaklaştırmak isteyenlerin amaçlarına dikkat edilmesini istedi. Gümrük Birliği'ne karşı çıkanların, Refahyol'u da istemediğinin tartışmasız olduğunu savunan Güven, yeni hükümetin Avrupa Birliği için hiç bir gayret göstermediğini ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!