Karakoyunlu:TÜPRAŞ yakında özelleşecek

Güncelleme Tarihi:

Karakoyunlu:TÜPRAŞ yakında özelleşecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2002 17:26

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, TÜPRAŞ'ın hisselerinin yüzde 17'sinin, önümüzdeki aylarda ulusal ve uluslararası pazara sunulacağını ve böylece yüzde 51'inin özelleştirilmiş olacağını söyledi.

Karakoyunlu, Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği'nin (DİTAŞ) Güney Kore'de yaptırdığı Cumhuriyet adlı hampetrol tankerinin Türk deniz ticaret filosuna katılışı dolayısıyla Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törene katıldı.

Bakan Karakoyunlu, törendeki konuşmasında, Cumhuriyet tankerinin, TÜPRAŞ ve Türk denizciliği açısından büyük önemi olduğunu belirterek, "TÜPRAŞ, mallarını bir Türk gemisiyle taşıma imkanına kavuşacak. Yabancı gemilere yılda 5 milyar dolar navlun ücreti ödüyoruz, inşallahbu tür gemi sayısı artar ve navlun ücreti ödemek zorunda kalmayız" dedi.

İskenderun ve Ereğli Demir Çelik tesislerinin evlendirildiğini ve özelleştirme çalışmalarında önemli bir aşama kaydedildiğini bildiren Karakoyunlu, TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesinin de önümüzdeki aylarda tamamlanacağını kaydetti.

TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesi yönündeki çalışmaların, geçen yıl yaşanan ekonomik kriz ve 11 Eylül saldırıları nedeniyle durduğunu vurgulayan Karakoyunlu, şöyle konuştu:

"TÜPRAŞ'ın hisselerinin yüzde 17'sini daha, önümüzdeki aylarda ulusal ve uluslararası pazarlara sunacağız. Böylece, kurumun yüzde 51'i özelleştirimiş olacak ve TÜPRAŞ, ülkenin en seçkin kuruluşu haline gelecek.

Bir süre önce Yarımca Petkim tesislerini de TÜPRAŞ bünyesine katmıştık. Önümüzdeki aylarda ise İzmir Aliağa Petkim tesisleri de TÜPRAŞ'a devredilecektir. Bu birleşme ile en mükemmel tesislere kavuşmuş olacağız."

TÜPRAŞ'IN KATKISI

TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüsamettin Danış da,TÜPRAŞ'ın devlete 2001 yılında 5.3 katrilyon lira vergi ve fon geliri sağladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"TÜPRAŞ, krizlerden etkilenmeden programlarını gerçekleştirmektedir. Geçen yıl, bir önceki yıla oranla yüzde 7 artışla 22.8 milyon ton hampetrol işlemiş, 21.2 milyon ton ürün elde etmiştir.

Şirketimiz 1999, 2000, 2001 yıllarında sırasıyla 13.5, 15.3 ve 18.8 milyon ton hampetrolü Türk bayraklı tankerlerle taşıtmıştır. 2002 yılında da 24.0 milyon ton hampetrolün Türk bayraklı tankerlerle taşıtılması planlanmıştır.

Böylece şirketimiz hampetrol taşımalarındaki Türk bayraklı tanker kullanım oranını 2001 yılında yüzde 72'ye yükseltmiş, 2002 yılında Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'ndan hampetrol alınması ve sınır ticaretindeki artış ile birlikte bu oranı yüzde 88'lere yükseltmeyi planlamıştır.

Tüpraş tüm hampetrol taşımaları için 2000 yılında 92 milyon dolar, 2001 yılında 94 milyon dolar ödeme yapmış, 2002 yılında da tüm deniz taşımaları için 103 milyon dolar navun ödemeyi planlamıştır.

Deniz Ticaret Odası'nın 2.5-3 milyar doları olarak hedeflediği Türk bayraklıtaşımalarda, hampetrol taşımalarının payı ancak yüzde 3.5'tir. Şirketimiz, taşımalarının tamamını gelişen uluslararası ve AB standartlarına uygun Türk bayraklı tankerle ile yaptırabilmek için koşulların oluşmasını sağlamaya devam edecektir.

Hisselerinin yüzde 29'u şirketimize ait olan DİTAŞ'ın bu önemli yatırımı ile hampetrol taşımacılığında çok başarılı sonuçlar elde edeceğimize tüm içtenliğimle inanıyorum."

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel ise Türk denizciliğinin dünya denizcilik sıralamasında 17. sırada bulunduğunu, bu rağmen yılda navlun bedeli olarak 3.2 milyar dolar ödendiğini söyledi. Yücel, hizmete giren Cumhuriyet tankeri ile, ödenen navlun ücretinde azalma olacağını kaydetti.

ÇEVRECİ TANKER

DİTAŞ Genel Müdürü Muzaffer Akkaya da, hizmete giren Cumhuriyet tankerinin, Güney Kore Hyundai Tersanesi'nde 44.2 milyon dolara yaptırıldığını belirtti.

Çevreyi kirletmeyecek şekilde inşa edilen geminin, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün çevre emniyet kaidelerinin en son çift cidarlı tekne standardına uygun olarak yapıldığını ve herhangi bir çatışma durumunda denize petrol vermeyeceğini bildiren Akkaya, sintine sularının, ayrı bir tanka alınarak yok edildiğini, katı atıkların yakıldığını, çevreyi kirteci gazlarla ilgili olarak da özel önlem alındığını kaydetti.

Cumhuriyet tankerinin, ABD Coast Guard teşkilatının aldığı karara göre Amerikan karasularında seyir yapabilme ve Amerikan limanlarına girebilme şartlarına haiz olduğunu ile getien Akkaya, şunları söyledi:

"Türk Deniz Ticaret Fulosu'na katılmasını kutladığımız Cumhuriyet tankeri ile özel sektör tarafından bu tankerin eşi ve benzeri olarak yapılan 2 tanker ve ayrıca tonajları 37 bin ile 47 bin arasında değişen 5 çevreci tankerle 8 adet tanker, son 1.5 yılda hizmete sokulmuştur.

TÜPRAŞ'ın büyük katkısıyla son iki yıl içindeki düzenlemelerle, ham petrol taşımacılığındaki Türk Bayrağı taşıma payı yüzde 60'lardan yüzde 90'lara ulaşmıştır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!