Karamehmet'in Pegasus'u 10.2 milyon Euro'ya Esas'ın oluyor

Güncelleme Tarihi:

Karamehmetin Pegasusu 10.2 milyon Euroya Esasın oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2004 01:34

Sürekli plan değiştirip, 6.2 milyar dolarlık borcunu ödemeyi geciktiren Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet'in Yapı Kredi Bankası bünyesindeki Pegasus Hava Taşımacılığı'nı 10.2 milyon Euro'ya Esas Holding alıyor. Son pazarlık için yarın masaya oturuluyor.

YAPI Kredi Bankası'na ait Enternasyonal Turizm Yatırım A.Ş.'nin iştirak şirketi Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. (Pegasus Havayolları), Esas Holding'e 10.2 milyon Euro'ya satılıyor. İlke anlaşmasına varan taraflar yarından itibaren anlaşmayı satışla sonuçlandırmak için masaya oturuyor.

Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı, satınalma konusunda ilke anlaşmasının cuma günü akşam saatlerinde sonuçlandığını belirterek, "Biz daha önce havayolu taşımacılığına ciddi yatırım yapacağımızı açıklamıştık. Pegasus Türkiye'nin ikinci büyük özel havayolu şirketi ve 70-80 noktaya uçuşu var. Uçak filosu çok genç ve tam bizim istediğimiz gibi bir şirket" dedi.

ADI DEĞİŞECEK

Pazartesi gününden itibaren devam edecek görüşmelerin kesin satışla sonuçlanması halinde şirketin ismini değiştireceklerini ve filosunun en az yarısını iç hatlarda uçuracaklarını belirten Ali Sabancı, şirketin 14 yıllık bir kuruluş olarak geçmişinin de temiz olduğunu, yönetim ve teknik kadrolarını da incelediklerini anlattı. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı da satış görüşmelerinin en fazla 1 ay sürebileceğini belirtti. Yıllık cirosu 200-220 milyon dolar civarında seyreden ve ortalama 3.5 yaşında 14 uçağı bulunan Pegasus Havayolları 1990'da kurulmuştu. Halen 23 ülkede 60 havaalanına uçuş yapan Pegasusa başlangıçta İrlanda'nın ulusal havayolu şirketi Air Lingus ortaklığıyla kurulmuş; şirketin hisselerinin yüzde 85'i 1994'te Yapı Kredi tarafından satın alınmıştı. Avrupa düzeyinde en etkili uçuslari yapan havayolu kategorisinde ödülleri bulunan Pegasus Havayolları, ileri teknoloji radar sistemi TCAS II'nin 7'inci versiyonuyla çalışıyor. Şirketin Esas Holding'e satışında ilke kararı alındığı bilgisi Cuma günü akşam saatlerinde YKB tarafından İMKB'ye de bildirildi. İMKB'ye yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İştiraklerimizden Enternasyonal Turizm Yatırım A.Ş.’nin, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.’de yüzde 85 oranında sahibi bulunduğu 603.500.000.000 TL nominal değerli hisselerinin 10.200.000 Euro bedelle nakden Esas Holding A.Ş.’ye satışına ilişkin Enternasyonel Turizm Yatırım A.Ş. yönetim kurulu tarafından ilke kararı alınmıştır."

2000 yılında kuruldu 7 şirkete yatırım yaptı

2000
yılında Şevket Sabancı ve çocukları tarafından kurulan Esas Holding, risk sermayesi, sermaye ortaklığı yoluyla destek ve özel yatırım sermayesi kavramlarına göre yatırım yapıyor. Aralık 2000’den bu yana 6 şirkete yatırım yapan Esas, sırasıyla Alarm Sağlık Hizmetleri A.Ş. (Medline), Orya (City Farm), Promed Sağlık Bilgi ve Provizyon Hizmetleri, Pan Tarım, Desas Ticari Araçlar Kiralama, Çoban Yoğurtları ve Sporting Güngör Mağazacılık ve Dış Ticaret A.Ş.'ne yatırım yaptı. Pegasus satınalması gerçekleşirse; Esas Holding; Sabancı Holding'teki görevlerinden ayrılan Ali Sabancı'nın yönetime girişinden sonraki ilk büyük ve stratejik yatırımını yapmış olacak.

Marmaris Maris Otel’i 24.5 milyon Euro'ya Turkon alıyor

ENTERNASYONAL
Turizm Yatırım A.Ş., bir başka iştirakini de Turkon Holding A.Ş.'ye satmak için ön anlaşma imzaladı. YKB'nin bu konudaki İMKB açıklamasında, "İştirakleimizden Enternasyonal Turizm Yatırım A.Ş.’nin, Kartal Otel Marmaris Turizm İşletmeciliği Ticaret ve Sanayi A.Ş.’de sahibi bulunduğu 3 Trilyon TL (%100) nominal değerli hisselerinin 24 milyon 250 bin Euro’ya nakden ve peşinen ya da 13 milyon Euro’luk kısmı peşin 11 milyon 500 bin Euro'luk kısmı satış tarihinden 6 ay sonra ödenmek üzere toplam 24 milyon 500 bin Euro bedelle Turkon Holding A.Ş.’ye satışına ilişkin ön anlaşma Enternasyonal Turizm Yatırım A.Ş.ile alıcı Turkon Holding A.Ş. arasında imzalanmıştır" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!