Karakoyunlu Tütün'e süre istiyor

Güncelleme Tarihi:

Karakoyunlu Tütüne süre istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2001 00:00


Nuray BABACAN- Şehriban OĞHAN/ ANKARA
Haberin Devamı

Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, mesaisine hızlı başladı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz tarafından önce koalisyon ortağı partilerin liderleri Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye, ardından da kabine üyelerine tanıştırılan Karakoyunlu, Bakanlar Kurulu'na Yüksel Yalova'nın istifasına neden olan Tütün Yasası konusunda yarım saatlik brifing verdi. 15 Haziran'a kadar TBMM'den çıkması taahhüt edilen yasa için IMF'den ek süre talep edilmesi benimsendi.

Bakanlar Kurulu'nun Ecevit başkanlığındaki dünkü toplantısında, IMF'ye taahhüt edilen öncelikli yasalar ele alındı. Ek bütçe ve Fonların kapatılmasına ilişkin yasa tasarılarının imzaya açıldığı toplantıda, Karakoyunlu, bakan olduğu önceki gece aldığı bilgi notlarıyla Tütün Yasası'nı anlattı. Türkiye'nin yıllık ihracatının 150-160 bin ton olduğunu belirten Karakoyunlu, 550 bin tonun ise stokta bulunduğunu bildirdi. Bu stokların eritilmesinin zorunlu olduğuna değinen Karakoyunlu, fabrika kuranların ürünlerin yüzde 15'ini ihraç etmek zorunda olduğuna da dikkat çekti. Karakoyunlu, 2 milyar adet sigara üreten firmaların sigara ithalat izni de alabileceklerini bildirdi.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki tütün üreticilerinin mağdur edilmemesi için düzenleme yapılması gerektiğine de işaret eden Karakoyunlu, kota dışında tutulan üreticilere nakdi yardım yapılması gerektiğini ifade etti. Karakoyunlu'ya ilk destek ise Tarım Bakanı'ndan geldi. Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, kotanın uygulanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerken, alternatif ürün ekimi için çalışma yaptırdığını söyledi. Karakoyunlu bu sözleri için Gökalp'e teşekkür etti. Tütün ve Fonların kapatılmasına ilişkin yasa tasarılarının 15 Haziran'a kadar TBMM'den geçirilmesi taahhüdü de Bakanlar Kurulu'nda tartışıldı. Bu sürede tasarıların yetişmeyeceği belirtilerek, Ekonomiden Sorumlu Bakan Kemal Derviş'in IMF'den ek süre talep etmesi benimsendi. Karakoyunlu'nun sunuşu kabine üyeleri tarafından da beğeni topladı. MHP'li bakanlar ‘‘iyi bir hatip’’, DSP'li bakanlar ise ‘‘Dersine iyi çalışmış’’ değerlendirmesini yaptılar.

Denizcilik Bakanlığı kuruluyor

Bakanlar Kurulu'nda Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu da Denizcilik Bakanlığı kurulmasına ilişkin sunuş yaptı. Mirzaoğlu, Bakanlığın kurulmasıyla bakanlık sayısının artmayacağı ve devlete yeni personel yükü gelmeyeceği taahhüdünde bulundu. Denizlerin bugün 58 kanun, 29 tüzük, 2 kanun hükmünde kararname, 41 yönetmelik ve 18 kararname ile 10 bakanlık tarafından yönetildiğine dikkat çeken Mirzaoğlu, dağınık yetki ve sorumlulukların tek bir çatı altında toplanmasının ekonomiye katkı sağlayacağını bildirdi. Mirzaoğlu'nun, en kısa zamanda Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılabileceğini belirttiği tasarı, yasalaşırsa Devlet Bakanlığı Denizcilik Bakanlığı'na dönüştürülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!